ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ;

Βιβλία και παραλία πάνε μαζί, άλλο αν πολλές φορές “επιστρέφουν” μισοδιαβασμένα και γεμάτα άμμο γιατί παρασυρόμαστε από την παρέα, τις καλοκαιρινές αθλοπαιδιές ή τα καλοκαιρινά κοκτέιλ και ποτά.

Έξω από τα βιβλιοπωλεία την περίοδο του καλοκαιριού και ιδιαίτερα λίγο πριν ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές άδειες, σχηματίζονται μεγάλες ουρές. Καθόλου παράξενο. Βιβλία και παραλία πάνε μαζί, άλλο αν πολλές φορές “επιστρέφουν” μισοδιαβασμένα και γεμάτα άμμο γιατί παρασυρόμαστε από την παρέα, τις καλοκαιρινές αθλοπαιδιές ή τα καλοκαιρινά κοκτέιλ και ποτά.

Εμείς κάναμε μία έρευνα στα ευπώλητα των καλοκαιρινών μηνών των βιβλιοπωλείων Πολιτεία, Πρωτοπορία, Ιανός, Public, Ευριπίδης και Νάκας και βρήκαμε ποια βιβλία επέλεξαν να αγοράσουν οι Έλληνες αναγνώστες για τις διακοπές τους…

Αυτό που εξάγαμε σαν συμπέρασμα και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως αυτά που συγκεντρώνουν τις αναγνωστικές προτιμήσεις του κοινού διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες. Στα πιο “ευκολοχώνευτα” αισθηματικά και αστυνομικά της… παραλίας, στις πιο «ψαγμένες» νέες εκδόσεις Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, σε κάποια αουτσάιντερ που πίσω τους ¨κρύβεται” ένα πολύ ηχηρό και γνωστό όνομα και στην αμιγώς κλασική λογοτεχνία.

Αναλυτικότερα, πολύ υψηλά στις αναγνωστικές προτιμήσεις βρίσκονται τα νέα βιβλία δύο δημοφιλών Ελληνίδων συγγραφέων, το “Πράσινο Φόρεμα”, το νέο βιβλίο της Λένας Μαντά (εκδόσεις Ψυχογιός) που πραγματεύεται άλλη μια ιστορία αγάπης και το “Παιχνίδι του Νάνου”, το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα της Χρυσηίδας Δημουλίδου (εκδόσεις Ψυχογιός) που προσπαθεί να εξιχνιάσει μία σειρά ανεξήγητων φόνων.

Στις πρώτες θέσεις συναντάμε και τις ”Άγριες Μέλισσες” της Μελίνας Τσαμπάνη (σεναριογράφος της ομώνυμης επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς του Ant1, εκδόσεις Ωκεανός), το βιβλίο όπου γίνεται γνωστή η ιστορία των Σταμίρηδων και των Σεβαστών πριν τις Άγριες Μέλισσες και αποκαλύπτει στον αναγνώστη τις άγνωστες πλευρές των δύο οικογενειών. Δυναμική είσοδο στις πωλήσεις κάνει και το βιβλίο του Λάκη Λαζόπουλου “Άλλες γυναίκες φοράνε τα φουστάνια σου” (εκδόσεις Διόπτρα) στο οποίο ο δημοφιλής καλλιτέχνης μοιράζεται τις αναμνήσεις μιας ολόκληρης ζωής με έναν άνθρωπο που αγάπησε βαθιά και αναψηλαφεί το χρονικό της καταραμένης ασθένειας.

Αίσθηση, επίσης, προκαλεί η προτίμηση που δείχνουν οι Έλληνες αναγνώστες στο βιβλίο “Χωράει Όλη Η Αρχαιότητα Στο Ασανσέρ;” του Δρ Θεόδωρου Παπακώστα (εκδόσεις Key Books) στο οποίο δύο άγνωστοι, ο ένας αρχαιολόγος, συναντιούνται σε ένα ασανσέρ, το οποίο σταματά μεταξύ ορόφων. Εκεί, με αφορμή την ερώτηση «με τι ασχολείσαι» ξεκινάει ένας συναρπαστικός διάλογος και ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο.

Από τα ελληνικά ευπώλητα δεν απουσιάζει και το νέο μυθιστόρημα της σπουδαίας Σώτης Τριανταφύλλου “Σικελικό Ειδύλλιο” (εκδόσεις Πατάκη), στο οποίο γινόμαστε μάρτυρες του χρονικού της συνάντησης δύο ανθρώπων σε µια µικρή πόλη της Σικελίας, στα µέσα της δεκαετίας του 1950. Παρόν και το νέο βιβλίο της πολιτογραφημένης πλέον Ελληνίδας Βικτόρια Χίσλοπ “Μία Νύχτα του Αυγούστου” (Ψυχογιός) που λαμβάνει χώρα μετά το κλείσιμο της αποικίας των λεπρών στη Σπιναλόγκα, όταν η μοίρα χτυπά ανελέητα δύο οικογένειες, αλλά και το αγαπημένο γλυκόπικρο μυθιστόρημα «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες» της Ντέλια Όουενς που θίγει επίκαιρα κοινωνικά θέματα, όπως η μοναξιά, η ενδοοικογενειακή βία, ο αλκοολισμός, η εγκατάλειψη, η περιθωριοποίηση, οι κοινωνικές τάξεις, αλλά και ο φυλετικός ρατσισμός.

Στις νέες εκδόσεις ξένων συγγραφέων. τις προτιμήσεις συγκεντρώνουν το νέο συγκινητικό βιβλίο του Καζούο Ισιγκούρο “Η Κλάρα και ο Ήλιος” (Ψυχογιός), που μας προσφέρει μια μοναδική άποψη του διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου μας μέσα από τα μάτια μιας απρόσμενης αφηγήτριας, αλλά και το τρίτο πιο επιτυχημένο μυθιστόρημα όλων των εποχών στη Μεγάλη Βρετανία – μετά από έργα των Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και Νταν Μπράουν- η “Λέσχη των Φόνων” του Richard Osman (Ψυχογιός), του διάσημου Βρετανου παρουσιαστή του BBC. Στη δεκάδα των ευπωλητων βρίσκεται και “Το πράσινο σημειωματάριο” της Clare Pooley, ένα ευαίσθητο βιβλίο που αποκαλύπτει στο τέλος τη δύναμη και το μεγαλείο της ειλικρίνειας και το τελευταίο βιβλίο του Maurice Attia “Το κόκκινο και το φαιό” που μιλάει για την αναζήτηση της αλήθειας, τον εξτρεμισμό και τη βία, τη μεγάλη και τη μικρή Ιστορία, τις οικογενειακές σχέσεις, τον έρωτα, τη φιλία και την αφοσίωση, την κατάφαση στη ζωή και την άρνηση του θανάτου.

Στα κλασικά βιβλία δε συναντάμε ιδιαίτερες εκπλήξεις: o Τζωρτζ Όργουελ έχει την τιμητική του, καθώς στα ευπώλητα βρίσκουμε το ανατριχιαστικά επίκαιρο “1984, Ο Μεγάλος Αδελφός”, αλλά και την αλληγορική “Φάρμα των Ζώων” που περιγράφει το πώς το όραμα για μια κοινωνία ίσων πολιτών μεταβλήθηκε σταδιακά σε ένα εφιαλτικό, απολυταρχικό καθεστώς που φυλάκιζε και εξόντωνε αντιφρονούντες. Στα αγαπημένα βιβλία του αναγνωστικού κοινού συναντάμε και τον “Ξένο” του Αλμπέρ Καμύ, αλλά και το αριστουργημα του Ουίλιαμ Φώκνερ “Αβεσσαλώμ Αβεσσαλώμ!”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα