ΗΠΑ: Στις αρχές Σεπτεμβρίου η πλήρης έγκριση του εμβολίου της Pfizer

ΗΠΑ: Στις αρχές Σεπτεμβρίου η πλήρης έγκριση του εμβολίου της Pfizer
shutterstock

Αρχές φθινοπώρου πρόκειται να δοθεί από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων, η τελική άδεια στη Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων (FDA) αναμένεται να δώσει τον Σεπτέμβριο, την οριστική άδεια στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού, όπως έγραψε η εφημερίδα,The New York Times, την Τρίτη (3/08).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές ενημερωμένες σχετικά, η επίσημη ημερομηνία που το σκεύασμα αυτό αναμένεται να λάβει το οριστικό πράσινο φως από τον FDA είναι η 6η Σεπτεμβρίου, πιθανόν όμως η πλήρης έγκριση να δοθεί και πιο νωρίς.

Μέχρι τώρα, η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία παραδίδει το εμβόλιο που ανέπτυξε σε συνεργασία με το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας, χάρη στην άδεια επείγουσας χρήσης, που δόθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 2020.

Την περασμένη εβδομάδα, ο FDA είχε αναφέρει σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, ότι η διαδικασία έγκρισης του εμβολίου αυτού για τον κορονοϊό είναι “ανάμεσα στις υψηλότερες προτεραιότητες” της υπηρεσίας και ότι επρόκειτο να λάβει την απόφασή του πριν από την επίσημη προθεσμία.

shutterstock

Η χορήγηση πλήρους άδειας στο συγκεκριμένο σκεύασμα θα μπορούσε να αυξήσει την εμπιστοσύνη και να ωθήσει περισσότερους Αμερικανούς να εμβολιαστούν, την ώρα που η παραλλαγή Δέλτα, πολύ πιο μολυσματική από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, προκαλεί νέα αύξηση του αριθμού των μολύνσεων στη χώρα.

Κάπου 192 εκατ. Αμερικανοί έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση κάποιου από τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά του κορονοϊού, με άλλα λόγια το 58% του πληθυσμού ή το 70% των ενηλίκων.

Ωστόσο, την 27η Ιουλίου, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), κατακόρυφη αύξηση σημειώθηκε στα ημερήσια κρούσματα του νέου κορονοϊού, φτάνοντας τα 66.000 ημερησίως. Έγιναν, δηλαδή, εξαπλάσια σε σύγκριση με τον Ιούνιο.

Η Moderna, η εταιρεία που παράγει το δεύτερο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο εμβόλιο στη χώρα, επίσης δυνάμει άδειας επείγουσας χρήσης, κατέθεσε και αυτή με τη σειρά της, λίγο καιρό αργότερα, αίτηση για να εξασφαλίσει πλήρη έγκριση.

Η Johnson & Johnson, το εμβόλιο της οποίας χορηγείται σε μια δόση, δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτηση γι’ αυτό, όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Times.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως αναμένει ότι ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων θα δημοσιοποιήσει την απόφασή του για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, στις αρχές του φθινοπώρου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα