Μετάλλαξη Όμικρον: Τουλάχιστον 25 κρούσματα στην Μποτσουάνα

Μετάλλαξη Όμικρον: Τουλάχιστον 25 κρούσματα στην Μποτσουάνα
Άνθρωποι με μάσκα στην Μποτσουάνα AP Photo/Jerome Delay

Αυξάνονται τα κρούσματα της νέας παραλλαγής στην Μποτσουάνα. Ικανοποίηση για την πορεία του εμβολιασμού.

Τουλάχιστον 25 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον εντοπίζονται στην Μποτσουάνα της Αφρικής, εκεί που εμφανίστηκε για πρώτη φορά.

Ο υπουργός υγείας της χώρας, Έντουιν Ντικολότι, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε ενημερώνοντας δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Γκαμπορόν πως αν και είναι γνωστό πως η παραλλαγή αυτή έχει πολλαπλές μεταλλάξεις και είναι πιο μολυσματική, «δεν γνωρίζουμε εάν είναι πιο θανάσιμη ή όχι και πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια απέναντί της».

Στο μέτωπο της εκστρατείας ανοσοποίησης, σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι τη Δευτέρα τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου τους για την COVID-19 είχαν λάβει 1.094.388 πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι ηλικίας άνω των 18 ετών, δηλαδή το 78,7% του πληθυσμού-στόχου, ενώ 982.275 άνθρωποι, ή το 70,6% του πληθυσμού-στόχου, είχαν εμβολιαστεί πλήρως.

Η αραιοκατοικημένη χώρα της Αφρικής, το 70% της έκτασης της οποίας καλύπτεται από την έρημο Καλαχάρι, έχει πληθυσμό κάπου 2,35 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Η Μποτσουάνα ξεπέρασε τον στόχο που είχε θέσει η ίδια, να έχει εμβολιαστεί το 64% του πληθυσμού-στόχου ως το τέλος του 2021, και τον στόχο που είχε θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όλες οι χώρες να έχουν εμβολιάσει το 40% του πληθυσμού τους που μπορεί να ανοσοποιηθεί ως το τέλος του μήνα», υπογράμμισε ο κ. Ντικολότι.

Μέχρι σήμερα η Μποτσουάνα έχει καταγράψει 2.420 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 195.552 καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Μετάλλαξη Όμικρον – ΠΟΥ: Πιο μεταδοτική από τη Δέλτα αλλά με ηπιότερα συμπτώματα

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε ότι η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτική, όμως προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σύγκριση με τη Δέλτα.

«Τα προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι πιο αυξημένος με την Όμικρον, όμως χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που μας οδηγούν να πιστεύουμε ότι η Όμικρον προκαλεί συμπτώματα λιγότερο σοβαρά σε σύγκριση με τη Δέλτα, όμως και σε αυτό το σημείο είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Προκειμένου να υπάρξει γρηγορότερα μια πιο ακριβής εικόνα των χαρακτηριστικών της παραλλαγής αυτής ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ζήτησε από όλες τις χώρες να συμβάλουν, υποβάλλοντας στοιχεία στον Οργανισμό. Για να καταπολεμηθεί καλύτερα η Όμικρον, κάλεσε επίσης όλες τις χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων (αποστάσεις, χρήση μάσκας, περιορισμός των κοινωνικών επαφών κλπ).

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Δρ Σούμια Σουαμινάθαν, αναφέρθηκε επίσης στις προκαταρκτικές μελέτες που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και αφήνουν να εννοηθεί ότι η παραλλαγή Όμικρον καθιστά λιγότερο αποτελεσματικό το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

«Νομίζω ότι είναι πρόωρο να συμπεράνουμε» ότι η μείωση στα εξουδετερωτικά αντισώματα» «θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Δεν το ξέρουμε αυτό», είπε η Σουαμινάθαν, προσθέτοντας ότι απαιτείται μια συντονισμένη, παγκόσμια ερευνητική προσπάθεια ώστε να μην εξάγονται αυθαίρετα συμπεράσματα.

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα