Oι Ουκρανοί χρησιμοποιούν αμφιλεγόμενη τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για νεκρούς Ρώσους

Oι Ουκρανοί χρησιμοποιούν αμφιλεγόμενη τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για νεκρούς Ρώσους
Aιχμάλωτοι Ρώσοι στρατιώτες, σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, στις 5/3. AP Photo/Efrem Lukatsky

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Μιχαΐλο Φεντόροφ παραδέχθηκε τη χρήση προβληματικού συστήματος αναγνώρισης προσώπου "για να ενημερώνουμε τις μητέρες των νεκρών Ρώσων στρατιωτών".Μόνο που η τεχνολογία αυτή είναι γνωστή πως κάνει λάθη.

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας και υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Μιχαΐλο Φεντόροφ επιβεβαίωσε την πληροφορία πως η χώρα του κάνει χρήση του αμφιλεγόμενου συστήματος αναγνώρισης προσώπου Clearview ΑΙ, για να εντοπίσει και αναγνωρίσει νεκρούς Ρώσους στρατιώτες. Eίχε προηγηθεί η σχετική ενημέρωση της εταιρίας που έδωσε στους Ουκρανούς ελεύθερη πρόσβαση στην υπηρεσία.

Όπως είπε στο Reuters o Φεντόροφ “από αβρότητα στις μητέρες τους, διανέμουμε αυτές τις πληροφορίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τουλάχιστον τις οικογένειες ότι έχασαν τους γιους τους και να τους επιτρέψουμε να έρθουν για να πάρουν τις σορούς. Παράλληλα, διαλύουμε το μύθο της ‘ειδικής επιχείρησης’, τρόπος με τον οποίον αναφέρεται η Ρωσία στην εισβολή”.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εξερεύνησης Δεδομένων και Εφαρμογών στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Rensselaer στη Νέα Υόρκη, Τζιμ Χέντλερ δήλωσε “αν είστε Ρώσος γονέας και ενημερωθείτε ότι το παιδί σας σκοτώθηκε, ενώ αυτό δεν είναι αλήθεια, προκύπτει περίπλοκο ηθικό δίλημμα. Ένα από τα πιο γνωστά προβλήματα με τα συστήματα αναγνώρισης ποροσώπου είναι πως δεν είναι τέλεια και ότι κάνουν λάθη. Εν προκειμένω, μια λάθος ενημέρωση μπορεί να αλλάξει ζωές”.

Η Clearview AI είναι startup με έδρα τη Νέα Υόρκη. Είχε γίνει τίτλος στα παγκόσμια media, όταν ο εκ των ιδρυτών και Διευθύνων Σύμβουλος Hoan Thon-That παραδέχτηκε πως είχε ‘τραβήξει’ δισεκατομμύρια εικόνες από κοινωνικά μέσα (όπως το Instagram και το Twitter), προκειμένου να δημιουργήσει τη βάση δεδομένων της υπηρεσίας.

Οι αλγόριθμοι αναγνώρισης προσώπου της Clearview AI είναι εκπαιδευμένοι να ‘ταιριάζουν’ εικόνες των νεκρών στρατιωτών, με αυτές που υπάρχουν στη βάση δεδομένων (και δη selfies).

Η τεχνολογία της εταιρίας έχει σημάνει από καιρό συναγερμό, με χώρες να διατάσσουν τη διακοπή της λειτουργία εντός των εδαφών τους (πχ η Ιταλία επέβαλε πρόστιμο 20 εκατομμυρίων ευρώ αυτόν το μήνα). Παρ’ όλα αυτά, η δουλειά συνεχίζεται και αναπτύσσεται, όπως αποδεικνύεται από την αναγνώριση προσώπου των νεκρών του πολέμου. Κατά το Κρεμλίνο, οι νεκροί στρατιώτες είναι λιγότεροι από 500. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, οι νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι φτάνουν στους 40.000.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα