Εκλογές στη Γαλλία: Κορυφώνεται η αγωνία – Στις 21:00 το πρώτο exit poll

Εκλογές στη Γαλλία: Κορυφώνεται η αγωνία – Στις 21:00 το πρώτο exit poll
AP Photo/Daniel Cole

Γύρω στο 24% εκτιμάται ότι θα είναι η αποχή των ψηφοφόρων από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Στις 21:00 κλείνουν οι κάλπες και τότε θα γίνουν γνωστά τα exit polls.

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί της Κυριακής (10/04) ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, με την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν να αποτελεί απειλή για τις ελπίδες επανεκλογής του Εμανουέλ Μακρόν.

Με τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να αποτελούν “κλειδί” στην “κλειστή” αυτή μάχη, η προσέλευση στις κάλπες μέχρι τις 18:00 ήταν στο 65%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο κατά 4,4% σε σχέση με το 2017 (69,42%) και κατά 5,6% σε σχέση με το 2012 (70,59%).

Σύμφωνα με εκτίμηση του Ifop-Fiducial, η συμμετοχή στο κλείσιμο της διαδικασίας θα φτάσει στο 76% και η αποχή στο 24%, ποσοστό υψηλότερο από το 2017 (22,23%) αλλά αρκετά μακριά από το ρεκόρ του 2002 (28,4%).

Σχεδόν 48,7 εκατ. πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου, ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, 1 στους 4 ενδέχεται να απέχει από τη διαδικασία. Να σημειωθεί ότι ο δεύτερος γύρος είναι προγραμματισμένος για τις 24 Απριλίου. Να θυμίσουμε ότι οι διεκδικητές του θώκου είναι συνολικά 11, με τον Μακρόν να επιδιώκει να γίνει ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που θα επανεκλεγεί μετά τον Ζακ Σιράκ το 2002.

Οι κάλπες πρόκειται να κλείσουν στις 21:00 ώρα Ελλάδας, όταν και αναμένεται να γνωστοποιηθούν τα πρώτα exit polls.

Βελγικά ΜΜΕ: Ισοψηφία Μακρόν – Λεπέν σε exit poll

Σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ που επικαλούνται ένα πρώτο exit poll, ο απερχόμενος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν έρχονται σε ισοψηφία στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, συγκεντρώνοντας και οι δύο το 24% των ψήφων.

Σύμφωνα με τις ίδιες εφημερίδες, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λουκ Μελανσόν έρχεται στην τρίτη θέση συγκεντρώνοντας το 19% των ψήφων. Ακολουθούν η υποψήφια της κεντροδεξιάς Βαλερί Πεκρές και ο εθνικιστής ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ, με 8% των ψήφων αμφότεροι.

Οι εφημερίδες σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά δίνονται με κάθε επιφύλαξη, καθώς είναι ενδεικτικά και ενδέχεται να αλλάξουν σημαντικά.

Από άνετη νίκη σε ντέρμπι για τον Μακρόν

Μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια εύκολη νίκη για τον φιλοευρωπαίο Μακρόν, ο οποίος είχε ενισχυθεί από τις διπλωματικές του ενέργειες στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη αλλά και την αδυναμία της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης.

Η καθυστερημένη είσοδός του όμως στην προεκλογική εκστρατεία, με μια μόνο μεγάλη συγκέντρωση και η εστίασή του σε ένα αντιδημοφιλές σχέδιο αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωσαν τα ποσοστά του. Ρόλο σε αυτό έπαιξε και η απότομη άνοδος του πληθωρισμού.

Στον αντίποδα, η ευρωσκεπτικίστρια Λεπέν, ενισχύθηκε από την επιμονή της σε ζητήματα κόστους ζωής και την πτώση της δημοτικότητας του επίσης ακροδεξιού, Ερίκ Ζεμούρ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα