Βόρεια Εύβοια: Αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στο Ασμήνιο κοντά στο Πευκί

Βόρεια Εύβοια: Αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στο Ασμήνιο κοντά στο Πευκί
Φωτιά στην Εύβοια ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Μεγάλο πύρινο μέτωπο απειλεί το Ασμήνιο. Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή.

Νέα τροπή παίρνει η πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια, καθώς ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι ετοιμάζονταν να δώσουν μάχη με τις φλόγες στον άξονα από Καματριάδες προς Καμάρια, αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στο Ασμήνιο κοντά στο Πευκί, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Πολύ γρήγορα δημιουργήθηκε ένα μεγάλο μέτωπο, το οποίο πέρασε την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει οι πυροσβέστες στο σημείο και κινείται απειλητικά προς το χωριό.

Πριν από λίγο χτύπησαν οι καμπάνες και όλο το βάρος των μέσων πυρόσβεσης ρίχτηκε στη μάχη προκειμένου να μην πλησιάσουν οι φλόγες στα σπίτια.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Ασμήνιο της βόρειας Εύβοιας να εκκενώσουν προς την Ιστιαία.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ασμήνιο Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Ξανά σε λειτουργία το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου

Μετά από σύμφωνη γνώμη του ΚΕΠΥ και της Πολιτικής Προστασίας, το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου τέθηκε από το πρωί της Τρίτης (10/8) σε κανονική λειτουργία.

Τα 650.000 στρέμματα έχει φτάσει η καταστροφή έως τώρα από τις τελευταίες φωτιές

Ενδεικτικό της καταστροφής είναι πως ο ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε εικόνες υψηλής ανάλυσης από τις καμένες περιοχές σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία, βοηθούμενος από τις ανέφελες συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έως το μεσημέρι της Κυριακής κάηκαν περίπου 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, 80.000 στρέμματα στην Αττική και 110.000 στρέμματα στη Λακωνία, ανεβάζοντας το σύνολο των καμένων εκτάσεων στα 650.000 στρέμματα τουλάχιστον. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές στην Εύβοια συνεχίζουν να καίνε, η παραπάνω εκτίμηση είναι πολύ πιθανό να μεταβληθεί τις επόμενες ημέρες.

Ανάλογη εικόνα και στην Πελοπόννησο

Οι δασικές πυρκαγιές σε Ηλεία, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία επίσης από νωρίς το πρωί βρίσκονται σε ύφεση όμως δεν υπάρχει εφησυχασμός, αφού αργότερα και λόγω των καιρικών συνθηκών αναμένεται και σε αυτά τα μέτωπα να προκληθούν νέες αναζωπυρώσεις. Χθες άλλωστε ήταν απανωτές οι αναζωπυρώσεις σε Αρχαία Ολυμπία, Νεμούτα, Γορτυνία, Ίσαρη, Μάνη σε Ιερά Μονή Τσίγκου και Καρέα και έτσι και σήμερα αναμένεται μία επανάληψη της χθεσινής κατάστασης.

Στην Φωκίδα η εικόνα είναι πολύ καλύτερη καθώς χθες έβρεξε και έτσι ανέβηκαν και τα επίπεδα υγρασίας στην περιοχή.

Στις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και στη Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν 313 πυροσβέστες, με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 101 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία ελικόπτερα και 9 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων ενός αεροσκάφους της Κροατίας και ενός της Ισπανίας. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα. Επίσης επιχειρούν ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος, ενώ συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στα περισσότερα μέτωπα των πυρκαγιών, συνδρομή στα πεζοπόρα τμήματα παρέχουν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα