Πούτιν: Η αλήθεια πίσω από τους διαδικτυακούς “οπαδούς” του

Πούτιν: Η αλήθεια πίσω από τους διαδικτυακούς “οπαδούς” του
Βλαντίμιρ Πούτιν AP

Τι κρύβεται πίσω από τις υπερπροσπάθειες των οπαδών του Πούτιν να τον παρουσιάσουν ως έναν "καλοπροαίρετο και φιλειρηνικό" ηγέτη, χαρακτηρισμοί που έρχονται σε αντίθεση με τις πρακτικές του στην Ουκρανία.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, από την έναρξή της μέχρι και σήμερα, ως επί το πλείστον έχει καταδικαστεί και από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, αρκετές ομάδες, με συγκεκριμένα κίνητρα, προσπαθούν να αλλάξουν την ευρύτερη εικόνα του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα προφίλ τους κοσμούν φωτογραφίες του Ρώσου προέδρου που τον δείχνουν χαμογελαστό, σε μια προσπάθεια να τον παρουσιάσουν ως “καλοπροαίρετο και φιλειρηνικό”.

Το BCC ωστόσο, “εισέβαλε” πιο βαθιά στα εν λόγω προφίλ, σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει τις κινήσεις τους και φυσικά, να διελευκάνει τα πρόσωπα που κρύβονται από πίσω τους.

Τα “μεγάλα” νούμερα

Το BBC ερεύνησε αυτές τις ομάδες που τάσσονται υπέρ του Πούτιν με τη βοήθεια ερευνητών από το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου (ISD).

Οι ειδικοί του ISD εντόπισαν τουλάχιστον 10 δημόσιες ομάδες υπέρ του Πούτιν, με ονόματα όπως “Βλαντίμιρ Πούτιν – Ηγέτης του Ελεύθερου Κόσμου”. Οι ομάδες έχουν περισσότερα από 650.000 μέλη μεταξύ τους, και το περιεχόμενό τους περιλαμβάνει φωτογραφίες και μηνύματα που επαινούν τον Ρώσο ηγέτη, γραμμένα σε πολλές γλώσσες, όπως αγγλικά, ρωσικά, φαρσί, αραβικά και χμερ.

Μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο, έχει το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες ομάδες, όχι μόνο διακρίνονται από μεγάλη δημοφιλία, αλλά είναι και ιδιαίτερα δραστήριοι. Τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές μέτρησαν 16.500 δημοσιεύσεις, λαμβάνοντας περισσότερες από 3,6 εκατομμύρια αλληλεπιδράσεις.

Ο γενικός στόχος των ομάδων φαίνεται πως είναι η προώθηση του προέδρου της Ρωσίας ως “ήρωα που αντιστέκεται στη Δύση” και μάλιστα, έχοντας συντριπτική διεθνή υποστήριξη.

Οι εικόνες δείχνουν συχνά τον Ρώσο ηγέτη “να περπατά με αυτοπεποίθηση, να παίζει με κουτάβια, να χαιρετίζει τα στρατεύματα και να καβαλάει άγρια ζώα, όπως αρκούδες και λιοντάρια”.

Φωτογραφίες σαν κι αυτή, δημοσιεύονται στους εν λόγω λογαριασμούς, στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν τον Πούτιν "φιλόζωο, φιλειρηνικό και καλοπροαίρετο". ALEXEY DRUZHININ/AFP

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι συγκεκριμένες ομάδες έχουν αποκτήσει περισσότερα από 100.000 νέα μέλη.

Εξετάζοντας τα στοιχεία των ατόμων που δημοσιεύουν το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου, προέκυψε ότι πολλοί από τους θαυμαστές που αναφέρονται ως “διαχειριστές” των ομάδων έχουν αντιγράψει λογαριασμούς με το ίδιο όνομα. Οι ερευνητές βρήκαν τουλάχιστον 100 τέτοιους λογαριασμούς στο δίκτυο.

Αυτοί οι λογαριασμοί ακολουθούν γενικά ο ένας τον άλλον και μερικές φορές δημοσιεύουν εγκάρδια μηνύματα ή στέλνουν εικονικές καρδιές ο ένας στον άλλο. Και διαχειρίζονται αυτούς τους λογαριασμούς υπέρ του Πούτιν μαζί με άλλους που προσποιούνται ότι είναι η Ρωσική Ομοσπονδία ή οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίοι είναι ξεκάθαρα ψεύτικοι.

Η διαχείρηση ψεύτικων λογαριασμών αποτελεί πιθανή παραβίαση των κανόνων του Facebook για μη αυθεντική συμπεριφορά, λέει το ISD.

Ακόμη μια εικόνα του "φιλόζωου" Πούτιν που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και δημοσιεύεται στους λογαριασμούς των οπαδών του. ALEXEY DRUZHININ/AFP

Ο επικεφαλής ερευνητής Moustafa Ayad αποκαλεί την πρακτική ως παράδειγμα “διαδικτυακής επιχείρησης που περιλαμβάνει πολλούς λογαριασμούς που λανθασμένα δίνει την εντύπωση ευρύτερης υποστήριξης από τη βάση”.

Η εκστρατεία “δημιουργεί την εμφάνιση ευρείας υποστήριξης προς τον Πούτιν και το Κρεμλίνο, στη σκιά της εισβολής και βασίζεται σε… αυθεντικούς λογαριασμούς για να πετύχει τον στόχο της”, σύμφωνα με την έκθεση του ISD.

Οι διαχειριστές των προφίλ

Μέσω μιας πιο προσεκτικής εξέτασης ορισμένων από τους διαχειριστές της ομάδας, φαίνεται κάποια ασυνήθιστη δραστηριότητα. Η μία διαχειρίστρια, που ονομάζεται Marine, που ισχυρίζεται ότι η τοποθεσία της είναι η Συρία, χρησιμοποιεί τρεις διαφορετικούς λογαριασμούς για να προβάλλει υποστηρικτικά μηνύματα για τον Πούτιν. Οι τρεις λογαριασμοί της, στα αραβικά, δημοσιεύουν την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Ένας άλλος διαχειριστής, η Victoria από την Καμπότζη, προωθεί περιεχόμενο σε μια ομάδα με τη γλώσσα Χμερ. Από τις 4 Φεβρουαρίου, οι αναρτήσεις της έχουν προκαλέσει περισσότερες από 34.000 αντιδράσεις και έχουν κοινοποιηθεί πάνω από 4.000 φορές.

Και οι δύο τους διαχειρίζονται από κοινού μια σελίδα στο Facebook στη γλώσσα των Χμερ, μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου συντονισμού μεταξύ ορισμένων από τους λογαριασμούς, με τις αναρτήσεις ους να μοιράζονται ευρέως σε διαφορετικές ομάδες. Για παράδειγμα, ένας άλλος λογαριασμός που αναφέρεται στη Βουλγαρία, δημοσίευσε την ίδια εικόνα του Πούτιν 12 φορές μέσα σε λίγα λεπτά.

Ακόμη ένας χρήστης από την Κένυα, που εντοπίζεται σε πολλές από αυτές τις ομάδες, περιλαμβάνει το “Putin” στο τέλος του ονόματός του στο Facebook. Οι ερευνητές ήρθαν σε επικοινωνία μαζί του, εκείνος αποκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο “μεγάλο ηγέτη”, ωστόσο δεν θέλησε να σχολιάσε κάτι για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ρωσικοί (;) σύνδεσμοι

Είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν τα κίνητρα των ανθρώπων που κρύβονται πίσω από αυτούς τους λογαριασμούς. Δεν υπάρχει προφανής σύνδεση με τη ρωσική κυβέρνηση και σε αντίθεση με άλλες γνωστές ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης, το δίκτυο δεν είναι “ευφυές”, καθώς ούτε οι εμπλεκόμενοι κρύβουν τις προθέσεις τους.

Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο, το δίκτυο να έχει κάποιους δεσμούς με τις ρωσικές αρχές ή με στοιχεία υπέρ του Πούτιν εντός της Ρωσίας.

Το Facebook ισχυρίζεται ότι διαθέτει πολιτικές κατά των ψεύτικων λογαριασμών και έχει αναστείλει έναν αριθμό λογαριασμών με βάση πληροφορίες από την αναφορά και τις δικές του έρευνες.

“Συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε ισχυρή δράση για να αποτρέψουμε την παραπληροφόρηση σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία”, δήλωσε εκπρόσωπος της μητρικής εταιρείας Meta.

Οι ψεύτικοι λογαριασμοί του Πούτιν

Κατά τη διάρκεια της σχετικής έρευνας, διαπιστώθηκαν πολλοί ψεύτικοι λογαριασμοί που παριστάνουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος είναι από τους λίγους παγκόσμιους ηγέτες που δεν χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν υπάρχει επίσημος λογαριασμός στο Facebook στο όνομά του. Μάλιστα, φήμες θέλουν να μην διαθέτει καν smartphone.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Πούτιν απλώς “δεν χρειάζεται” τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς “δεν του προσφέρουν τίποτα που δεν έχει ήδη”.

Κάποιοι όμως έχουν καλύψει το κενό που άφησε η “διαδικτυακή” του απουσία. Υπάρχει μια σελίδα στο Facebook που δήθεν χρησιμοποιεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν και, πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (όταν και “κατέβηκε” για πλαστοπροσωπία) είχε περισσότερους από τρία εκατ. ακόλουθους.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν μέσω αυτού του λογαριασμού γινόντουσαν συνεχώς αναφορές για τα ρωσικά εμβόλια κατά της covid-19, 700.000 χρήστες ακολούθησαν το λογαριασμό.

Πιο πρόσφατα, η σελίδα δημοσίευε μηνύματα που ενίσχυαν την άποψη του Κρεμλίνου για τον πόλεμο και πολλοί -υποστηρικτές της ρωσικής εισβολής- πείστηκαν ότι τα μηνύματα προέρχονταν από τον ίδιο τον Πούτιν.

Λίγο μετά την εισβολή, μια ανάρτηση στη σελίδα ανέφερε ότι στόχος της “επιχείρησης” ήταν “η διατήρηση της ειρήνης… με στόχο μόνο την αποστρατιωτικοποίηση μιας γειτονικής χώρας”. Αυτό το μήνυμα κοινοποιήθηκε και άρεσε περισσότερες από 200.000 φορές.

Μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστο ποιος κρύβεται πίσω από αυτό τον λογαριασμό, ωστόσο υπάρχουν φήμες που θέλουν τους διαχειριστές της να βρίσκονται στη Ρωσία και τη Λετονία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα