“Βουτιά” στον κρατήρα Pingualuit που χαρακτηρίστηκε “όγδοο θαύμα του κόσμου”
Γνωρίστε το "Κρυστάλλινο Μάτι" των Ινουίτ, με τα πιο καθαρά νερά, το παράξενο ψάρι και τον ρόλο του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
- 05 Απριλίου 2022 12:06
Στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Κεμπέκ του Καναδά, υπάρχει μία περιοχή με το όνομα Nunavik και έκταση μεγαλύτερη της Καλιφόρνια των ΗΠΑ και διπλάσια της Μεγάλης Βρετανίας.
Αυτή, λοιπόν, η περιοχή περιβάλλεται από τη χερσόνησο Ungava, στην οποία δεσπόζει ένας κρατήρας, με σπουδαία ιστορία και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τέτοια που, πίσω στο 1950, αυτή η περιοχή χαρακτηρίστηκε από εφημερίδες και άλλα Μέσα παγκόσμιας εμβέλειας ως το “8ο θαύμα του κόσμου”.
Ο Κρατήρας Pingualuit, γνωστός και ως το “Κρυστάλλινο Μάτι” των Ινουίτ, ήταν κάποτε προορισμός αναζήτησης διαμαντιών. Στην πραγματικότητα, όμως, το πραγματικό “διαμάντι” είναι ο ίδιος και όσα κρύβονται σε αυτόν.
Το όνομα αυτού του, 1,4 εκατομμυρίων ετών κρατήρα προέρχεται από τη λέξη “Inuktiut” (γλώσσα των Ινουίτ), που χαρακτηρίζει τις κηλίδες του δέρματος, τις ρωγμές και τις σχισμές που σχηματίζονται από το κρύο και τα οποία περιγράφουν ουσιαστικά και την ιδιότυπη μορφολογία του.
Με διάμετρο σχεδόν 3,5 χιλιομέτρων και περίμετρο πάνω από 10 χιλιόμετρα, δεν είναι μόνο το μέγεθός του που το κάνει να ξεχωρίζει, αλλά και η συμμετρία του και η καθαρότητα του νερού που περιλαμβάνει, που το κάνουν να μοιάζει με καθρέφτη στο έδαφος.
Πρόκειται για ένα “γεωγραφικό θαύμα” όπως αρκετοί επιστήμονες το έχουν χαρακτηρίσει και συνεχίζουν να το ερευνούν (το βάθος 400 περίπου μέτρων αποτελεί μια πολύτιμη πηγή έρευνας για επιστήμονες που μελετούν ιζηματογενή στοιχεία), αλλά και έναν τουριστικό πόλο έλξης χάρη στο “Εθνικό Πάρκο Pingualui”, ένα από τα πιο απομακρυσμένα εθνικά πάρκα της χώρας.
Μεταξύ αυτών, ο Pierre Philie, Γάλλος γεωγράφος με έντονο ενδιαφέρον για την ανθρωπολογία και κάτοικος του Kangiqsujuaq (ο πιο βόρειος οικισμός του Nunavik), ο οποίος περιέγραψε στο BBC την ιστορία του:
“Το σημείο αυτό έγινε για πρώτη φορά γνωστό στον δυτικό κόσμο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών το εντόπισαν και το χρησιμοποίησαν ως βοηθό πλοήγησης. Αλλά δεν το μοιράστηκαν με τον υπόλοιπο κόσμο μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος”.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, αρκετοί πίστευαν πως ο κρατήρας ήταν αποτέλεσμα ηφαιστειογενούς δραστηριότητας, γεγονός που προσέλκυσε αρκετούς στην αναζήτηση διαμαντιών στο εσωτερικό του. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν ισχύει: “Πλέον γνωρίζουμε χωρίς αμφιβολία ότι πρόκειται για κρατήρα που δημιουργήθηκε από πρόσκρουση μετεωρίτη”, ξεκαθαρίζει ο Philie.
Μάλιστα, από το βάθους του κρατήρα, εκτιμάται πως “η πρόσκρουσή του μετεωρίτη ήταν 8.500 φορές ισχυρότερη από την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα”!
Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του κρατήρα που τον μετατρέπουν σε “ζωντανό βιβλίο” (όπως το αποκάλεσε ο Philie), η διαύγεια του νερού στο εσωτερικό του, καθώς τροφοδοτείται μόνο από τη βροχή και θεωρείται ότι είναι το δεύτερο πιο καθαρό νερό στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το νερό αυτό, όπως και η ύπαρξη των ψαριών “Arctic char” μέσα στη λίμνη συνεχίζουν να αποτελούν ερευνητικούς “γρίφους”
Ουδείς γνωρίζει πώς το συγκεκριμένο είδος ψαριών κατάφεραν να φτάσουν στο εσωτερικό του (δεν υπάρχουν ρεύματα από και προς τη λίμνη), τη στιγμή που οι επιστήμονες συνεχίζουν να ερευνούν τα χαρακτηριστικά του νερού που περιλαμβάνει.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 2007, όταν μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο “Laval” του Κεμπέκ επισκέφτηκε το σημείο παίρνοντας δείγματα από κάτω από το νερό, ο επικεφαλής της ομάδας περιέγραψε το νερό ως μια “επιστημονική χρονοκάψουλα” που μπορεί να προσφέρει ενδείξεις για την πορεία της κλιματικής αλλαγής.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις