Το βλέμμα της κυβέρνησης στραμμένο στο Σύνταγμα

Το βλέμμα της κυβέρνησης στραμμένο στο Σύνταγμα

Ικανοποίηση δηλώνουν στην κυβέρνηση για την ψήφιση του εκλογικού νόμου. "Ρελάνς" για τις 200 ψήφους που δεν μαζεύτηκαν επιθυμεί να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, με το ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης

Μπορεί στην κυβέρνηση να μην πέτυχαν τον στόχο της αυξημένης πλειοψηφίας των 2/3 του κοινοβουλίου, όμως και μόνο το γεγονός πως η απλή αναλογική έγινε νόμος του κράτους και υπερψηφίστηκε από 179 βουλευτές αποτελεί, σύμφωνα με πηγές της Ηρώδου Αττικού, ένα κέρδος για το Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν την ικανοποίησή τους στο NEWS 247 για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έμεινε πιστή σε μια από τις βασικές δεσμεύσεις της αριστεράς και προχώρησε στην ψήφιση ενός νόμου που έστω και από την μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση θα προτάξει την ισονομία τη ψήφου.

Χαρακτηριστικό της στόχευσης του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγορούν από την κυβέρνηση για ασυνέπεια όσον αφορά τις παλιές του δεσμεύσεις, είναι η μεγάλη κόντρα έλαβε χώρα μεταξύ του πρωθυπουργού και της Φώφης Γεννημάτα.

Ο πρωθυπουργός είδε μπροστά του πως έχει «πολύ έδαφος» για να επιτεθεί στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι ακολουθούν «το άρμα» της ΝΔ δείχνοντάς τους ως κυρίους υπεύθυνους που δεν υπερψηφίζεται με 200 βουλευτές η απλή αναλογική. «Διαπράττετε ένα ιστορικό ατόπημα» επισήμανε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος και στους ψηφοφόρους της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο πρωθυπουργός μέσα από την ομιλία βρήκε την ευκαιρία να αναλύσει τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετάβαση σε ένα νέο πολιτικό σύστημα που θα αφήνει στο παρελθόν τον άγονο δικομματισμό με στόχο τη δημιουργία ενός συστήματος συνεργασιών. Ο κ. Τσίπρας συνδύασε την ψήφιση της απλής αναλογικής με την προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης, τονίζοντας πως πρέπει να περιέχεται σαν αρχή μέσα στο Σύνταγμα.

Αυτός θα είναι άλλωστε και ο επόμενος σταθμός της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει τις προθέσεις του για τις αλλαγές στο Σύνταγμα τη Δευτέρα. Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και για αυτό το θέμα είναι συνεχείς με κυρίαρχο θέμα να είναι ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από το στόχαστρο του πρωθυπουργού δεν ξέφυγε ούτε ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς από το Μαξίμου είδαν χθες τα δυο κόμματα να κλείνουν την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα