Τελεσίγραφο δυο ημερών από την τρόικα στην κυβέρνηση

Τελεσίγραφο δυο ημερών από την τρόικα στην κυβέρνηση
Last meeting of Minister for Finance Gikas Hardouvelis with the representatives of the country`s lenders, at the Greek Ministry for Finance, before their departure. In Athens, on Oct. 7, 2014 / , , 7 , 2014 sooc

Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες για την επιστροφή της τρόικας

Εντατικές είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Τρόικας και σύμφωνα με πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αν η Τρόικα δεν επιστρέψει στην Αθήνα τις επόμενες 48 ώρες, θα είναι σχεδόν αδύνατον να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, πριν από το Εurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνιζαν ότι τα περιθώρια στενεύουν και ότι εντός των επόμενων 48 ωρών, έως την Τετάρτη, θα πρέπει να συντρέξουν εκείνες οι συνθήκες και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το βασικό «αγκάθι» στην διαπραγμάτευση και ο λόγος που εμποδίζει την Τρόικα από το να επιστρέψει στη Αθήνα είναι το θέμα του δημοσιονομικού κενού στον προϋπολογισμό του 2015. Σύμφωνα με Eυρωπαίο αξιωματούχο που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, υπάρχει σαφής απόκλιση ανάμεσα στα νούμερα που κάθε πλευρά προβάλλει, ενώ για την Τρόικα δεν είναι  επαρκής η υποχώρηση που έκανε η Αθήνα στο θέμα του ΕΝΦΙΑ.

Η ελληνική πλευρά ζητάει από την Τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα και να λυθεί το θέμα σε ελληνικό έδαφος, οι εκπρόσωποι των δανειστών ωστόσο, θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα όταν η διαπραγμάτευση θα έχει προχωρήσει περισσότερο και θα έχει βρεθεί κοινό έδαφος στο δημοσιονομικό κενό, έτσι ώστε η παρουσία τους στην Αθήνα να είναι σύντομη και χωρίς εντάσεις.

Για να γεφυρωθεί η διαφορά που υπάρχει στις εκτιμήσεις των δύο πλευρών, το οικονομικό επιτελείο έχει εντοπίσει παρεμβάσεις που θα μπορούσε να κάνει στις ΔΕΚΟ και ΟΤΑ που οδηγούν σε εξοικονομήσεις που κινούνται από 500 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ.

Μόλις επιτευχθεί η συμφωνία στο δημοσιονομικό κενό και επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα, οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να βρουν κοινό έδαφος για το ποια από τα 19 σημεία που ζητάνε από την Αθήνα θα πρέπει να γίνουν άμεσα και ποια θα μεταφερθούν το 2105. Οι υποχρεώσεις και οι μεταρρυθμίσεις που θα μετατεθούν για το 2015 θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να τηρήσει η Αθήνα.

Αυτή την στιγμή στις Βρυξέλλες δεν εξετάζεται σχέδιο Β΄ όμως αν η Τρόικα δεν επιστρέψει τις επόμενες 48 ώρες, Αθήνα, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες θα πρέπει να αρχίσουν να το σχεδιάζουν.

Δήλωση του Πάνου Καμμένου από τη Ρόδο για τις απειλές της τρόικας

“Σε αυτή τη χώρα που αποτελεί πλέον την εξαίρεση σε όλο τον κόσμο να διοικείται με e-mail της τρόικας, ο πρωθυπουργός για μια ακόμα φορά ανέτρεψε στη Βουλή δικό του νομοσχέδιο. Δεν τον πιστεύουν πλέον ούτε οι βουλευτές του, πρέπει να διευκολύνει με την παραίτησή του και τη διεξαγωγή εκλογών”.

Πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα