Κορονοϊός: Ανησυχία από τους 458 θανάτους σε μια εβδομάδα

Κορονοϊός: Ανησυχία από τους 458 θανάτους σε μια εβδομάδα
Στιγμιότυπο από Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Καταγράφονται πλέον κατά μέσο όρο 64 νεκροί την ημέρα από 53 μια εβδομάδα πριν.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η καταγραφή αυξημένου αριθμού θανάτων από κορονοϊό τις τελευταίες μέρες και μάλιστα η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου έκλεισε με 458 απώλειες ζωής συμπολιτών μας. Αυτός ο ιδιαίτερα σκληρός δείκτης της πανδημίας επιβεβαιώνει με το χειρότερο τρόπο ότι ακόμη και η μετάλλαξη Όμικρον είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος.

Είναι γεγονός ότι η πορεία των θανάτων ήταν πτωτική σχεδόν στο σύνολο του Μαρτίου όταν καταγράφηκαν 1650 θάνατοι. Όμως από το τέλος του προηγούμενου μήνα παρουσιάστηκε αντιστροφή της τάσης και μάλιστα με βάση τα επίσημα στοιχεία χθες ο 7ήμερος μέσος όρος αυξήθηκε στους 64 θανάτους τη μέρα από 53 μια εβδομάδα πριν.

Όπως είχε επισημάνει και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, υπάρχει δυσκολία στη διαχείριση των ασθενών λόγω covid καθώς το προηγούμενο διάστημα είχαμε σταθερά περίπου 500 νέες εισαγωγές την ημέρα. Πάντως εδώ να πούμε ότι υπάρχει μια σχετική αποκλιμάκωση και με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ πλέον κατά μέσο όρο οι νέες εισαγωγές είναι της τάξης των 405 την ημερά.

Παρόλ’ αυτά διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα οι διασωληνωμένοι που δεν πέφτουν εδώ και αρκετές μέρες κάτω από το επίπεδο των 350-360. να αναφέρουμε ακόμη ότι πλέον 8 στις 10 ΜΕΘ είναι κατειλημμένες και οι 6 στις 10 απλές κλίνες coviid. Βέβαια αυτό συμβαίνει καθώς “επέστρεψαν” στην κανονική λειτουργεία του ΕΣΥ δεκάδες κλίνες. Από την άλλη πολλά νοσοκομεία ανοίγουν και πάλι νέες πτέρυγες covid.

Τι επισημαίνουν οι ειδικοί

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τα κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας είναι η σταθεροποίηση της αυξητικής πορείας με σαφή μετακίνηση των νέων κρουσμάτων στις μεγάλε ηλικίες.

“Υπάρχει σταθεροποίηση αλλά με σαφή μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Υπάρχει αύξηση των νοσηλευόμενων οι οποίοι πλέον ανέρχονται στις 3500” είχε σημειώσει πρόσφατα η καθηγήτρια αν και οι νοσηλευόμενοι πλέον έχουν αυξηθεί αρκετά.

Η παραλλαγή Όμικρον στην οποία οφείλεται η έξαρση των τελευταίων εβδομάδων επικρατεί παντού, ενώ ανησυχία προκαλεί η άνοδος της διάμεσης ηλικίας κρουσμάτων που πλέον είναι τα 41 έτη. Μάλιστα η κα Παπαευαγγέλου είχε σημειώσει ότι υπάρχει σταθεροποίηση στις νέες διασωληνώσεις οι οποίες είναι της τάξης των 100 την ημέρα.

Από την πλευρά της η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, επανέλαβε πως από τον ΕΟΔΥ, που έχει γίνει η ανάλυση, φαίνεται ότι τα άτομα που είναι ατελώς εμβολιασμένα, ή και πλήρως εμβολιασμένα, συνήθως έχουν μια ή περισσότερες συννοσηρότητες.

Επίσης και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, επεσήμανε πρόσφατα πως όσον αφορά στο θέμα των θανάτων και το θέμα των εμβολιασμένων, έχουμε μια σαφή υπεροχή των εμβολιασμένων σε σχέση με τους ανεμβολίαστους δηλαδή είναι εμφανές το πόσο το εμβόλιο προστατεύει.

Σημείωσε δε ότι όπως έχει αναφέρει και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, θα πρέπει να δει κανείς και τις συννοσηρότητες. Ο δείκτης που θα πρέπει να βλέπουμε είναι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα και όχι ο απόλυτος αριθμός θανάτων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα