Μητσοτάκης – Αναστασιάδης: Τα μνημεία δεν ταπεινώνονται αλλά ταπεινώνουν αυτούς που δεν τα σέβονται
Σε κοινές τους δηλώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισαν ότι το θέμα της Τουρκίας "χρήζει μίας ευρωπαϊκής απάντησης".
- 14 Ιουλίου 2020 13:46
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εκτός πλαισίου και διεθνούς δικαίου» τη συμπεριφορά της Άγκυρας για το θέμα της Αγίας Σοφίας, σημειώνοντας ότι «στρέφεται κατά της Ευρώπης».
«Οι προκλήσεις της Τουρκίας, που είναι πολλές, δεν απευθύνονται μόνο στις δύο χώρες, Ελλάδα και Κύπρο, αλλά στην Ευρώπη. Και είναι προσκλήσεις από ένα κράτος που είναι τυπικά υποψήφιο προς ένταξη. Το θέμα χρήζει μίας ευρωπαϊκής απάντησης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης, αφού τόνισε ότι «τα μνημεία δεν ταπεινώνονται αλλά ταπεινώνουν αυτούς που δεν τα σέβονται», διακήρυξε την αποφασιστικότητά του πως «η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιώμάτων σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι για δυναμικότετρες αντιδράσεις».
«Η Τουρκία διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού και απειλεί τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή», επισήμανε για να συμπληρώσει πως «Ελλάδα και Κύπρος ουδέποτε αρνήθηκαν τον καλόπιστο διάλογο που βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού των δικαιωμάτων και των σχέσεων της καλής γειτονίας».
Επίσης, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πρωτοφανή απόφαση του κ. Ερντογάν για την Αγία Σοφία, που μας πληγώνει ως χριστιανούς ορθόδοξους αλλά και ως πολίτες του κόσμου».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αχρείαστη και μικρόψυχη την ενέργεια της Τουρκίας» να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, προσθέτοντας ότι είναι «παγκόσμιο και πανανθρώπινο ζήτημα και δεν είναι ελληνοτουρκικό ούτε καν ευρωτουρκικό».
«Η Τουρκία, με αυτήν την ενέργεια, κόβει τους δεσμούς της με τον πολιτισμένο κόσμο, προτιμώντας την εσωστρέφεια», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει: «Τυλίγει με τεχνητό μανδύα ισχύος μία ενέργεια που υποδηλώνει αδυναμία. Γιατί μόνο αυτό δείχνει».
«Η Αγία Σοφία ακολούθησε μία οικουμενική τροχιά. Υπήρξε ορθόδοξη, καθολική και τέμενος, και τελικά αναδείχθηκε σε παγκόσμιο μνημείο, κάτι που δεν αλλάζει. Όσοι τη βεβηλώνων την αποκαλούν με το βυζαντινό της όνομα: Αγία Σοφία», τόνισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: «Μας ξεπερνά όλους η Αγία Σοφία. Θα δούμε αν θα εξακολουθήσει να παραμένει μνημείο της UNESCO».