Εθνική Τράπεζα: Νέες υπηρεσίες για μικρές επιχειρήσεις
Σε ενημέρωση αναλυτών ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ Π. Μυλωνάς τόνισε ότι η τράπεζα οδεύει σε δείκτη ΜΕΑ 6% το 2022 και προανήγγειλε νέες υπηρεσίες για μικρές επιχειρήσεις.
- 06 Αυγούστου 2021 06:37
Τα χαμηλότερα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, μετά τις προβλέψεις, στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα διαθέτει η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε Διοίκησή της στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, προναγγέλοντας ταυτόχρονα ότι σε μικρό χρονικό ορίζοντα, μάλιστα, θα υπάρχουν νέες υπηρεσίες που θα αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα ανέρχονται μόλις σε 1,4 δις. ευρώ, ενώ συνυπολογιζομένων των προβλέψεων (ο δείκτης κάλυψης από προβλέψεις ανέρχεται σε 66,4%), τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Τράπεζας ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ και ο δείκτης ΜΕΑ στο 12,8%.
Από το ποσό των 4 δισ. ευρώ, το 35%, δηλ. δάνεια 1,4 δισ. ευρώ είναι ρυθμισμένα και έχουν μεγάλες πιθανότητες ίασης .
Αναφερόμενος στην προοπτική της περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι η ΕΤΕ οδεύει σε δείκτη ΜΕΑ 6% το 2022 (μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,8 δισ. ευρώ). Εκτίμησε ότι ο σχηματισμός νέων κόκκινων δανείων το 2021 – 2022 θα ανέλθει σε 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η μάξιμουμ επίπτωση από τα moratoria λόγω Covid έχει υπολογιστεί σε 600 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, τα δάνεια που θα θεραπευτούν και θα βγουν από το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων υπολογίζονται σε 2,2 δις. ευρώ. Στη μείωση των ΜΕΑ μέχρι το 2022 θα συμβάλουν και τιτλοποιήσεις/πωλήσεις 1,5 δις. ευρώ.
Θετικό μήνυμα από τα δάνεια της πανδημίας
Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα στοιχεία που έδωσε στους αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, αναφορικά με τα νέα κόκκινα δάνεια από την πανδημική κρίση. Όπως ανέφερε, η κατάσταση πληρωμών των ενήμερων πελατών που είχαν ενταχθεί σε moratoria στα εν λόγω προγράμματα παραμένει σημαντικά καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες της Τράπεζας. Η Τράπεζα υπολόγιζε ότι περίπου το 20% των δανείων αυτών θα γινόταν ξανά μη ενήμερο, ενώ στην πράξη, μέχρι σήμερα, μόλις το 3% των δανείων από moratoria που έληξαν παρουσιάζει καθυστέρηση πληρωμών άνω των 90 ημερών, ενώ μόλις 1% είναι το ποσοστό των δανείων με μικρή καθυστέρηση άνω των 30 ημερών.
Παρ’ όλα αυτά η διοίκηση εξακολουθεί να διατηρεί την πρόβλεψη του 20% καθώς η Τράπεζα παραμένει επιφυλακτική λόγω της μετάλλαξης Delta). Όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, στις 31/12/2020 όλοι οι πελάτες της ΕΤΕ βγήκαν από τα moratoria και 60% αυτών δεν έλαβε καμία περαιτέρω διευκόλυνση.
Δάνεια 2,7 δις. σε μορατόρια
Όσον αφορά τα κρατικά προγράμματα στήριξης «Γέφυρα Ι» και «Γέφυρα ΙΙ», η ΕΤΕ έχει εντάξει στο μεν πρώτο, στεγαστικά δάνεια 1,4 δισ. ευρώ (σχεδόν το 40% αυτών ήταν προηγουμένως σε μορατόριουμ), στο δε δεύτερο, δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων περίπου 1,3 δισ. ευρώ (το 30% ήταν προηγουμένως σε μορατόριουμ).
Στο πρόγραμμα διευκόλυνσης εξυπηρέτησης δανείων «ΕθνοΓέφυρα» που προσφέρει σε πελάτες λιανικής μείωση 50% στην καταβολή δόσης, έχουν ενταχθεί οφειλές 110 εκατ. ευρώ. Ποσό 200 εκατ. ευρώ αφορά προγράμματα διευκόλυνσης αποπληρωμής οφειλών προς επιχειρήσεις κυρίως των κλάδων τουρισμού και ψυχαγωγίας.
Ερωτώμενος για την τιλοποίηση Frontier, ύψους 6 δισ. ευρώ, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι είναι θέμα εβδομάδων να οριστικοποιηθεί η συναλλαγή.
Η συναλλαγή Frontier, αλλά και η ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής που αναμένεται τον Νοέμβριο, θα ενισχύσουν σημαντικά τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της ΕΤΕ (+ 170 μ.β. στο 18,8%). Όπως αναφέρθηκε, η ΕΤΕ έχει ήδη τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Στο α΄ εξάμηνο 2021 ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της ΕΤΕ ανήλθε σε 17% και ο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων (CET1) στο 16% (fully loaded 13,8%).
Σε ότι αφορά τέλος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη καθώς περιμένει ότι φέτος η ανάπτυξη θα φτάσει το 5,5% στο σύνολο της χρονιάς. Εκτιμά ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα ξεκλειδώσει πόρους άνω των 7 δισ. ευρώ στο 2ο εξάμηνο οδηγώντας σε μεγάλη αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις