Φωτιές στη Σιβηρία: Τεράστια καταστροφή – Ο καπνός έφτασε στο Βόρειο Πόλο

Φωτιές στη Σιβηρία: Τεράστια καταστροφή – Ο καπνός έφτασε στο Βόρειο Πόλο
Από τη φωτιά στη Σιβηρία. AP

Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές στη Σιβηρία έφτασε στο Βόρειο Πόλο για πρώτη φορά στην ιστορία, ενώ την ίδια ώρα ρωσικό ινστιτούτο προειδοποιεί ηια επιδείνωση της κατάστασης.

Καταστροφικές πυρκαγιές μαίνονται σε όλη τη Σιβηρία κάτι που οι Ρώσοι μετεωρολόγοι και οι περιβαλλοντολόγοι έχουν συνδέσει με την κλιματική αλλαγή και την υποχρηματοδοτούμενη δασική υπηρεσία.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ για το κλίμα δημοσίευσαν τη Δευτέρα μια έκθεση που αναφέρει κατηγορηματικά ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη εξελίσσεται πιο γρήγορα από τις προβλέψεις.

Οι δασικές πυρκαγιές, που πλήττουν τη Σιβηρία, επιδεινώνονται, σύμφωνα με τις αρχές, και έχουν τέτοια έκταση ώστε ο καπνός τους έχει φτάσει στο Βόρειο Πόλο, σύμφωνα με τη NASA.

Μία από τις πιο πληγείσες περιοχές της Σιβηρίας είναι η Γιακουτία, η μεγαλύτερη και ψυχρότερη περιοχή της Ρωσίας και όπου φέτος καταγράφονται ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας.

Το ινστιτούτο παρακολούθησης καιρού της Ρωσίας Rosgidromet δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κατάσταση στην περιοχή, «συνεχίζει να επιδεινώνεται». Σύμφωνα με το Rosgidromet, περίπου 3,4 εκατομμύρια εκτάρια (8,4 εκατομμύρια στρέμματα) καίγονται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που είναι δύσκολα προσβάσιμες και απομακρυσμένες.

Σύμφωνα με τη ρωσική δασική υπηρεσία, οι φετινές πυρκαγιές έχουν καταστρέψει περισσότερα από 14 εκατομμύρια εκτάρια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα