Τράπεζα Πειραιώς: Εφικτός ο στόχος για νέα δάνεια 5,7 δισ. στο τέλος του 2021

Τράπεζα Πειραιώς: Εφικτός ο στόχος για νέα δάνεια 5,7 δισ. στο τέλος του 2021
Τράπεζα Πειραιώς Eurokinissi

Ενημερώνοντας τους διεθνείς επενδυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρ. Μεγάλου τόνισε βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων.

«Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων και η περαιτέρω ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης, αποτελούν στρατηγικό στόχο της Τράπεζας Πειραιώς και ήδη βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων» δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρήστος Μεγάλου.

Ενημερώνοντας τους διεθνείς επενδυτές για την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2021 ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας τόνισε ότι η διοίκηση θα εστιάσει στην πιστωτική επέκταση με νέες χορηγήσεις και ήδη οι νέες εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν σε 3,4 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο και όπως φαίνεται, θα ξεπεραστεί ο στόχος των νέων εκταμιεύσεων 5,7 δισ. ευρώ στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο κ. Μεγάλου απέδωσε την ώθηση στις νέες εκταμιεύσεις στην βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος από το β΄ εξάμηνο 2021 και στις διεργασίες για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.

Αναφέρθηκε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα και ήδη η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων και το δ΄ τρίμηνο 2021 και κυρίως τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2022 θα είναι κρίσιμα για τη χρήση των πόρων του RRF.

Παράλληλα η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ενημέρωσε τους αναλυτές ότι θα εστιάσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και στην αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτει η τράπεζα στο χαρτοφυλάκιό της». Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας υπογράμμισε ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια στο τομέα του asset management ανήλθαν τον Ιούνιο στα 3 δισ. ευρώ και ο εν λόγω τομέας αποτελεί «κορυφαία προτεραιότητα για την τράπεζα τόσο ως προς την προσέγγιση του πελάτη όσο και ως προς τα νέα προϊόντα που θα διατεθούν».

Το Ταμείο Ανάκαμψης

«Έχουμε έναν καλό διάλογο με τους επιχειρηματίες πελάτες μας τόσο στο μέτωπο των μεγάλων όσο και στο μέτωπο των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων όσον αφορά την χρηματοδότησή τους από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Εχουμε δει αρκετά καλά επενδυτικά σχέδια. Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022 είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για το συγκεκριμένο θέμα», τόνισε ο Χρήστος Μεγάλου και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα στο ζήτημα αυτό και ήδη η χώρα θα λάβει τα πρώτα 4 δις ευρώ». Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο Χρήστος Μεγάλου ανέφερε ότι το δεύτερο 6μηνο του 2021 θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη.

Ο αναβαλλόμενος φόρος

Ερωτώμενη σχετικά για την επίπτωση της ρύθμισης που υπέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών και ενέκρινε η ΕΚΤ για τον φορολογικό χειρισμό του αναβαλλόμενου φόρου, η διοίκηση της Τράπεζας ανέφερε ότι είναι πολύ βοηθητική για όλο τον τραπεζικό τομέα και εξαιρετική για την περαιτέρω απομείωση των κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών, δίνοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες για ισχυρή κερδοφορία μέσα από την οποία θα μειώσουν σταδιακά τον DTC.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από moratoria, τα οποία έχουν στην πλειοψηφία τους εκπνεύσει, η διοίκηση αναφέρθηκε ότι μέχρι σήμερα οι νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων οφειλών ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ, ακριβώς στα επίπεδα που είχαν προβλεφθεί.

Παράλληλα ο κ. Μεγάλου έθεσε ως στόχο στους αναλυτές την υλοποίηση του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 3% νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη, ίσως και στο τέλος του 2021, το αργότερο στις αρχές του 2022. Αλλωστε ήδη υλοποίησε το 80% του σχεδίου Sunrise.

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους η τράπεζας θα προχωρήσει σε περαιτέρω – πλην του Phoenix, Vega, Sunrise 1 και Sunrise 2 – κινήσεις μείωσης των NPEs όπως:

  • το πακέτο Sunrise 3 που αφορά 1 δισ. ευρώ δάνεια, η περίμετρος των οποίων θα οριοθετηθεί άμεσα,
  • τιτλοποίηση 1,1 δισ. ευρώ που αφορά ανοίγματα σε leasing και shipping, ενώ
  • στην μείωση των NPEs κατά 1,2 δισ. ευρώ θα συμβάλλουν οργανικές κινήσεις και πωλήσεις.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι το πακέτο Sunrise 2 που αφορά την τιτλοποίηση 2,6 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης και ήδη έχει λάβει ratting, ενώ έχει αιτηθεί ένταξη στον Ηρακλή.

«Σε δύο το πολύ τρία τρίμηνα θα καθαρίσει ο ισολογισμός και η τράπεζα θα έχει μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Τις επόμενες ημέρες οι μέτοχοι θα λάβουν το 65% των mezzanine τίτλων από τις τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι κινήσεις σε πολλαπλά μέτωπα που έγιναν στην τράπεζα το προηγούμενο εξάμηνο θα αναγνωριστούν από την επενδυτική κοινότητα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου.

Ο βηματισμός για την περαιτέρω εκκαθάριση του ισολογισμού από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οδηγεί σε δείκτη ΝPE 9% και μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 3,6 δις. ευρώ στις αρχές του 2022. Η απομείωση των ΜΕΔ θα μειώσει και το κόστος των προβλέψεων, το οποίο εκτιμήθηκε κάτω των 100 μονάδων βάσης στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Τέλος η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκε στη διατήρηση υψηλού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και στα θετικά αποτέλεσμα του stress test της ΕΚΤ. Στο δυσμενές σενάριο, συνυπολογιζομένης της ΑΜΚ των 1,38 δισ. ευρώ που υλοποίηση η Τράπεζα, ο δείκτης CET 1, με πλήρη εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ, διαμορφώνεται σε 10%, δηλ. επίπεδα του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα