Αριστερή στροφή στην επιχειρηματικότητα
Επενδύσεις για να βγουν τα νούμερα, προστασία της εργασίας για να βγουν οι ψηφοφόροι και το ανταγωνιστικό φλερτ με την κεντροαριστερά, με στόχο την περικύκλωση της ΝΔ
- 11 Σεπτεμβρίου 2017 14:15
Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στην 82η ΔΕΘ έβγαλε ως συνήθως ορισμένες ειδήσεις, αλλά κυρίως αποτέλεσε μία ευκαιρία να δώσει το στίγμα της στρατηγικής του. Και η στρατηγική των πολιτικών έχει πάντα ως ορίζοντα τις επόμενες εκλογές, έστω και εάν αυτές θα αργήσουν όπως τόνισε τρις ο Αλέξης Τσίπρας και θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Ο πρωθυπουργός είναι ειλικρινής ως προς αυτό το στόχο του. Για αυτό εξάλλου η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μη γίνει και η τρίτη αξιολόγηση σίριαλ, έχοντας επιλέξει πλέον να πιέσει από κοινού με τη Γαλλία (και όπως όλα δείχνουν και τη Γερμανία) για αποχώρηση του ΔΝΤ και αντικατάσταση του από ένα “ευρωπαϊκό ΔΝΤ”. Μία καθυστέρηση της τρίτης αξιολόγησης είναι αυτό που θα έφερνε σενάρια πρόωρων εκλογών, την άνοιξη του 2018, στο τραπέζι.
Με ποιο πολιτικό και ιδεολογικό χάρτη όμως θα προχωρήσει η κυβέρνηση με στόχο τις κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2019; Από τις απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα βγήκαν ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Η κυβέρνηση έχει κάνει οριστικά μία αριστερή στροφή προς την επιχειρηματικότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ουσιαστικά και στις κατηγορίες της ΝΔ, η οποία καταγγέλλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ιδεολογικά κολλήματα και ως εκ τούτου δε μπορεί να φέρει επενδύσεις και να κάνει μεταρρυθμίσεις. Απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε ότι κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ αυτοί που επί των ημερών τους συνέβη η μεγαλύτερη αποεπένδυση στη χώρα.
Ταυτόχρονα όρισε ως ειδοποιό διαφορά της “αριστερής επιχειρηματικότητας” με τη “νεοφιλελεύθερη”, πως η κυβέρνηση αυτή ενδιαφέρεται για επενδύσεις που θα φέρουν καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και για τα εργατικά δικαιώματα.
Με τον τρόπο αυτό, επιχειρεί να περικυκλώσει τη ΝΔ και εξ αριστερών και εκ δεξιών. Μπορεί με το πρόσφατο άρθρο του να διεκδίκησε ουσιαστικά τον πολιτικό χώρο που είχε εκφράσει ο Ανδρέας Παπανδρέου και η Αλλαγή, με τη στρατηγική του όμως φέρνει σε αδιέξοδο τη ΝΔ α λα Σημίτης, δηλαδή εφαρμόζοντας μία ατζέντα που θεωρείτο προνομιακή για την κεντροδεξιά, έχοντας όμως την έξωθεν καλή μαρτυρία της “κοινωνικής ευαισθησίας”.
Ήταν αλήθεια επίσης αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, ότι η ΝΔ και ορισμένοι από το χώρο της (σ.σ.: εκσυγχρονιστικής) αριστεράς, εξακολουθούν να κάνουν αντιπολίτευση σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει: Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία σαφή επιλογή υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και της μάχης εντός των ευρωπαϊκών τειχών “για να αλλάξουν οι συσχετισμοί” και τα στελέχη που φλέρταραν με την έξοδο από την Ευρωζώνη έχουν δει την έξοδο του ΣΥΡΙΖΑ από το καλοκαίρι του 2015. Φιλοευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πια κανένα νόημα- χώρια που ο πρωθυπουργός θύμισε ότι μία βασική διαφορά εν τη γενέσει της ανανεωτικής αριστεράς με την κομμουνιστική αριστερά, ήταν η στάση απέναντι στην “Ευρώπη των μονοπωλίων”.
Ενδιαφέρον είχαν και όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για την κεντροαριστερά. Φυσικά δεν τοποθέτησε σε αυτό το χώρο το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην αριστερά, εκτιμώντας ότι πια το δίπολο δεν είναι το μεταπολιτευτικό δίπολο “κεντροαριστερά- κεντροδεξιά” αλλά “αριστερά- νεοφιλελεύθερη δεξιά και ακροδεξιά.
Προκάλεσε το νέο φορέα της κεντροαριστεράς και τους υποψήφιους να διαλέξουν εάν θα πάνε ή με την αριστερά ή με τη δεξιά, με το βλέμμα μετά τις επόμενες- ίσως και τις μεθεπόμενες εκλογές- και με αναφορές στην απλή αναλογική, αν και βεβαίως υπερασπίστηκε την κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με την κεντροαριστερά είναι ωστόσο ανταγωνιστικό, αφού τον ίδιο χώρο διεκδικούν, με την Κουμουνδούρου να επιχειρεί να στερήσει ένα πιθανό σύμμαχο που διεκδικεί η ΝΔ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν όπως διαμορφώθηκε οριστικά ως κόμμα μετά το καλοκαίρι του 2015, θέλει τις επενδύσεις, όχι μόνο για να στερήσει από τη ΝΔ το βασικό της αντιπολιτευτικό στίγμα, αλλά κυρίως για να βγουν τα νούμερα του προγράμματος. Και προβάλλει την προστασία των εργαζόμενων, γιατί τα νούμερα δεν ψηφίζουν. Οι άνθρωποι ψηφίζουν και αυτοί θα κρίνουν την εκλογική μάχη όποτε και εάν γίνει.
*Η Βίκυ Σαμαρά είναι αρχισυντάκτρια πολιτικού του News 24/7
(φωτό: Sooc)