ΔΝΤ: Επί τα χείρω πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα – Στο 3,5%

ΔΝΤ: Επί τα χείρω πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα – Στο 3,5%
Τα κεντρικά του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον ASSOCIATED PRESS

Το ΔΝΤ μείωσε κατά μία μονάδα την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ελλάδας μέχρι το 2022. Τι αναφέρει αναλυτικά.

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος με ρυθμό 3,5% παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεση με τα συμπεράσματα της αποστολής του στο πλαίσιο της διαβούλευσης του άρθρου 4.

«Το ΑΕΠ επέστρεψε στο προ πανδημίας επίπεδο το 2021, αντανακλώντας μια ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη του τουρισμού, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης καθώς τα νοικοκυριά άρχισαν να αξιοποιούν τις αποταμιεύσεις που συσσώρευσαν στην πανδημία και ισχυρές ιδιωτικές επενδύσεις που υποστηρίζονται από αυξανόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις. Η ισχυρή δημοσιονομική αντίδραση, η διευκολυντική νομισματική πολιτική και η σημαντική στήριξη της ΕΕ ήταν καθοριστικής σημασίας για την τόνωση της ανάκαμψης», αναφέρει το Ταμείο.

Οπως τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η νέα πρόβλεψη του Ταμείου είναι χαμηλότερη κατά μία ποσοστιαία μονάδα από την προηγούμενη, πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ κάνει λόγο για αβεβαιότητες και καθοδικούς κινδύνους «που συνεχίζουν να θολώνουν τις προοπτικές».

Για τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 4,5% σε μέσα επίπεδα φέτος, λόγω της μεγαλύτερης και μεγαλύτερης διάρκειας αύξησης των τιμών ενέργειας, για να υποχωρήσει μεσοπρόθεσμα στο 1,9%.

Το ΔΝΤ κάνει λόγο για «αξιέπαινη πρόοδο» όσον αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων του παρελθόντος, παρά το δύσκολο περιβάλλον. Αναφέρεται ειδικότερα στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) των τραπεζών στο πλαίσιο του “Ηρακλή” και τη βελτίωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, στη σταθερή μείωση της ανεργίας και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς, όπως της ψηφιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της βελτίωσης του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με την ενίσχυση των δαπανών για την υγεία και τις δημόσιες επενδύσεις. Κάνει, επίσης, μνεία στο ό,τι ολοκληρώνεται η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που είχε πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ.

Για το δημόσιο χρέος, το Ταμείο αναμένει να μειωθεί, σημειώνοντας ότι οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησής του φαίνονται διαχειρίσιμοι μεσοπρόθεσμα. «Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να πέσει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2023, αντανακλώντας την ισχυρή ανάπτυξη, τη δημοσιονομική προσαρμογή και τον υψηλότερο πληθωρισμό», αναφέρει.

Το ΔΝΤ συνιστά στην κυβέρνηση μία διευκολυντική δημοσιονομική πολιτική φέτος, αλλά θεωρεί ότι το πρωτογενές έλλειμμα πρέπει να είναι μικρότερο από το 2% του ΑΕΠ. Για το 2023 συστήνει να υπάρξει στόχευση σε πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο σταδιακά θα αυξάνεται για να φθάσει το 2% του ΑΕΠ έως το 2027.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα