Ο πόλεμος του πόστερ: Η Λεπέν αποδομεί το πορτρέτο του Μακρόν και μεταμφιέζεται

Ο πόλεμος του πόστερ: Η Λεπέν αποδομεί το πορτρέτο του Μακρόν και μεταμφιέζεται
Μακρόν VS Λεπέν Hans Lucas via AFP

H Μαρίν Λεπέν παρουσίασε τη νέα της αφίσα που θυμίζει το επίσημο πορτρέτο του Μακρόν, ωστόσο οι διαφορές έχουν τη δική τους σημασία.

Με το σύνθημα “Για όλους τους Γάλλους” (Pour tous les Français), η Μαρίν Λεπέν παίζει το χαρτί της έναντι του Εμανουέλ Μακρόν, λίγο πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.

Στη νέα της προεκλογική αφίσα, η Λεπέν επέλεξε ένα μίνιμαλ στυλ. Όρθια, χαμογελαστή μπροστά στον φακό, έχοντας πίσω της ένα γραφείο με κάποια χαρτιά πάνω του. Σε αντιδιαστολή με το επίσημο πορτρέτο του προέδρου Μακρόν, δεν υπάρχει η γαλλική σημαία, ούτε προφανώς η σημαία της ΕΕ. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει ούτε κάδρο.

Το πόστερ της Λεπέν έρχεται ως απάντηση του επιτελείου της στο προεδρικό πορτρέτο του Μακρόν, και ο στόχος είναι σαφής: “Ελάτε μαζί μου όλοι όσοι δεν θέλετε τον Μακρόν”.

Η διαφοροποίηση στη προσέγγιση είναι εμφανής, με το “Marine” να εξαφανίζεται.

Την επομένη του πρώτου γύρου, οι επικεφαλής της Μαρίν Λεπέν έκαναν άλλωστε σαφή έκκληση προς τους ψηφοφόρους του Ζαν-Λικ Μελανσόν, πολλοί από τους οποίους ακροβατούν μεταξύ της αποχής και της ψήφου υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν.

“Λέω στους ψηφοφόρους του Ζαν-Λικ Μελανσόν: γίνετε πραγματικοί επαναστάτες, μην σώσετε το κεφάλι του Μακρόν, μην υπογράψετε για συνταξιοδότηση στα 65 ή για νέα εξαθλίωση των κοινωνικών παροχών”, δήλωσε ο Σεμπαστιέν Σενί, εκπρόσωπος του National Rally της Λεπέν.

Η Λεπέν υπόσχεται κατάργηση του ΦΠΑ σε εκατό είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και προϊόντα υγιεινής, σύνταξη στα 60, περαιτέρω μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για οικογένειες και συνταξιούχους, αύξηση της φορολόγησης στον πλούτο και αύξηση 10% στον βασικό μισθό.

Το μεταναστευτικό δεν έχει χαθεί από την ατζέντα της, ωστόσο το τελευταίο διάστημα “καμουφλάρεται” με την ακρίβεια και την οικονομία να έρχονται σε πρώτο πλάνο. Έτσι το σύνθημα “μια γυναίκα πυγμής” αντικαθίσταται από κάτι που θέλει να δείξει πως είναι πιο “ενωτικό”, έναντι ενός Μακρόν που έχει χρεωθεί την ευμένειά του προς τους έχοντες, αλλά και τη διαχείριση της κρίσης που ακολούθησε μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, και φυσικά έχει να κάνει με τις αυξήσεις στην ενέργεια και τα είδη πρώτης ανάγκης.

“Θα βάλουμε τέλος στην πενταετή θητεία του Εμανουέλ Μακρόν, στις διαιρετικές πολιτικές του, στις κοινωνικές του αδικίες και στη χαλαρότητά του όσον αφορά την ασφάλεια και τη μετανάστευση” ανέφερε στο μάλλον αντιφατικό της μήνυμα η Λεπέν, ενόψει του δευτέρου γύρου.

“Θα είμαι πρόεδρος της πολιτικής ειρήνης και της ενότητας όλων των Γάλλων, από κάθε υπόβαθρο. Για να οικοδομήσουμε το μέλλον και να βρούμε τη Γαλλία που αγαπάμε”, πρόσθεσε.

Μια ακόμη αλλαγή στη προσέγγιση της Λεπέν είναι πως πλέον δεν τάσσεται τόσο ανοιχτά κατά της ΕΕ με έξοδο από το ευρώ, ωστόσο υποστηρίζει πως “πολλά ζητήματα μπορούν να τεθούν σε δημοψήφισμα”. Ακόμη, αν και καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν έκανε το ίδιο ως προς τις κυρώσεις απέναντι στη Μόσχα, τις οποίες δεν υποστηρίζει. Πώς να το κάνει αυτό άλλωστε, από τη στιγμή που το κόμμα της ακόμη αποπληρώνει δάνειο που έχει λάβει από το Κρεμλίνο.

Από την άλλη, ως προς τα συνθήματα, ο Μακρόν πέρασε από το “Avec vous” στο “Nous tous”, δηλαδή από το “μαζί σας” στο “όλοι μαζί”. Ενωτική προσέγγιση και εδώ, με τη φωτογραφία της καμπάνιας πάντως να παραμένει ίδια. Όπως εξήγησε το στενό επιτελείο επικοινωνιολόγων του Μακρόν, το σύνθημα στοχεύει στην “ενότητα του έθνους”. “Σε αυτούς που απορρίπτουν τον εξτρεμισμό, τα άκρα και τον διχαστικό λόγο”, τόνιζαν κύκλοι της προεδρίας, παρά το γεγονός φυσικά πως στον προεκλογικό λόγο του Μακρόν η ασφάλεια και ο σκληρός έλεγχος στη μεταναστευτική πολιτική, παίζουν και εδώ κεντρικό ρόλο.

Να σημειωθεί πάντως πως αναλυτές εκτιμούν πως ακόμη και στη περίπτωση επανεκλογής Μακρόν, για να περάσει η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, ίσως χρειαστεί ένα δημοψήφισμα.

Οι “δεξαμενές”

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Μακρόν έλαβε 28%, τέσσερις μονάδες πάνω από τα αντίστοιχα νούμερα του 2017, με τη Λεπέν να φτάνει στο 24%, ποσοστό επίσης αυξημένο σε σχέση με το 21% του ’17. Ο Μελανσόν έφτασε στο 20%, ενώ οι Σοσιαλιστές γνώρισαν συντριβή με 2%. Η αποχή έφτασε στο 30%.

Ενόψει δεύτερου γύρου, οι πρώτες δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Μακρόν να επικρατεί, είτε οριακά (51-49% κατά το IFOP-Fiducial), είτε καθαρά (54%-46% σύμφωνα με το Ipsos), ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πολύ λιγότερο θριαμβευτικά από το 2017, όταν έλαβε πάνω από το 66% των ψήφων.

Σημείο-κλειδί της νέας προεκλογικής εκστρατείας θα είναι η 20ή Απριλίου και η παραδοσιακή τηλεοπτική μονομαχία των δύο φιναλίστ. Το 2017, το debate ήταν καταστροφικό για την Μαρίν Λεπέν, η οποία εμφανίσθηκε νευρική και τελείως απροετοίμαστη για τα θέματα της συζήτησης, γεγονός που συνέβαλε στην νίκη του Εμανουέλ Μακρόν.

Τρεις υποψήφιοι των πρώτου γύρου από τον χώρο της αριστεράς, ο οικολόγος Γιανίκ Ζαντό, ο κομμουνιστής Φαμπιέν Ρουσέλ, η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό, καθώς και η υποψήφια της δεξιάς Βαλερί Πεκρές κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν. Στα χαρτιά, η Λεπέν έχει μία πολύ μικρότερη από τον Μακρόν δεξαμενή ψηφοφόρων. Μπορεί να ποντάρει με βεβαιότητα στους ψηφοφόρους του Ερίκ Ζεμούρ, (7%) και του Νικολά Ντυπόν-Ενιάν (2%). Και οι δύο έδωσαν κατεύθυνση για ψήφο στην Λεπέν.

Ωστόσο πολλά θα κριθούν από τη “δεξαμενή” των αναποφάσιστων και όσως επέλεξαν την αποχή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα