#Timetoact: 1.000.000 Ευρωπαίοι ενδεχομένως ζουν με καρκίνο που δεν ξέρουν πως έχουν
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καρκίνου αποκάλυψε το "κρυμμένο κόστος του Covid-19" -σε προσυμπτωματικούς ελέγχους για καρκίνο και τις θεραπείες των ασθενών. Οι ειδικοί εκτιμούν πως αυτήν την στιγμή ζουν στην Ευρώπη 1.000.000 άνθρωποι, οι οποίοι ενδεχομένως έχουν καρκίνο και δεν το ξέρουν.
- 04 Δεκεμβρίου 2021 07:10
Στην τεράστια λίστα με τις συνέπειες που έχει η πανδημία στον τρόπο που λειτουργούσε ο πλανήτης πριν την εμφάνιση της και μετά αυτής, ανήκουν και οι εξετάσεις, με τις θεραπείες για τον καρκίνο.
Το νέο εργαλείο που δημιούργησε το βρετανικό Queen’s University Belfast με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καρκίνου (Τime to Act’ Data Navigator) και αφορά 200 πηγές από 17 ευρωπαϊκές χώρες (δεν είμαστε μεταξύ τους, καθώς δεν παρείχαμε στοιχεία), εκτιμά πως δεν έγιναν 100 εκατομμύρια τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου, γεγονός που οδήγησε σε μεταγενέστερων σταδίων διαγνώσεις και έτσι μειώθηκε το συνολικό ποσοστό επιβίωσης.
(*) Οι μισοί εκ των ασθενών αντιμετώπισαν καθυστερήσεις στις θεραπείες.
(*) Ένα στα 2 άτομα με πιθανά συμπτώματα καρκίνου, δεν παραπέμφθηκαν επειγόντως για διάγνωση.
(*) Ένας στους 5 ασθενείς με καρκίνο στην Ευρώπη, δεν λαμβάνουν στην παρούσα φάση ό,τι χρειάζονται -είτε είναι χειρουργική επέμβαση, είτε χημειοθεραπεία.
(*) Αυτήν την στιγμή υπάρχουν στην Ευρώπη 1.000.000 άνθρωποι, οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν καρκίνο που δεν έχει διαγνωστεί.
Όπως τόνισε η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη “εάν δεν ενεργήσουμε άμεσα, δίχως αμφιβολία θα προκληθεί επιδημία καρκίνου. Επισκεφτείτε το γιατρό σας για εξέταση”.
Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά πως στην Πολωνία, ο αριθμός των μαστογραφιών που έγιναν τον Απρίλιο και το Μάιο του 2020 ήταν κατά 94% μικρότερος από αυτόν της αντίστοιχης περιόδου του 2019.
Στην Ισπανία, το 38% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα δεν είχαν διαγνωστεί, σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε πριν την πανδημία.
Στη Γαλλία υπήρξαν καθυστερήσεις 200 ημερών στις χημειοθεραπείες.
Στη Ρουμανία το 77.5% των ασθενών αντιμετώπισαν δυσκολίες, ως προς το να λάβουν τις ιατρικές υπηρεσίες που χρειάζονταν τον καιρό του Covid-19.
Στην Ιταλία το 71.7% των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας που δούλευαν σε κέντρα καρκίνου του μαστού, παρουσίασαν ήπια έως πολύ σοβαρά επίπεδα άγχους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Στη Μεγάλη Βρετανία περισσότεροι από 650.000 καρκινοπαθείς διέκοψαν τη θεραπεία ή τη φροντίδα που λάμβαναν, λόγω του Covid-19.
“Ο καρκίνος δεν θα περιμένει να εξαφανιστεί ο Covid-19. Πρέπει να ληφθούν πραγματικά και πρακτικά μέσα, εδώ και τώρα” καταλήγει το μήνυμα της καμπάνιας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καρκίνου.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις