Συντρίμμια και παγίδες άφησαν στο Χαλέπι οι αντάρτες

default image

Καθώς ο κυβερνητικός στρατός της Συρίας ανακαταλαμβάνει σιγά σιγά ολόκληρη τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας και προπύργιο των ανταρτών, τα σημάδια των βομβαρδισμών αλλά και της βιαστικής αποχώρησης των αντικυβερνητικών είναι ορατά.

Ενώ συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των φιλο-κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών, οι πρώτοι δημοσιογράφοι μπήκαν στο απελευθερωμένο τμήμα της παλιάς πόλης του Χαλεπιού.

“Δεν είμαστε ακόμα απόλυτα ασφαλείς εδώ. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά», ανέφερε μέσω τηλεφώνου η Λίζι Φέλαν, δημοσιογράφος του RT.

Πολλά όπλα έχουν εγκαταλειφθεί από τους μαχητές, κρυμμένα σε κτίρια, συμπεριλαμβανομένων και πυραύλων κατασκευασμένων από φιάλες αερίου, που τους χρησιμοποιούσαν ενάντια στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η μάχη για να ανακαταληφθεί η παλιά πόλη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών ήταν εξαιρετικά έντονη. Οι αντάρτες προσπαθούσαν μανιασμένα να αποτρέψουν την κυβερνητική επέλαση και οι βομβαρδισμοί που έγιναν από τις δυνάμεις του Άσαντ είχαν αποτέλεσμα το θάνατο πολλών αμάχων, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι ανατολικές συνοικίες της πόλης, στις οποίες ζουν περίπου 250.000 άνθρωποι, βρίσκονταν περικυκλωμένες εδώ και τέσσερις μήνες από τον στρατό και σφυροκοπούνταν ανηλεώς εδώ και 13 ημέρες, με απολογισμό που μέχρι χθες ανερχόταν σε 225 αμάχους νεκρούς, εκ των οποίων 27 παιδιά.

Οι κάτοικοι των απελευθερωμένων περιοχών έχουν τώρα την ευκαιρία να ξανασυναντηθούν με τους συγγενείς τους, με τους οποίους είχαν χαθεί -σε κάποιες περιπτώσεις- εδώ και τέσσερα χρόνια.

Προειδοποιήθηκαν όμως από τον κυβερνητικό στρατό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι αντάρτες, οπισθοχωρώντας, αφήνουν “παγίδες” για τους διώκτες τους, που θα χρειαστούν μέρες για να τις καθαρίσουν.

Πηγή: RT

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα