Κυπριακό: Απάντηση Αναστασιάδη στις νέες προκλήσεις Ακιντζί
Πολυμερής και όχι πενταμερής στη Γενεύη, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απαντώντας στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Η νέα προκλητική δήλωση Ακιντζί και η απάντηση Αναστασιάδη. Τι υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης για τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου
- 07 Δεκεμβρίου 2016 18:16
Άμεση απάντηση σε όσα νωρίτερα δήλωσε ο εκπρόσωπος της τ/κ πλευράς Μουσταφά Ακιντζί έδωσε o Πρόεδρος της Κύπρου. Όπως δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης η διάσκεψη για την Κύπρο θα είναι πολυμερής και σε αυτήν θα συμμετάσχουν η ΕΕ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Μάλιστα σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι ήδη γίνονται διαβήματα και δήλωσε: “Το ζητούμενο ήταν η συνέχιση του διαλόγου από το σημείο που διακόπηκε στο Μοντ Πελεράν. ‘Ηδη γίνονται διαβήματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η παρουσία των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην πολυμερή διάσκεψη στη Γενεύη, αλλά και της ΕΕ, η οποία είναι «εκ των ων ουκ άνευ».
Ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχεται από κόμματα για υπαναχώρηση του από προηγούμενες δεσμεύσεις του με την συμφωνία του δείπνου της 1ης Δεκεμβρίου, σημείωσε πως η 12η Ιανουαρίου, που θα γίνει η διάσκεψη στη Γενεύη, δεν είναι το τέλος του δρόμου και πως αν χρειαστεί, θα συνεχιστεί ο διάλογος, καθώς στόχος είναι η επίτευξη μιας λύσης που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
Αναφορικά με τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ελλάδα, ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι έχει σε τακτική βάση συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο θα συναντήσει μάλιστα στο Ισραήλ, καθώς και στις 16 Δεκεμβρίου στο περιθώριο της συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αν χρειαστεί σημείωσε, θα επισκεφθεί εκ νέου την Αθήνα για τις απαραίτητες διαβουλεύσεις.
Ακιντζί: Πενταμερής θα είναι η διάσκεψη για το Κυπριακό
“Σημαντικό ορόσημο για τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, η πενταμερής διάσκεψη που θα γίνει με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων”, επεσήμανε νωρίτερα ο Μουσταφά Ακιντζί.
Όπως υπογράμμισε σε σχέση με την Διάσκεψη για την Κύπρο που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου 2017, παρά τα όσα λέει η ελληνοκυπριακή πλευρά, η διάσκεψη θα είναι πενταμερής με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και θα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημα προς την επίλυση του Κυπριακού, καθώς αναμένει πως σε αυτήν θα σκιαγραφηθεί η λύση.
Στην επόμενη φάση μετά την Διάσκεψη, τους πρώτους μήνες του 2017, θα προχωρήσει η συγγραφή του συντάγματος και τον ομοσπονδιακών νόμων και θα καθοριστούν διάφορα τεχνικά ζητήματα σε σχέση με την εφαρμογή της λύσης. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί επαρκής χρόνος στις δυο κοινότητες, για να προετοιμαστούν για δημοψήφισμα, πρόσθεσε ο κ Ακιντζί. Τοποθέτησε εξάλλου το δημοψήφισμα στα μέσα του 2017.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ο κ. Ακιντζί, στις επαφές του στις Βρυξέλλες, έθεσε το λογικό και ρεαλιστικό όραμα για τον ίδιο και για τον Τουρκοκυπριακό λαό. “Επιδιώκουμε μια πολιτική η οποία επανατοποθετεί τους Τουρκοκύπριους στο επίπεδο ισότητας, ελευθερίας και ασφάλειας”, τόνισε. Η στάση την οποία τηρεί η τουρκοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, διαφυλάσσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αλλά λαμβάνει υπόψη και τα δικαιώματα της άλλης πλευράς.
Αναφερόμενος, ωστόσο, στο τεχνικό και οικονομικό κομμάτι της λύσης, ο κ. Ακιντζί, σημείωσε ότι θα το συζητήσει και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά είναι ένα κρίσιμο ζήτημα το οποίο απασχολεί τις συναντήσεις και μεταξύ των δυο πλευρών αλλά και με ξένους αξιωματούχους.
Νίκος Χριστοδουλίδης: Καμία απολύτως διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορετική προσέγγιση ή διαφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στην κυπριακή κυβέρνηση. Απαντώντας σε ερώτηση μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για το θέμα της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, για το εάν είναι εκ των ων ουκ άνευ η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή διάσκεψη, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως το αντικείμενο συζήτησης σε μια πολυμερή διάσκεψη αφορά ένα κράτος, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, και δεν μπορεί να λείπει από τη συζήτηση το κράτος για το οποίο θα γίνει η συζήτηση.