Χαρδούβελης: Μεθόδευση των Ευρωπαίων να μην δώσουν τον αναβαλλόμενο φόρο στην Ελλάδα

Χαρδούβελης: Μεθόδευση των Ευρωπαίων να μην δώσουν τον αναβαλλόμενο φόρο στην Ελλάδα

Για το μέλλον των τραπεζών, τις προβληματικές και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, αλλά και τη συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας μίλησε ο πρώην υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στον Αθήνα 9.84

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Γκίκας Χαρδούβελης, δήλωσε στην εκπομπή Τρόκα και το ραδιόφωνο “Αθήνα 9.84” πως το τραπεζικό τοπίο είναι δύσκολο. “Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει μια τεράστια πρόκληση μπροστά του, που είναι πρώτον, τα προβληματικά δάνεια. Δεύτερον, αλλά πιο μακροπρόθεσμο πρόβλημα είναι η ρευστότητα, η οποία σήμερα αντλείται από την ΕΚΤ και αυτό δεν μπορεί να γίνεται επ’ αόριστον. Το τρίτο μεγάλο πρόβλημα είναι η ποιότητα των κεφαλαίων που έχει”.

Συνεχίζοντας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα σημείωσε: “Όσον αφορά στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, το 40 – 75% των κεφαλαίων τους είναι το λεγόμενο DTC, δηλαδή φόροι που θα γλιτώσουν οι τράπεζες από μελλοντική κερδοφορία, επειδή είχαν ήδη απώλειες. Αυτό που ονομάζουμε “αναβαλλόμενος φόρος”.

Προφανώς υπήρξε μια μεθόδευση εκ μέρους των Ευρωπαίων να μην δώσουν τον αναβαλλόμενο φόρο στην Ελλάδα. Αναγκάστηκαν να το αντιγράψουν με το πορτογαλικό μοντέλο, για να μην έχουν δικαιολογία να το αρνηθούν

Ο κ. Χαρδούβελης εξήγησε πως επί των ημερών του στο υπουργείο και ενώ δεν είχαν δώσει το DTC σε Ισπανούς, Ιταλούς και Πορτογάλους, δεν επιθυμούσαν να προσφέρουν κάτι τέτοιο στους Έλληνες. “Αυτό είναι από τα πολιτικά παιχνίδια που δεν τα ξέρει ο κόσμος. Αυτό συνέβη, διότι, τότε, το 2014, έγιναν τα stress test σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και θεωρούσαν ότι δεν μπορούσαν να βγάλουν στην σέντρα οποιαδήποτε τράπεζα, χωρίς να βγάλουν μια ελληνική. Επειδή η Ελλάδα ήταν η χώρα που ζητούσε δανεικά. Αυτή είναι η δική μου θεωρία” αναφέρει.

“Προφανώς υπήρξε μια μεθόδευση εκ μέρους των Ευρωπαίων να μην δώσουν τον αναβαλλόμενο φόρο στην Ελλάδα. Αναγκάστηκαν να το αντιγράψουν με το πορτογαλικό μοντέλο, για να μην έχουν δικαιολογία να το αρνηθούν” συμπληρώνει ο πρώην υπουργός οικονομικών επί κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Οι τράπεζες δεν ήθελαν να χάσουν τα λεφτά του με τη ‘Μαρινοπουλος’

Σχετικά με τα δάνεια του Μαρινόπουλου και τα κόκκινα δάνεια ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε: “Οι τραπεζίτες δεν θέλουν να χάσουν τα χρήματά τους και οι τράπεζες να έχουν κάποιο κέρδος. Προφανώς, λοιπόν, έδιναν τα δάνεια στον Μαρινόπουλο με την ελπίδα ότι η εταιρία θα ορθοποδήσει και θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

Ο κ. Χαρδούβελης εξήγησε πως τα προβληματικά δάνεια πριν από 6 – 7 χρόνια ήταν ένα 5% των δανείων και τώρα αποτελούν το 35% του συνολικού δανεισμού. “Αν η ελληνική οικονομία πιάσει πάτο, σταματήσει να πέφτει και αρχίσει σιγά – σιγά να ανεβαίνει, το πρόβλημα των προβληματικών δανείων θα μειώνεται, αλλά θα χρειαστεί χρόνο” συμπλήρωσε.

Πάντα θεωρούσα ότι το χρέος ήταν ένα επίπλαστο πράγμα για να μην κάνουμε αυτό που πρέπει. Ποτέ το χρέος δεν αποτελούσε πρόβλημα μέχρι το 2022

Τέλος, για το χρέος ο πρώην υπουργός ανέφερε: “Πάντα θεωρούσα ότι το χρέος ήταν ένα επίπλαστο πράγμα για να μην κάνουμε αυτό που πρέπει. Ποτέ το χρέος δεν αποτελούσε πρόβλημα μέχρι το 2022” προσθέτοντας πάντως πως  “είναι σωστό να επιλυθεί”.  Επιπλέον τόνισε πως “επείγει να φτιάξουμε την οικονομία μας, να αποκτήσουμε αξιοπιστία, να αρχίσουν να υπάρχουν περισσότερες δουλειές στη χώρα μας και να μείνει ο κόσμος στην Ελλάδα.”. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: “Το ζήτημα του χρέους κάποια στιγμή θα λυθεί. Το χρέος αυτή την στιγμή δεν το έχουν οι αγορές, αλλά οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ. Άρα, λοιπόν, το χρέος δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό θέμα. Κακώς επικεντρωνόμαστε στο χρέος… Είναι καιρός να ασχοληθούμε με την ίδια την οικονομία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα