Τράπεζες: Οι πρώτες 3.000 ρυθμίσεις μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού
Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες συνολικά 3.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί οριστικά στην πλατφόρμα, δηλαδή έχει ξεκινήσει η διαμόρφωση πρότασης ρύθμισης από τους πιστωτές.
- 28 Μαρτίου 2022 06:17
Τα πρώτα ουσιαστικά αποτελέσματα της χρήσης του εξωδικαστικού μηχανισμού από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εισπράττουν οι τράπεζες, τα Funds και το Δημόσιο, καθώς έπειτα από τα μικρά αρχικά αποτελέσματα σε επίπεδο ρυθμίσεων, η τάση μήνα με τον μήνα βαίνει πλέον σταθερά αυξητική.
Οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ανεβάζει σταθερά ταχύτητα καθώς ήδη 600 υποθέσεις έχουν επεξεργαστεί από τους πιστωτές και βρίσκονται στα χέρια των οφειλετών προκειμένου να αποδεχθούν την πρόταση ρύθμισης.
Οι πρώτες 3.000 ρυθμίσεις
Οι 600 υποθέσεις αποτελούν το πρώτο μεγάλο κύμα των αιτήσεων που έχει φτάσει στις τράπεζες και τους διαχειριστές κόκκινων δανείων μετά την ψήφιση του νόμου για τη δεύτερη ευκαιρία και την ενεργοποίηση της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, ενώ άλλες 400 υποθέσεις αναμένεται να πάρουν άμεσα τον δρόμο της διμερούς διαπραγμάτευσης με το Δημόσιο. Οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν ένα μόνο μέρος μόνο των οφειλετών που έχουν προσφύγει στον εξωδικαστικό μηχανισμό για την ρύθμιση των χρεών τους, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες και τις εταιρείες που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια για λογαριασμό των πιστωτικών ιδρυμάτων ή των funds, συνολικά 3.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί οριστικά στην πλατφόρμα, δηλαδή έχει ξεκινήσει η διαμόρφωση πρότασης ρύθμισης από τους πιστωτές.
Όπως έχει γράψει το news247.gr η πλατφόρμα του εξωδικαστικού άνοιξε τον περασμένο Νοέμβριο με μικρά αρχικά αποτελέσματα σε επίπεδο ρυθμίσεων. Οι Τράπεζες και οι Εταιρείες Διαχείρισης υποστηρίζουν την πλατφόρμα για τη ρύθμιση των οφειλών και πιστεύουν στα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει στο άμεσο μέλλον παρά την αρχική διστακτικότητα των ενδιαφερομένων. Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου πτωχευτικού νόμου, καταδεικνύουν την αύξηση των περιπτώσεων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που κατέφυγαν στην πτώχευση προκειμένου να απαλλαγούν από τα χρέη τους ή στη διαδικασία της εξυγίανσης προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Ακολουθούν άλλες 16.000 υποθέσεις
Επιπλέον 16.000 αιτήσεις είναι στην «ουρά», αναμένοντας τους αιτούντες να ολοκληρώσουν την άρση απορρήτου, προκειμένου οι αιτήσεις τους να αξιολογηθούν και οι ίδιοι να λάβουν μία μη δεσμευτική πρόταση από τους πιστωτές. Από αυτές οι 14.500 είναι περιπτώσεις οφειλών φυσικών προσώπων και άλλες 1.400 προέρχονται από νομικά πρόσωπα, επιβεβαιώνοντας την μεγάλη απήχηση που έχει λάβει η ηλεκτρονική ρύθμιση οφειλών από νοικοκυριά.
Υπενθυμίζεται ότι η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών έχει ανοίξει για πρώτη φορά και για φυσικά πρόσωπα, εκτός δηλαδή από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ για πρώτη φορά επίσης δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον να υποβάλλει αίτηση ρύθμισης οφειλών, ακόμη και αν οι οφειλές που έχει δεν είναι σε καθυστέρηση. Προϋπόθεση είναι να έχει υποστεί μείωση του εισοδήματός του κατά 20%, τα χρέη του να υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ και να μην οφείλονται σε ένα και μόνο πιστωτή κατά 90%.
Να σημειωθεί ότι εάν κάποιος οφειλέτης έχει χρέη προς πολλαπλούς πιστωτές και συμφωνήσει σε μια ρύθμιση με την πλειοψηφία των τραπεζών – διαχειριστών δανείων, τότε η ρύθμιση αυτή επιβάλλεται υποχρεωτικά και στους υπόλοιπους.
Ο αριθμός των δόσεων που θα πρέπει να πληρώνει ο οφειλέτης στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού προκύπτει από ειδικό αλγόριθμο (δηλ. αυτόματο υπολογιστικό εργαλείο), που αξιολογεί την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη (δηλ. έσοδα – εισοδήματα και περιουσία).
Η διαδικασία και η γραμμή υποστήριξης
Η διαδικασία υλοποιείται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης αιτήσεων, που έχει δημιουργηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του Υπουργείου Οικονομικών. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτησή του στην πλατφόρμα, μέσω της ιστοσελίδας της ΕΓΔΙΧ www.keyd.gov.gr καθώς και στην ιστοσελίδα της ενιαίας πύλης του δημοσίου www.gov.gr ή μέσω του απευθείας συνδέσμου ofeiles.gov.gr.
Για τους ενδιαφερόμενους υπάρχει γραμμή υποστήριξης χρηστών (δηλ. helpdesk), που διαχειρίζεται η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, προκειμένου να διευκολύνονται οι πολίτες και οι λοιποί συμμετέχοντες στη διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των αιτήσεων και οι οφειλέτες θα παραινεθούν στην αναγκαία άρση του τραπεζικού απορρήτου.
Οι αιτίες της καθυστέρησης
Γενικά, πάντως, η πλατφόρμα δεν πάσχει από κάποιο οριζόντιο τεχνικό πρόβλημα και από τη διερεύνηση των προβλημάτων έως τώρα ανακύπτουν μια σειρά δυσκολιών όπως:
- Τεχνικό πρόβλημα στο δίκτυο Ιντερνετ του χρήστη.
- Τεχνικό πρόβλημα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη.
- Ο χρήστης δεν έχει προβεί σε όλα τα βήματα που απαιτούνται σύμφωνα με τον νόμο.
- Δεν έχει προβεί ο η σύζυγος ή συνοφειλέτης ή εγγυητής κ.λπ. σε συναίνεση για την άρση απορρήτου των δεδομένων του.
Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί αν η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού εμφανίζει εσφαλμένα στοιχεία ή δεδομένα του οφειλέτη. Αυτά αντλούνται απευθείας από υφιστάμενες βάσεις δεδομένων των πιστωτών (δηλαδή ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, τράπεζες, διαχειριστές δανείων). Για οποιαδήποτε προβλήματα σχετικά με τα δεδομένα (π.χ. καθυστέρηση στην άντληση, ελλείψεις, σφάλματα κ.ά.) ο χρήστης θα μπορεί και μέσω του help desk να απευθύνεται απευθείας στον πάροχο των δεδομένων, δηλαδή στον πιστωτή, αντί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείριση Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών.
Άλλα συχνά λάθη που παρατηρούνται είναι:
- Αντιστοίχιση περιουσιακών στοιχείων απαιτείται για όλα τα περιουσιακά στοιχεία και όχι μόνο για τα ακίνητα (π.χ. και για καταθέσεις, ομόλογα κ.λπ.).
- Αντιστοίχιση περιουσιακών στοιχείων απαιτείται και για τα περιουσιακά στοιχεία των συνοφειλετών, δηλαδή συζύγου, εξαρτώμενων μελών τέκνων, συγγενών, λοιπών ιδιωτών, καθώς και του εγγυητή.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις