Τα πέντε καυτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης και οι αστερίσκοι

Τα πέντε καυτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης και οι αστερίσκοι

Κρίνεται στο σημερινό Euro Working Group η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα. Αγώνας δρόμου για ουσιαστική πρόοδο έως το Eurogroup της 7ης Μαρτίου. Στα "τυφλά" πηγαίνει η αξιολόγηση έως ότου επιστρέψει το κουαρτέτο

Σε επίπεδο Euro Working Group μεταφέρεται το θρίλερ της διαπραγμάτευσης, καθώς, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης, ο Φεβρουάριος φεύγει κι όμως η πρώτη αξιολόγηση βρίσκεται ακόμη στον αέρα.

Στο σημερινό Euro Working Group οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατόν. Για να βγάλουν ωστόσο οι επικεφαλής των δανειστών “εισιτήριο” επιστροφής στην Ελλάδα, θα πρέπει το Euro Working Group να διαπιστώσει – και να επικυρώσει στη συνέχεια – πως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα σε τεχνικό επίπεδο.

Τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης είναι πολλά και για τον λόγο αυτό πρέπει να διαπιστωθεί εάν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών – που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα – και οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς κατόρθωσαν να μειώσουν την απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και θεσμούς. Τα “χιλιόμετρα” όχι μόνο δεν είναι λίγα, αλλά και θα πρέπει να διανυθούν με ταχύτατους ρυθμούς, προκειμένου στο κρίσιμο Eurogroup της 7ης Μαρτίου να υπάρχουν απτά αποτελέσματα από την ελληνική πλευρά και κρίσιμες αποφάσεις – κατ’΄επέκταση – από την πλευρά των δανειστών.

Τα πρώτα δείγματα γραφής για την πορεία της διαπραγμάτευσης θα παρουσιαστούν στο σημερινό Euro Working Group, η έκβαση του οποίου θα κρίνει έως έναν βαθμό και τις προσδοκίες που καλλιεργούνται ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Τα καυτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης

Δημοσιονομικό

“Σταυρόλεξο” για γερούς λύτες αποδεικνύεται το δημοσιονομικό πεδίο, καθώς κυβέρνηση και δανειστές διατυπώνουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2016. Η πολυφωνία καλά κρατεί, με το ενδεχόμενο σύγκλισης θέσεων να μοιάζει για την ώρα εξαιρετικά δύσκολο. Η κυβέρνηση μιλά για δημοσιονομικό κενό μόλις 1,3 δισ. ευρώ, η Κομισιόν “βλέπει” ανάγκη για πρόσθετα μέτρα 1,9 δισ. ευρώ, ενώ το πάντα “σκληροπυρηνικό” ΔΝΤ ανεβάζει τον πήχη ακόμη και στα 4 δισ. ευρώ. Και τα νούμερα αυτά αφορούν μόνο στη φετινή χρονιά, καθώς έπονται οι διαβουλεύσεις για το ύψος του δημοσιονομικού κενού κατά τη διετία 2017 – 2018.

Ασφαλιστικό

Το μεγάλο αγκάθι της αξιολόγησης δεν είναι άλλο από το ασφαλιστικό.

Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αποφύγει τις νέες περικοπές στις συντάξεις, εάν πράγματι επιθυμεί να διανύσει την απόσταση που τη χωρίζει από τους δανειστές.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μειώσεις έως και 25% στις επικουρικές συντάξεις αλλά και στο ανώτατο «πλαφόν» της κύριας σύνταξης, προκειμένου Αθήνα και θεσμοί να φτάσουν ένα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία στο μέτωπο του ασφαλιστικού. «Συμφωνία ακόμη δεν υπάρχει, αλλά με ορισμένες αλλαγές μπορεί να υπάρξει», αποκάλυπτε την περασμένη εβδομάδα ανώτατη κυβερνητική πηγή, ξεδιπλώνοντας τις προθέσεις της Αθήνας στο “καυτό” μέτωπο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές δεν εμφανίζονται τόσο αρνητικοί σε ό,τι αφορά την επανεξέταση της κυβερνητικής πρότασης για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%.

Φορολογικό

Περισσότερα βήματα προόδου μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών φαίνεται πως έχουν σημειωθεί στο μέτωπο του φορολογικού.

Οι πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να μην απέχουν πολύ από την πλήρη συμφωνία σε ό,τι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης και τις νέες φορολογικές κλίμακες.

Ως προς το τελευταίο, φαίνεται ότι οι συντελεστές για την κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων “κλειδώνουν”:

– στο 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ,

– στο 32% για εισοδήματα από 25.001 έως 30.000 ή 35.000 ευρώ,

– στο 42% για εισοδήματα από 30.001 ή 35.001 ευρώ έως 60.000 ευρώ,

– στο 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Για μισθωτούς και συνταξιούχους θα προβλέπεται έμμεσο αφορολόγητο, με τους δανειστές να πιέζουν για μείωσή του από τα επίπεδα των 9.550 ευρώ που ισχύουν σήμερα.

Για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα ισχύει η ίδια φορολογική κλίμακα, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται αφορολόγητο όριο εισοδήματος.

Ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Με ταχείς ρυθμούς δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη θέσπιση του κανονιστικού πλαισίου που θα διέπει το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Οι δανειστές ασκούν μεγάλες πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή, ζητώντας άμεσα απτά αποτελέσματα.

Το κανονιστικό πλαίσιο του νέου ταμείου θα πρέπει να έχει θεσπιστεί πριν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να λάβει το “πράσινο φως” από τους δανειστές και να τεθεί άμεσα σε λειτουργία.

Κόκκινα δάνεια

Εξαιρετικά δύσκολες αποδεικνύονται και οι διαβουλεύσεις για τα κόκκινα δάνεια. Οι ζυμώσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έχουν προχωρήσει, ωστόσο το ζήτημα δεν θα επιλυθεί εάν δεν επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να επιθυμεί την επιβολή “πλαφόν” στα κόκκινα δάνεια που θα πουλήσουν οι ελληνικές τράπεζες στα ξένα funds, ακόμη κι αν η πλευρά των ξένων πιέζει για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς.

Θέση άλλωστε της κυβέρνησης είναι πως έχει ήδη ανοίξει το 50% της αγοράς κόκκινων δανείων.

Λοιπές μνημονιακές υποχρεώσεις

Ο κατάλογος των μνημονιακών δεσμεύσεων για την Αθήνα όχι μόνο δεν εξαντλείται στα ανωτέρω, αφού εκτός από μακρύς είναι και εξαιρετικά “απαιτητικός”.

Υπάρχουν αρκετά μέτρα σε εκκρεμότητα, όπως για παράδειγμα η μνημονιακή υποχρέωση για περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά 350 εκατ. ευρώ το 2016. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα