Θετικά μηνύματα για την τουριστική κίνηση του Πάσχα- Σε ποιες περιοχές αγγίζει το 100% η πληρότητα
Κέρκυρα, Μύκονος, Σαντορίνη, Ναύπλιο και Καλαμάτα μεταξύ των κορυφαίων προτιμήσεων για τις πασχαλιάτικες αποδράσεις. Τι εικόνα έχουν παράγοντες του τουρισμού για την φετινή έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα - Θετικά μηνύματα για την καλοκαιρινή σεζόν ήδη σε αρκετές περιοχές
- 06 Απριλίου 2018 08:11
Θετικά μηνύματα για την τουριστική κίνηση του Πάσχα, χωρίς ακόμα να έχουν πλήρη εικόνα, έχουν αρκετές περιοχές κυρίως στις Κυκλάδες, την Πελοπόννησο αλλά και την Κέρκυρα, σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού. Έτσι, παρόλο που φέτος το Πάσχα έπεσε αρκετά νωρίς και ενώ στο σύνολο οι εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας έκαναν λόγο για υποτονική κίνηση και λιγότερες κρατήσεις συγκριτικά με πέρυσι, προς το τέλος αυτής φαίνεται πως η έξοδος των εκδρομέων δεν θα είναι και τόσο μικρή.
Στην Κέρκυρα που αποτελεί έναν απ’ τους δημοφιλέστερους πασχαλινούς προορισμούς, ήδη απ’ τη Μεγάλη Τετάρτη έχει αρχίσει και φτάνει κόσμος και σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Καλούδη, πρόεδρο των ταξιδιωτικών πρακτόρων του νησιού, «καταγράφεται ανοδική πορεία και φέτος». Βέβαια καλύτερη εικόνα θα έχουν σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, όπως εξηγεί. «Τα ξενοδοχεία γεμίζουν, έχουμε συνεχή ροή κόσμου που έρχεται με καράβια» αναφέρει στο News 24/7, προσθέτοντας ότι έχουν ανοίξει πολλά περιφερειακά ξενοδοχεία εκτός της πόλης. Έτσι, ακόμη κι αν δεν βρει κάποιος τελευταία στιγμή μέσα στην πόλη, υπάρχουν αρκετά που λειτουργούν σε άλλες περιοχές όπως στη Δασιά, στο Κοντοκάλι, στις Μπενίτσες, κ.ά τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια Κέρκυρα.
Εξάλλου, όπως αναφέρει, «ήδη οι αφίξεις ξένων τουριστών έχουν ξεκινήσει από 25 Μαρτίου», αφού έχουν αρχίσει οι πτήσεις των Ryanair και Easyjet. Κυρίως πρόκειται για επισκέπτες από Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία και Βέλγιο, όπως είπε. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Καλούδη «η φετινή χρονιά φαίνεται ότι θα είναι η καλύτερη των τελευταίων 20 ετών».
Σε ό,τι αφορά τις τιμές των δωματίων, όπως ανέφερε ο κ. Καλούδης, ένα δίκλινο έξω απ’ την πόλη κοστίζει αυτές τις μέρες περίπου 60-70 ευρώ και ένα τετράκλινο 80 με 100 ευρώ.
“Θα βουλιάξουν” Ναύπλιο και Καλαμάτα
Πολύ θετικά μηνύματα για την κίνηση ενόψει Πάσχα και απ’ την περιφέρεια Πελοποννήσου. Ειδικά Ναύπλιο και Καλαμάτα αναμένεται να βουλιάξουν, αγγίζοντας πληρότητα σχεδόν 100%, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Ντίνα Νικολάκου, που είναι υπεύθυνη και για θέματα τουρισμού.
«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι απ’ τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα και περιμένουμε να ολοκληρωθεί και η περίοδος του Πάσχα για να έχουμε πιο πλήρη εικόνα. Γενικά όμως τα τελευταία χρόνια έχουμε πολύ σημαντική άνοδο. Ειδικά το 2017, για πρώτη φορά μετά το 2011, έχουμε αύξηση στον εσωτερικό τουρισμό», σημείωσε στο News 24/7.
Μεγάλο ρόλο σε αυτό, όπως εξήγησε, παίζει η σχετικά εύκολη προσβασιμότητα χάρη στο “σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο” αλλά και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, όπου όπως συμπλήρωσε ήδη έχουν φτάσει τα πρώτα charter.
Όμως, όπως ανέφερε, «είναι γενικά ενθαρρυντικά τα στοιχεία για πολλές περιοχές. Για Βόρεια και Νότια Κυνουρία, Άστρος, Λεωνίδιο, Μονεμβασιά, Πόρτο Χέλι, αλλά για την Τρίπολη».
Αναφορικά με τις τιμές, επισήμανε ότι «είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι». «Γενικά γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να υπάρχουν λογικές τιμές με υψηλές παροχές υπηρεσιών», συμπλήρωσε η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου.
“Καλύτερα από πέρυσι” σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα
Για “καθολική αύξηση”, χωρίς πάντως να έχει εικόνα για πληρότητα σε κάποιο νησί αυτή τη στιγμή, μιλάει και η αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Μαριέττα Παπαβασιλείου, υπεύθυνη για τον Τουρισμό.
Περισσότερος κόσμος, όπως είπε, αναμένεται παραδοσιακά στις Κυκλάδες σε σχέση με τα Δωδεκάνησα. Μύκονος και Σαντορίνη θα έχουν περισσότερους Έλληνες, ανέφερε και πρόσθεσε πως «φαίνεται πως υπάρχει αύξηση και στην Πάρο, αλλά και στη Νάξο». «Με όλα τα νησιά που μιλάω υπάρχει μια κινητικότητα καλύτερη από πέρυσι», σχολίασε στο News 24/7, τονίζοντας πως είναι πολύ θετικά τα μηνύματα για το καλοκαίρι.
Αυτό, όπως εξήγησε, αφορά κυρίως στα νησιά με διεθνή αεροδρόμια, όπου έχουν ξεκινήσει οι πτήσεις από εξωτερικό και φαίνεται και απ’ τις προγραμματισμένες θέσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ παρουσιάζουν αύξηση 27% στη Ρόδο, 40% στην Κω, 26% στη Σαντορίνη, 42% στη Μύκονο και Κάρπαθο 18% έως το τέλος της χρονιάς, όπως ανέφερε η κ. Παπαβασιλείου.
Ειδικά στην Πάρο, όπως σχολίασε η κ. Λουκία Μαλαματένιου, πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων στην Νάουσα, «το νησί έχει πολύ κόσμο», παρόλο που έλεγαν ότι ο καιρός δεν θα ήταν καλός. Όμως δεν έχουν ανοίξει τα περισσότερα καταλύματα ακόμα γιατί είναι πολύ νωρίς, σημείωσε. Σύμφωνα με την εικόνα που η ίδια έχει, «έχουν ανοίξει λιγότερα απ’ τα μισά, όμως όσα λειτουργούν έχουν πληρότητα 80%». Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η εικόνα αφού πολλοί συνάδελφοί της αναμένουν κόσμο μέχρι το Μεγάλο Σάββατο, συμπλήρωσε.
Και εδώ οι τιμές κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, σύμφωνα με την κ. Μαλαματένιου. Η τιμή για ένα δίκλινο ξεκινάει από 40 ευρώ και για ένα τετράκλινο από 75 με 80, ίσως και λιγότερα, ανέφερε.
ΠΟΞ: Προσβλέπουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής
Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα οι κρατήσεις από την εγχώρια αγορά στα διαθέσιμα τουριστικά καταλύματα είναι λιγότερες φέτος, με τους ξενοδόχους να προσβλέπουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Στα θετικά της φετινής τουριστικής σεζόν, κατά την ΠΟΞ, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η Βόρεια Ελλάδα (συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Καβάλα και λιγότερο η Χαλκιδική) αναμένεται να δεχθεί αρκετούς επισκέπτες από βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία και Ρουμανία κυρίως).
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε η ΠΟΞ στη διάθεσή της μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη η τουριστική κίνηση παρουσιάζεται «πεσμένη» συγκριτικά με πέρυσι, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στις ορεινές περιοχές της χώρας σε σχέση με τις νησιωτικές. Αντίθετα, στους παραδοσιακούς πασχαλινούς προορισμούς όπως είναι η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κρήτη, η Πάτμος και αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου, ο αριθμός των κρατήσεων εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Όπως επισήμανε σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΟΞ, αρνητικά λειτουργεί το γεγονός ότι φέτος δεν συμπίπτουν χρονικά το Ορθόδοξο με το Καθολικό Πάσχα, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες οι πληρότητες να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, όπως και το ότι οι πτήσεις της θερινής περιόδου ξεκινούν από τα μέσα Απριλίου και μετά. Επίσης, σημειώνει ότι πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα προτίμησαν να μην ανοίξουν για το Πάσχα, ώστε να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος διαμονής του έλληνα ταξιδιώτη μειώθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις στις δύο διανυκτερεύσεις (Μ. Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα).