Τα 10 ‘ναι’ και τα 4 ‘όχι’ της μεσογειακής διατροφής για τέλεια όραση
Αυτές είναι οι 10 υπερτροφές μεσογειακής διατροφής που κάνουν "θαύματα" στην όραση και οι 4 τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε
- 07 Δεκεμβρίου 2016 13:11
Η ειδική Οπτομέτρης κα Τατιάνα Σκούταρη ( optometris.gr) αξιολογεί και επιλέγει ανάμεσα σε εκατοντάδες τροφές εκείνες που μέσα από μελέτες ξεχωρίζουν για τον πλούτο τους σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά που διασφαλίζουν υγιή μάτια και άριστη όραση.
Πολλά φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα συσχετίζονται με την υγεία των ματιών και την εξασφάλιση της καλής λειτουργίας της όρασης.
Διατροφικοί θησαυροί ή αλλιώς “γυαλιά της φύσης” βοηθούν να βλέπουμε τα πράγματα πιο καθαρά για μια ζωή. Ας δούμε ποιοι είναι:
1. ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ
κεντρική ορώδης αμφιβληστροειδοπάθεια και η
εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
* Προάγουν την καλή κυκλοφορία του αίματος, ιδιαίτερα σημαντικό για τη διατήρηση της οπτικής οξύτητας.
*Βελτιώνουν τη νυχτερινή όραση.
*Ελαττώνουν την ευαισθησία στο έντονο φως και την οπτική κόπωση που προκαλείται από το μπλε φως το οποίο εκπέμπεται από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ψηφιακές οθόνες.
2. ΟΣΠΡΙΑ,ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΙ
*συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του αμφιβληστροειδή, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και
*αναστέλλουν το σχηματισμό καταρράκτη.
Από τους ξηρούς καρπούς οι πιο ευεργετικοί για την όραση είναι τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα βραζιλιάνικα φυστίκια. Η βιταμίνη Ε, το σελήνιο, ο χαλκός και τα Ω3 λιπαρά που περιέχουν, βοηθούν στην καλή λειτουργία της όρασης, στη ξηροφθαλμία και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης γλαυκώματος.
Οι ηλιόσποροι και ο λιναρόσπορος είναι πολύ θρεπτικά γιατί έχουν ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο, χαλκό, ψευδάργυρο και μαγνήσιο που βοηθούν την όραση, έχουν όμως και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε η οποία έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που συσσωρεύονται στον οργανισμό και δημιουργούν σοβαρές βλάβες στα μάτια.
Οι ελιές με άφθονη ποσότητα βιταμίνης Α και καροτενοειδών λειτουργούν ως αντίδοτο για το διαβήτη τύπου 2 και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
3. ΣΠΑΝΑΚΙ, ΛΑΧΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ
Έρευνες έδειξαν πως στην
ωχρά κηλίδα, στο πιο φωτοευαίσθητο σημείο του αμφιβληστροειδή χιτώνα υπάρχει ζεαξανθίνη και λουτεΐνη οι οποίες λειτουργούν ως οπτικά φίλτρα απορροφώντας τόσο την
υπεριώδη, όσο και τη
μπλε ακτινοβολία (μπλε φως) προερχόμενες από τον ήλιο και τις
ηλεκτρονικές συσκευές (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablets και κινητά).
Όταν υπάρχει έλλειψη λουτεΐνης και ζεαξανθίνης η ωχρά κηλίδα εκφυλίζεται, οι φωτουποδοχείς καταστρέφονται και η οπτική οξύτητα επιδεινώνεται. Η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη ώστε η όραση να διατηρείται καλή.
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν επίσης νιτρικά άλατα. Η κατανάλωση αρκετής ποσότητας από αυτά τα λαχανικά, αυξάνει τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στον οργανισμό και συγχρόνως την προστασία από την πιθανότητα ανάπτυξης γλαυκώματος.
4. ΝΤΟΜΑΤΑΚΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Το ντοματάκι Σαντορίνης λόγω εδάφους και κλίματος έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο. Η δράση του λυκοπένιου ενισχύεται σημαντικά από την ύπαρξη ενός άλλου καροτενοειδούς της λουτεΐνης μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και
εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Προϊόντα ντομάτας όπως ο ντοματοπελτές και οι σπιτικές σάλτσες περιέχουν 6 φορές περισσότερο λυκοπένιο από τη φρέσκια ντομάτα, ενώ οι λιαστές ντομάτες σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο στο οποίο συντηρούνται, έχουν 50 φορές περισσότερο λυκοπένιο από τις ακατέργαστες.
5. ΣΑΡΔΕΛΑ, ΓΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
ξηροφθαλμία, την
εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον
κερατόκωνο Επίσης περιέχου ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο, ιώδιο, μαγνήσιο και φώσφορο, σημαντικά για την καθυστέρηση της
πρεσβυωπίας και του καταρράκτη.
Τρώγοντας 8-10 φορές το μήνα αυτά τα ψάρια και τα θαλασσινά μειώνονται κατά 40% οι πιθανότητες εμφάνισης αλλοιώσεων και φλεγμονών στον αμφιβληστροειδή χιτώνα που μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και τύφλωση.
Σε αντίθεση με τα μικρά λιπαρά ψάρια, τα μεγάλα λιπαρά ψάρια όπως ο σολωμός, ο ξιφίας και ο τόνος μπορεί να είναι επιβαρυμένα με διοξίνες και βαρέα μέταλλα, υδράργυρο και μόλυβδο, στοιχεία άκρως τοξικά για τον οργανισμό. Όσο μεγαλύτερο είναι το ψάρι, τόσο μεγαλύτερες ποσότητες διοξινών έχει στους λιπώδεις ιστούς του και περισσότερο υδράργυρο.
6. ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ
Η μελανίνη προστατεύει τα μάτια από την
υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και από το
μπλε φως (HEV light).
Άφθονο ψευδάργυρο έχουν επίσης, τα στρείδια, τα μύδια, τα πλήρη δημητριακά και η μαστίχα Χίου.
Εκτός όμως από ψευδάργυρο, η γαλοπούλα είναι πηγή νιασίνης (βιταμίνης Β3), η οποία συνδέεται με τη μείωση εκδήλωσης καταρράκτη.
7. ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ – SAFRON
εκφύλιση της ωχράς κηλίδας,
κεντρική ορώδη αμφιβληστροειδοπάθεια,
νόσο Stargardt’s και
δυστροφία κωνίων, που συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους κρόκο, μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την οπτική απόδοση των φωτοϋποδοχέων του
αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Επίσης η συχνή κατανάλωση κρόκου προστατεύει τα μάτια από την υπεριώδη και
μπλε ακτινοβολία (μπλε φως) που είναι τοξικές για την όραση.
8. ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
*προστασία του κερατοειδή χιτώνα (του εξωτερικού χιτώνα του ματιού)
*φυσιολογική λειτουργία του αμφιβληστροειδή (του εσωτερικού χιτώνα του ματιού)
*προσαρμογή των ματιών στο σκοτάδι.
Ο συνδυασμός βιταμίνης Α και λουτεΐνης μπορεί να επιβραδύνει τη μείωση της όρασης σε ανθρώπους με μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, καθώς και την απώλεια της περιφερικής όρασης.
Εκτός όμως από βιταμίνη Α αυτά τα φρούτα και λαχανικά έχουν και την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε που βοηθάει στη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης και στο γλαύκωμα.
9. ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ
Η ρεσβερατρόλη μπορεί να εμποδίσει την επιδείνωση της
εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και της
διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, που οδηγούν στη
χαμηλή όραση.
10. ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
αμφιβληστροειδή χιτώνα, όσο και του
οπτικού νεύρου χάρις στις φλαβονόλες και στα αντιοξειδωτικά που περιέχει τα οποία αυξάνουν τη ροή του αίματος.
Η μαύρη σοκολάτα έχει αποδειχθεί πως προστατεύει τα μάτια από την
υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και κατ´ επέκταση από τον καταρράκτη.
Οι 4 τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε γιατί:
* αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό
* καταστρέφουν τους φωτοϋποδοχείς του αμφιβληστροειδή
* οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα και νόσους των ματιών και της όρασης. Είναι:
1. ΖΑΧΑΡΗ
2. ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΑΣΠΡΟ ΧΡΩΜΑ: ζυμαρικά, άσπρο ρύζι, άσπρες σάλτσες, άσπρη σοκολάτα, μαργαρίνη και βούτυρο
3. ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ: σνακ, κέικ, κρουασάν
4. ΨΑΡΙΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΙΤΑ
Ευχαριστούμε την κα. Τατιάνα Σκούταρη O.D., MSc, Ειδική Οπτομέτρης, MSc in Low vision, Επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Complutense Μαδρίτης και Εισηγήτρια και εξετάστρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Περισσότερες πληροφορίες στο optometris.gr