Μ. Μαρακάκης: Εις σάρκαν μίαν… τον Ιούνιο Παγκρήτια – Συνεταιριστική Χανίων

Μ. Μαρακάκης: Εις σάρκαν μίαν… τον Ιούνιο Παγκρήτια – Συνεταιριστική Χανίων
Ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων κ. Μιχάλης Μαρακάκης

Ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων κ. Μιχάλης Μαρακάκης μιλά στο NEWS 24/7 για την εγχώρια και παγκόσμια οικονομία, για τον κρίσιμο ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης και τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Την εκτίμησή του ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα εξέφρασε με συνέντευξή του στο NEWS 24/7 ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων κ. Μιχάλης Μαρακάκης, αφού όπως είπε προηγηθεί μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας που είναι επιβεβλημένη. Η κεντρική διοίκηση της νέας τράπεζας θα είναι στην Αθήνα, θα υπάρχουν δύο περιφερειακές διοικήσεις στα Χανιά και στο Ηράκλειο, ενώ το όνομα θα είναι Candiabank καθώς συνδέεται με την Κρήτη. Ο κ. Μαρακάκης αποσαφηνίζει ότι η συμφωνία για την απόκτηση της HSBC θα ολοκληρωθεί μετά την συγχώνευση και ως νέα Τράπεζα, ετοιμαζόμαστε να την υποδεχθούμε στις αρχές του 2023.

Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων

Σε ό,τι αφορά στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Μαρακάκης τονίζει ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στην ελληνική οικονομία με τάσεις πληθωριστικές που επηρεάζουν ουσιαστικά το τραπεζικό σύστημα το οποίο μάλιστα δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί από τα μεγάλα προβλήματα των μνημονίων και της πανδημίας. Εκτιμώ πως στον Τραπεζικό κλάδο θα επηρεαστούν ουσιαστικά τα κόκκινα δάνεια και τα χαρτοφυλάκια των Ελληνικών τραπεζών δηλώνει χαρακτηριστικά.

Για τον κρίσιμο ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης ο κ. Μαρακάκης επισημαίνει ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει βάρος στο θέμα της παραγωγής κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:

Με δεδομένο κ. Μαρακάκη, ότι η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της, μπορεί να γίνει μια πρώτη εκτίμηση για τις συνέπειες στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα;

Ο πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας είναι ένας ασύμμετρος πόλεμος μεταξύ μιας υπερδύναμης και μιας μικρής σε στρατιωτική δύναμη χώρας. Γνωρίζουμε από την αρχή τον νικητή και κατά τη γνώμη μου ο πόλεμος θα τελειώσει με έναν έντιμο συμβιβασμό.

Τα αποτυπώματα του πολέμου στους τομείς όπως η οικονομία, που ήδη έχει πολλούς χαμένους, θα είναι σημαντικά. Κυρίως θα πληγούν αυτοί που διατηρούν κάποια οικονομική σχέση με τους εμπλεκόμενους.

Οι επιπτώσεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα θα είναι σημαντικές. Το μεγάλο πρόβλημα προκύπτει από τις συμφωνίες για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, το ενεργειακό δεν έχει λυθεί ενώ και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα θα υποστεί κλυδωνισμούς.

Το ίδιο ισχύει και για την χώρα μας και ήδη υπάρχουν στρεβλώσεις στην οικονομία με τάσεις πληθωριστικές που επηρεάζουν ουσιαστικά το τραπεζικό σύστημα το οποίο μάλιστα είναι ευαίσθητο και δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί από τα μεγάλα προβλήματα των μνημονίων και της πανδημίας. Εκτιμώ πως στον Τραπεζικό κλάδο θα επηρεαστούν ουσιαστικά τα κόκκινα δάνεια και τα χαρτοφυλάκια των Ελληνικών τραπεζών. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια να είναι επιβεβλημένη η ενδυνάμωση των τραπεζών μέσα από αυξήσεις κεφαλαίων, κάτι που θα είναι επώδυνο για τις ίδιες τις τράπεζες.

Θεωρώ όμως παράλληλα πως έρχεται ένα κύμα ανάκαμψης λόγω των χρημάτων που αναμένεται να εισρεύσουν στην αγορά τα επόμενα χρόνια και έτσι το εθνικό τραπεζικό σύστημα θα μπορέσει να σηκώσει ανάστημα και να ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί το θέμα της ενέργειας περισσότερο αλλά και ο πόλεμος.

Η ύπαρξη ενός φιλικού για επενδύσεις επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα και οι πηγές χρηματοδότησης από την ΕΕ μπορούν να αποτελέσουν τα θεμέλια για την έναρξη ενός κύκλου ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία;

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε συνδυασμό με τους Ευρωπαϊκούς πόρους και την μόχλευση των ιδιωτικών κεφαλαίων θα ξεπεράσουν σε 5 χρόνια τα 100δις ευρώ. Αν υπολογίσει κανείς και την εμπιστοσύνη που δείχνει στο Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα, μπορούμε να πούμε ότι αναμένεται να μπούμε σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε ένα τέτοιο πιθανό κύκλο ανάπτυξης ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των ελληνικών τραπεζών;

Θα πρέπει να υπάρχει μία ιεράρχηση των επενδυτικών σχεδίων. Είναι μέλημα της εκάστοτε κυβέρνησης να προσανατολίσει ουσιαστικά τις προτεραιότητές της σε τέτοιο βαθμό, που να εκμεταλλευτούν πλήρως και ο χρόνος και οι ευκαιρίες της αγοράς. Εκείνο όμως που πρέπει να πούμε ξεκάθαρα είναι ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει βάρος στο θέμα της παραγωγής κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, έτσι θα βοηθήσει και την ανεργία και την ανάπτυξη της χώρας πιο γρήγορα. Αυτή τη στιγμή έχουμε ουσιαστικά μία χώρα που δεν παράγει και βεβαίως δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τις ΑΠΕ αλλά ούτε και την τεχνολογία η οποία εξελίσσεται αστραπιαία.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων μετράει περισσότερα από 25 χρόνια λειτουργίας. Ποιοι είναι οι σταθμοί αυτής της διαδρομής, πως ξεπέρασε την τραπεζική κρίση που συρρίκνωσε δραματικά τον κλάδο των συνεταιριστικών τραπεζών και εν τέλει την οδήγησαν στην εδραίωση και ενίσχυση της;

Κάνοντας έναν απολογισμό 25 και πλέον χρόνων πράγματι είμαι σε θέση να καθορίσω τους σταθμούς χρονικά γιατί έζησα την τράπεζα από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα. Η πρώτη δεκαετία κατά τη γνώμη μου ήταν μία δύσκολη περίοδος γιατί ο θεσμός των συνεταιριστικών τραπεζών δεν υπήρχε, έπρεπε να δημιουργήσεις ένα τραπεζικό ίδρυμα και να το εδραιώσεις. Η δεύτερη πενταετία ήταν σταθμός. Η τράπεζα μεγάλωσε και αναπτύχθηκε και μπήκε ουσιαστικά σε κερδοφορία. Ήταν μία πενταετία ανάπτυξης και του δικτύου καταστημάτων αλλά και των οικονομικών στοιχείων της ίδιας της τράπεζας σε τοπικό επίπεδο αλλά και πέρα από την Κρήτη. Τα υπόλοιπα χρόνια δυστυχώς μπήκαμε στην παγκόσμια κρίση.

Από το 2010 έως το 2015 υπήρξε μία περίοδος που το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα δέχτηκε τεράστιο πλήγμα. Τραπεζικά ιδρύματα έκλεισαν και εκείνο που ουσιαστικά είδαμε ήταν ότι ο Ελληνικός λαός κράτησε με θυσίες ζωντανές τις τέσσερις συστημικές τράπεζες διαθέτοντας πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα δεν βοηθήθηκε, όπως δεν βοηθηθήκαμε ούτε εμείς. Η εμπιστοσύνη των μετόχων και των πελατών και των ανθρώπων της τράπεζας, των εργαζομένων αλλά και των διοικήσεων, και η κοινωνική συμπεριφορά που υπήρχε από την περίοδο αυτή, δηλαδή το αγκάλιασμα αυτό που εισπράξαμε, ήταν ο λόγος και η κινητήριος δύναμη που καταφέραμε και μείνανε ζωντανοί. Αυτό ήταν πάρα πολύ δύσκολο, σας υπενθυμίζω ότι αρκετές συνεταιριστικές τράπεζες είχαν κλείσει εκείνη την περίοδο. Η τράπεζα Χανίων τότε έκανε την επιλογή να επενδύσει στην επιχειρηματικότητα.

Έγιναν ουσιαστικές συμμετοχές στον επιχειρηματικό κλάδο όπως σε ιστορικές βιομηχανίες της Κρήτης με σκοπό την προβολή και την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων. Θεωρούμαστε ότι είμαστε μία διαφορετική τράπεζα, η μοναδική ίσως επιχειρηματική τράπεζα που ασχολείται εκτός από την πίστη και την χρηματοδότηση και με άλλους τομείς δραστηριότητας, όπως είναι το επιχειρείν.

Η Παγκρήτια Τράπεζα και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων προχώρησαν πριν λίγους μήνες στην υπογραφή Memorandum of Understanding (ΜΟU) για τη συγχώνευση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων. Ποια δεδομένα οδήγησαν σε αυτή την απόφαση; Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η διαδικασία; Ποιο θα είναι το όνομα της νέας τράπεζας και η έδρα της;

Η Τράπεζα Χανιών και η Παγκρήτια ενώνουν τις δυνάμεις τους. Πήρα την απόφαση αυτή γιατί η χρονική στιγμή κρίθηκε ως η πλέον κατάλληλη για συνένωση των δύο τραπεζών της Κρήτης. Εδώ και 8 μήνες έχει ξεκινήσει η προσπάθεια συγχώνευσης διότι όπως έχουμε ξαναπεί δεν είναι ούτε απορρόφηση ούτε εξαγορά της μικρής από τη μεγάλη, γίνεται μία συγχώνευση. Αυτό συνιστά μια μακρά διαδικασία διότι θα πρέπει να μετρήσει η κάθε τράπεζα τα οικονομικά και νομικά θέματα που απασχολούν τα δύο ιδρύματα. Οι πρώτοι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί είμαστε όμως σε μία φάση ουσιαστικού ελέγχου των ποιοτικών στοιχείων.

Εκτός από την καθαρή θέση των τραπεζών εκείνο που πρέπει να μετρήσουμε σήμερα είναι και τα ποιοτικά τους στοιχεία για να μπορέσουμε να ορίσουμε τη σχέση ανταλλαγής μεταξύ μερίδων και μετοχών των δύο τραπεζών. Αυτό είναι καθήκον μας γιατί έτσι θα προσεγγίσουμε το δίκαιο μεταξύ των μετόχων και είναι για μας κανόνας απαράβατος. Η κεντρική διοίκηση της νέας τράπεζας θα είναι στην Αθήνα και θα υπάρχουν δύο ακόμα περιφερειακές διοικήσεις στα Χανιά και στο Ηράκλειο. Όσον αφορά το θέμα του ονόματος, έχουμε αποφασίσει το όνομα να είναι Candiabank. Το όνομα συνδέεται με την Κρήτη. Όσον αφορά τα εταιρικά σήματα, το λογότυπο και το εταιρικό προφίλ, δεν έχουμε μπει στη διαδικασία ακόμα να τα διαμορφώσουμε.

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε και η συμφωνία για την απόκτηση από την Παγκρήτια της HSBC Ελλάδος. Ποιες είναι πλέον οι προοπτικές που δημιουργούνται;

Η συμφωνία για την απόκτηση του ενεργητικού και παθητικού της HSBC, των 15 καταστημάτων ουσιαστικά που είναι στη χώρα μας, θα γίνει μετά την συγχώνευση των δύο τραπεζών. Δηλαδή ως νέα Τράπεζα, ετοιμαζόμαστε να την υποδεχθούμε στις αρχές του 2023. Με αυτή την απόκτηση διευρύνεται περαιτέρω ουσιαστικά το δίκτυό της νέας τράπεζας εκτός Κρήτης, με καθαρή ενίσχυση των κεφαλαίων της κατά 100 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας τελεί υπό την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ποιοι είναι οι στόχοι και τα σχέδια σας από εδώ και στο εξής;

Στόχος είναι η δημιουργία μιας μεγάλης πανελλαδικής τράπεζας η οποία πρόκειται να αντέξει σε δύσκολες εποπτικές απαιτήσεις αλλά και να συνεισφέρει σημαντικά στην ευημερία και στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Είμαι σίγουρος πως θα αποδειχτεί ότι η συνένωση αυτή θα αποβεί προς όφελος των συνεταίρων και μετόχων των τραπεζών αλλά και των εργαζομένων ενώ παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα η νέα τράπεζα να λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε εθνικό επίπεδο. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και πιστεύουμε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της συγχώνευσης αφού προηγηθεί βέβαια μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας που είναι επιβεβλημένη. Την συγχώνευση και τη σχέση ανταλλαγής θα την αποφασίσουν οι διοικήσεις των δύο τραπεζών. Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία θα γίνουν και γενικές συνελεύσεις στις δύο τράπεζες που θα εγκρίνουν τους όρους της συγχώνευσης δηλαδή ουσιαστικά τους όρους της σχέσης ανταλλαγής μετοχών και μερίδων.

Έδρα της Τράπεζας είναι η Κρήτη, περιοχή που έδειξε αντιστάσεις στα χρόνια της κρίσης συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα. Πώς διαμορφώνεται το επενδυτικό περιβάλλον στην Κρήτη σήμερα;

Η Κρήτη είναι ένας ξεχωριστός τόπος για την Ελλάδα, και δεν το λέμε επειδή είμαστε τοπικιστές, αλλά είναι ένας τόπος που έχει μία αυτονομία όσο αφορά το θέμα της οικονομίας της γιατί είναι πολυδιάστατη. Δεν στηρίζεται δηλαδή μονόπλευρα ούτε από την αγροτική οικονομία ούτε από τον τουρισμό έχει κατανομές του πλούτου τέτοιες που κατά τη γνώμη μου την κάνει βιώσιμη. Έχει μία αγροτική οικονομία που είναι αρκετά προσεγμένη και μεγάλη, ιδιαίτερα στην παραγωγή του λαδιού, ακόμα ασχολείται με οπωροκηπευτικά, οινοποιία και ειδικές καλλιέργειες. Στην Κρήτη έρχονται πάνω από 3 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο, που σημαίνει ότι είναι μία πηγή εσόδων ουσιαστικά με μεγάλες προοπτικές. Θεωρώ πως αν οι πόροι που αναμένεται να έρθουν με το ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ πάνε σε σωστές επενδυτικές ευκαιρίες, το εισόδημα των Κρητικών θα αυξηθεί σημαντικά και θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο της Ελλάδος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα