Σταϊκούρας: Επαρκής δημοσιονομικός χώρος για μέτρα στήριξης των πληγέντων – Οι άξονες δράσεων

Σταϊκούρας: Επαρκής δημοσιονομικός χώρος για μέτρα στήριξης των πληγέντων – Οι άξονες δράσεων
O υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως το υπουργείο Οικονομικών έχει διασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουν να γίνουν παρεμβάσεις στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών.

Αμεσότερη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω προκαταβολής, προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το πρωί της Δευτέρας την ΕΡΤ επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών θα προηγηθούν τα μέτρα άμεσης ανακούφισης για τους πυρόπληκτους, ενώ δρομολογούνται η καταγραφή των ζημιών και οι αποζημιώσεις, διευκρινίζοντας τους άξονες των παρεμβάσεων.

Ο κ. Σταϊκούρας αρχικά υπενθύμισε πως από την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιωθεί ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός των πληττόμενων από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τα μέτρα αυτά θα εμπλουτιστούν, θα ενισχυθούν και θα γίνουν ταχύτερα στην εκταμίευσή τους.

Ο κ. Σταϊκούρας μάλιστα σημείωσε πως το υπουργείο Οικονομικών έχει διασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουν να γίνουν παρεμβάσεις και τους πόρους για να γίνει η εκταμίευση αυτών των παρεμβάσεων. «Ταυτόχρονα έχουμε σχεδιάσει και δρομολογούμε τους μηχανισμούς για την ταχύτατη εκταμίευση των πόρων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

«Έχουμε συνεπώς τους πόρους και για τις παρεμβάσεις αποκατάστασης δασών, οικισμών, υποδομών και πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων», υπογράμμισε..

«Υπάρχουν πρώτες ανάγκες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Άρα θα φτιάξουμε μηχανισμούς με υπεύθυνες δηλώσεις από τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έτσι ώστε μέσα από το σύστημα των προκαταβολών… να γίνει μία πρώτη, άμεση, ταχύτατη εκταμίευση πόρων και στη συνέχεια όταν θα γίνει η καταγραφή – από το υπουργείο Υποδομών για τα κτίρια, από τους δήμους και τις περιφέρειες για τους οικισμούς, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καλλιέργειες- τότε θα υπάρξει και η πλήρης αποζημίωση αυτών», είπε προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Η διαδικασία

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε επίσης ότι πρώτα πρέπει να γίνει πλήρης καταγραφή των ζημιών ώστε να γίνουν παρεμβάσεις μονιμότερου χαρακτήρα. «Πρώτα θα γίνει καταγραφή, πρώτα θα γίνει η μέτρηση και στη συνέχεια θα κάνουμε παρεμβάσεις μονιμότερου χαρακτήρα», είπε διευκρινίζοντας ότι οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται είναι άμεσης ανακούφισης.

Οι πρώτες ανάγκες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα καλυφθούν με υπέθυνες δηλώσεις μέσα από το σύστημα προκαταβολών και όταν θα γίνει η καταγραφή για σπίτια και καλλιέργειες θα υπάρξει και η πλήρης αποζημίωση.

Παράλληλα ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για ειδική πρόβλεψη σχετικά με τους αγρότες ενώ όπως τόνισε αποζημιώσεις για πρώτες ανάγκες για οικοσκευές εκταμιεύονται και θα φθάνουν μέχρι και τις 6.000. για κάθε νοικοκυριό.

Παράλληλα περιέγραψε τους ι άξονες των αποζημιώσεων

Αποζημιώσεις

  • Παροχή στεγαστικής συνδρομής για αποκταστάσταση κτιρίων
  • Προβλέπεται 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με συγκεκριμένες προβλέψεις για άμεση εκταμίευση πόρων

Επιχορήγηση επιχειρήσεων

Μέσα από το σύστημα προκαταβολών

  • Προβλέπονται αναστολές 6 μήνες φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες

Παράλληλα προβλέπεται:

  • Επιδότηση ενοικίου
  • προβλέψεις για αναστολές σε εργαζόμενους
  • Χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ «Λαμβάνουμε υπόψη στο σχεδιασμό τις ιδιατερότητες στον πρωτογενή τομέα με τους κλάδους που έχουν πληγεί, τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας ότι:
  • Ενισχύεται η Πολιτική Προστασία με 1.76 δισεκατομμύρια ευρώ
  • Θα διατεθούν για την αναδάσωση 224 εκατομμύρια € από το Ταμείο Ανάκαμψης
  • 110 εκατομμύρια € θα διατεθούν για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα