Μητσοτάκης: Με τον εμβολιασμό θα μείνει ανοιχτή η οικονομία 

Μητσοτάκης: Με τον εμβολιασμό θα μείνει ανοιχτή η οικονομία 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός μίλησε στο CNN με αφορμή την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των Ελλήνων άνω των 60 και πρότεινε να ανοίξει η Ευρώπη νόμιμη δίοδο για πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των Ελλήνων πολιτών άνω των 60 ετών, καθώς και το προσφυγικό- μεταναστευτικό στον απόηχο της επίσκεψης του Πάπα στην Ελλάδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN και τη διάσημη παρουσιάστρια Κριστιάν Αμανπουρ.

Η κ. Αμανπούρ σχολίασε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σχετικά πίσω στον εμβολιασμό με ποσοστό 60% και ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ότι τρεις στους τέσσερις Έλληνες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, επικεντρώνοντας το πρόβλημα στο ότι 17% των άνω των 60 ετών δεν είχαν εμβολιαστεί.

“Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να τους πείσουμε να εμβολιαστούν”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης και δήλωσε πως: “Δεν είχαμε άλλη επιλογή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.” Επισήμανε την αύξηση των ραντεβού για την πρώτη δόση από άτομα άνω των 60 μετά την απόφαση αυτή, εκτιμώντας ότι η υποχρεωτικότητα ώθησε αρκετούς να κάνουν το αναγκαίο βήμα.

Στο ερώτημα μήπως άργησε να λάβει αυτή την απόφαση, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέτρο που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση με βάση το Σύνταγμα. Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μόλις η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που παίρνει ένα τέτοιο μέτρο και πρόσθεσε: “Δεν θα εκπλαγώ αν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μας ακολουθήσουν”, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν περί υποχρεωτικότητας.

“Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός. Δεν μου αρέσει εξ ορισμού η υποχρεωτικότητα. Αλλά είναι η σωστή απόφαση για να προστατέψουμε ανθρώπους. Νιώθω άνετα με αυτή την απόφαση”, ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που άνοιξε την πλατφόρμα για τρίτη δόση, ενώ ήδη μείωσε το διάστημα για την ενισχυτική δόση στους τρεις μήνες, ενώ το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους επτά μήνες από τη δεύτερη δόση.

“Είμαστε ηγέτες στην ΕΕ όσον αφορά στην τρίτη δόση”, τόνισε, ενώ ανέφερε ότι οι αντιδράσεις στα μέτρα είναι σχετικά λίγες και εκτίμησε ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα δικαιωθεί, με βάση την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού που ήδη καταγράφεται.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: “Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε την οικονομία ανοιχτή” και επανέλαβε: “Δεν σκοπεύουμε να πάμε σε lockdown”.

Εκτίμησε μάλιστα ότι η τουριστική σεζόν το 2022 θα είναι ακόμη καλύτερη, “αν δεν έχουμε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις”.

Ερωτηθείς από την κ. Αμανπουρ για τις απώλειες σε ζωές προσφύγων με αφορμή και την επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα υποφέρει με το να είναι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εκτίμησε ότι ο Ποντίφικας θα είδε πολύ καλύτερη κατάσταση στο ελληνικό νησί, από ό,τι το 2015 κατά την τελευταία επίσκεψη του.

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε την έλλειψη αλληλεγγύης από πολλές ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα του προσφυγικού/ μεταναστευτικού και εξέφρασε την άποψη ότι: “Πρέπει να σταματήσουμε τα δίκτυα διακινητών ανοίγοντας νόμιμα μονοπάτια για όσους θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη ως πρόσφυγες ή οικονομικοί μετανάστες”.

Η κ. Αμανπούρ έπαιξε απόσπασμα δηλώσεων του Πάπα, στις οποίες χαρακτήριζε τη Μεσόγειο “καθρέφτη θανάτου” και ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: “Κάνουμε το καλύτερο κάθε μέρα για να σώσουμε ανθρώπους” .

Κατηγόρησε την Τουρκία ότι έχει χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό ως όπλο εκτιμώντας ότι τώρα αλλάζει στάση. Επανέλαβε ότι η ΕΕ πρέπει να ανοίξει νόμιμη δίοδο για τους μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά υπογράμμισε ότι “το να μην ελέγχουμε τα σύνορα μας, όπως το 2015 ,αυτό δεν είναι λύση και δεν θα γίνει δεκτό από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα