Π. Ιωαννίδης στο Delphi Forum: “Οι νέοι αγχώνονται για το τι νοίκι θα βρουν αύριο, όχι για τα κόμματα”
Για τα ευρήματα των ερευνών στην κοινωνία και κυρίως στους νέους, μίλησε στο Delphi Forum ο διευθυντής της aboutpeople, Πέτρος Ιωαννίδης, κάνοντας ειδική αναφορά στην πρόσφατη έρευνα του Έτερον για την GenZ.
- 07 Απριλίου 2022 20:06
“Συχνά δίνεται μια εικόνα διχασμού της κοινωνίας, ωστόσο αυτό δεν είναι πραγματικό. Προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι στα social media τραβούν την προσοχή οι φωνακλάδες”, είπε ο Πέτρος Ιωαννίδης, διευθυντής της aboutpeople, συμμετέχοντας στο τραπέζι με τίτλο “Νεολαία και Δημοκρατία: Αναβάθμιση του πολιτικού λόγου στην Ελλάδα” στο Delphi Forum.
Όπως σημείωσε, σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες της aboutpeople, μόλις το 15% των Ελλήνων είναι φιλοπουτινικοί, σε αντίθεση με την εικόνα που μπορεί να αποκομίσει κανείς από την αντιπαράθεση που παρουσιάζεται στα κοινωνικά δίκτυα.
“Ο κόσμος δεν άλλαξε φοβερά με τον πόλεμο. Αλλάζει από την κρίση 2008, το μνημόνιο, την πανδημία και φυσικά την κλιματική κρίση που τέμνει τα παραπάνω. Πέρα από τον πόλεμο λέγαμε ότι υπάρχει διχασμός για τον εμβολιασμό. Το 80% των πολιτών όμως είναι εμβολιασμένοι. Άρα είναι πράγματι τόσο μεγάλος ο διχασμός;”, είπε ο κ. Ιωαννίδης.
Και συμπλήρωσε: “Όσα συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα θα μπορούσαν να είναι πολύ σκληρότερα. Δε γίναμε ποτέ ΗΠΑ, να έχουμε πρόεδρο τον Τραμπ. Δεν διχαστήκαμε όσο οι Βρετανοί με το Brexit και δεν κινδυνεύουμε όπως η Γαλλία όπου η Λεπέν ανεβαίνει και διεκδικεί την Προεδρία. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το μνημόνιο και να αλλάξουμε πορεία από το 2018. Η ελληνική κοινωνία θέλει να ξεχάσει το 2012 το 2015 και την πανδημία και θέλει να μπει σε μια νέα πορεία. Να προχωρήσει μπροστα χωρίς διχασμούς. Προφανώς η ιστορία δεν είναι γραμμική. Εδώ και καιρό ο δυτικός κόσμος πυροβολεί τα πόδια του ρίχνοντας νερό στο μύλο του εθνικισμού σε διάφορες χώρες, είτε στον μύλο της ασύδοτης αγοράς. Ποια είναι η λύση; Να προχωρήσουμε μπροστα. Όλα τα κόμματα έχουν στο παρελθόν υπάρξει φορείς διχασμού.”
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών “Ετερον” για τη GenZ: “Από την έρευνά μας για το Έτερον προέκυψε ότι μιλάμε για μια ευαίσθητη και αγχωμένη γενιά. Αγχώνεται όμως για το αύριο. Για το τι νοίκι θα βρει. Δεν είναι απολιτίκ αλλά είναι αποστασιοποιημένη από τα κόμματα. Προσπαθεί να βρει τον εαυτό της για αύριο. Έχει ως αξίες την ειλικρίνεια την συνεχή προσπάθεια και την ταπεινότητα. Είναι ανοιχτή σε κοινωνικοπολιτισμικά φιλελεύθερες προσεγγίσεις, σκέφτεται παρα πολύ τις μειοψηφίες, όπως οι μετανάστες, οι προσφυγες, άνθρωποι που δεν έχουν επαρκή δικαιώματα αλλά είναι και ατομοκεντρικη. Έχει επίσης πολύ μεγάλες οικολογικές ευαισθησίες”.
Στο τραπέζι που συντόνιζαν οι δημοσιογράφοι Λίνα Παπαδάκη και Ανδρέας Παπαδόπουλος, βρίσκονταν εκπρόσωποι των νεολαίων της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και νέοι επιχειρηματίες.
“Αν με ρωτούσατε πως να απευθυνθείτε σε αυτή τη νέα γενιά, θα σας έλεγα να της μιλάτε με θετική γλώσσα, με χιούμορ, ανεπιτήδευτα και όχι διδακτικά” είπε ο διευθυντής της aboutpeople.
“Κάποιοι από εσάς σε στιγμές του λόγου σας, ήσασταν ανεπιτήδευτοι αλλά άλλες φορές ένιωθα ότι ακούω πολιτικούς σε πολιτικό πάνελ. Και τέλος, έχουμε συμπεράνει πως οι νέοι άνθρωποι ζητούν ανανέωση σε κόμματα και ιδέες. Ανθρώπους που μπαίνουν αλλά βγαίνουν κιόλας από την πολιτική. Με θητείες συγκεκριμένης διάρκειας και όριο στον αριθμό θητειών. Να μην είναι σε 15 χρόνια εδώ, σε αυτό το τραπέζι οι ίδιοι άνθρωποι”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις