Φυσικό αέριο: Τα μέτρα που αποφάσισε η Επιτροπή Κρίσεων σε περίπτωση που οι Ρώσοι κλείσουν τη στρόφιγγα

Φυσικό αέριο: Τα μέτρα που αποφάσισε η Επιτροπή Κρίσεων σε περίπτωση που οι Ρώσοι κλείσουν τη στρόφιγγα
Ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα Eurokinissi

Προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, αλλά και διατήρηση αποθεμάτων αερίου στην Ιταλία.

Στην αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα με σκοπό την μεγαλύτερη θωράκιση του ενεργειακού συστήματος της χώρας απέναντι στις ενεργειακές κρίσεις προχωρά, μεταξύ άλλων, ο ΔΕΣΦΑ, με σχέδιο δύο αξόνων. Αφενός μεν θα αυξηθεί η αποθηκευτική δυνατότητα, αφετέρου θα αυξηθεί η τεχνική δυνατότητα αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου.

Οι διαδικασίες της ανάπτυξής της είναι απλές και κατά τις ίδιες πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση συστήματος FSU. Με πιο απλά λόγια θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένο στoν προβλήτα του νησιού ένα ειδικά διαμορφωμενο δεξαμενόπλοιο υγροποιημένου αερίου.

Η χωρητικότητα του θα ξεπερνά τα 100.000 κυβικά μέτρα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι τρεις επίγειες δεξαμενές στο Terminal LNG του ΔΕΣΦΑ έχουν χωρητικότητα 225.000 κυβικών μέτρων.

Το FSU θα είναι σε μόνιμη βάση και δεν θα αξιοποιηθεί μόνο για τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες του επόμενου χειμώνα αλλά, όπως προαναφέρθηκε, και για την κάλυψη της μεγαλύτερης ζήτησης αερίου κατά τα επόμενα χρόνια της ενεργειακής μετάβασης.

Χθες, συνεδρίασε εκτάκτως η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων που συγκάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Έως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους – οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.
  • Έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.
  • Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Τα σενάρια θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους:

  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022.
  • Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.
  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
  • Έως την Τρίτη η ΔΕΗ θα καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα