Κορονοϊός: Μείωση των τεστ και αύξηση σκληρών δεικτών μέσα στον Απρίλιο

Κορονοϊός: Μείωση των τεστ και αύξηση σκληρών δεικτών μέσα στον Απρίλιο
Διενέργεια rapid test από κλιμάκια του ΕΟΔΥ Eurokinissi

Αν και σε πρώτο επίπεδο διαπιστώνεται σαφής αποκλιμάκωση της επιδημίας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε ένα βαθμό πλέον ο κορονοϊός υποδιαγιγνώσκεται

Μείωση των τεστ για κορονοϊό της τάξης του 11% διαπιστώνεται μέσα στο πρώτο 10ημερο του Απριλίου, σε σχέση με το Μάρτιο, μία περίοδο που φαίνεται και σημαντική μείωση στην καταγραφή νέων κρουσμάτων. Την ίδια περίοδο όμως σημειώνεται αυξημένος αριθμός διασωληνώσεων και θανάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατά μέσο όρο το Μάρτιο είχαμε 19.638 νέα κρούσματα ημερησίως, ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου ο αριθμός αυτό έχει υποχωρήσει στα 14.320, ήτοι υποχώρηση της τάξης του 27%.

Παράλληλα όμως παρατηρήθηκε και μείωση των ημερήσιων τεστ από τις περίπου 275.000 τη μέρα το Μάρτιο στις 246.000 τον Απρίλιο.

Επειδή η μείωση των τεστ είναι μικρότερη αυτής των κρουσμάτων φαίνεται πως έχουμε μια σαφή υποχώρηση της επιδημίας, όμως και πάλι βλέπουμε ότι πλέον οι έλεγχοι δεν αποτελούν προτεραιότητα των πολιτών όπως στο παρελθόν.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι δε γνωρίζουμε και τι γίνεται και με τα self test τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς εξακολουθούν να αποτελούν best seller προϊόν σε πωλήσεις στα φαρμακεία αν και φαίνεται να σημειώνουν σχετική κάμψη μέσα στον τρέχοντας μήνα.

Όπως αναφέραμε δε, οι θάνατοι διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και μάλιστα εξακολουθούμε να έχουμε κατά μέσο όρο 60 κάθε μέρα, ενώ και οι διασωληνώσεις βρίσκονται κοντα στις 360.

Μάλιστα όπως προέβλεψε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, η τάση που αναμένεται να επικρατήσει παγκοσμίως πλέον όσον αφορά στην καταγραφή των δεικτών της πανδημίας, έχει να κάνει με τα σοβαρά περιστατικά. Δηλαδή δεν έχει νόημα να ανακοινώνονται ημερησίως τα νέα κρούσματα αλλά οι σοβαρές λοιμώξεις, όπως αυτές επισημαίνονται ως νέες εισαγωγές στο νοσοκομεία και ειδικότερα στις ΜΕΘ και φυσικά οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Τι αναφέρει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Σχετικά με την πορεία της επιδημίας το προηγούμενο διάστημα, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνει ότι στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια μειώθηκε σημαντικά κατά 20%.

Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική επιδείνωση κατά 19%, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει σταθερά σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

“Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκε κατά 2%. Ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες μειώθηκε κατά 8% εντός της τελευταίας εβδομάδας. Συνολικά βλέπουμε μία μαζική βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών σε παγκόσμια και ευρωπαϊκή κλίμακα” λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Συμπληρώνει δε πως στην Ελλάδα “η μείωση της διασποράς την τελευταία εβδομάδα είναι σημαντική, και από την μία απορρίπτει τις όποιες υπόνοιες για εκθετική αύξηση ενώ από την άλλη επιβεβαιώνει το μοντέλο της ταλάντωσης. Η διαχείριση της τελευταίας ταλάντωσης δεν χρειάστηκε επιπλέον μέτρα, παρόλη την κοινωνική χαλάρωση που είναι πλέον εμφανής, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας ήταν διαχειρίσιμη”.

Το πιο πιθανό σενάριο σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή είναι η περαιτέρω συρρίκνωση της επιδημίας εντός της επόμενης εβδομάδας που είναι λογικό να οδηγήσει σε περαιτέρω ελάφρυνση του συστήματος υγείας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα