Eurogroup: Ανάσα για το χρέος
Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών αποφάσισε την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ανεξαρτήτως της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία δεν έκλεισε με πολιτική συμφωνία. Οι θεσμοί θα έρθουν ξανά στην Αθήνα (Vid)
- 05 Δεκεμβρίου 2016 20:40
«Πράσινο» στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και «κόκκινο» σε μεσοπρόθεσμα μέτρα και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και «πορτοκαλί» σε συμφωνία σε ότι αφορά την δεύτερη αξιολόγηση έβαλε το Eurogroup στέλνοντας ξανά τους θεσμούς στην Αθήνα για νέες απευθείας επαφές.
Δείτε πώς κάλυψε το NEWS 247 τη συνεδρίαση του Eurogroup. Η απόφαση, οι δηλώσεις, οι αντιδράσεις
«Αποφασίσαμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος της Ελλάδας Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν αργότερα και θα εφαρμοστούν μετά τα μέσα του 2018 . Σε ότι αφορά την δεύτερη αξιολόγηση χρειάζεται περισσότερη δουλειά και για αυτό αποφασίσαμε οι θεσμούς να βρεθούν ξανά στην Αθήνα τις επόμενες μέρες» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ δίνοντας το περίγραμμα της συζήτησης για το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο Γάλλος επίτροπος κ. Πιέρ Μοσκκοβισί επανέλαβε την απόφαση για συνέχιση της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση και τόνισε ότι θα πρέπει να συζητηθούν και οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι για την Ελλάδα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναθεώρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων ο κ. Νταϊσελμπλούμ τόνισε ότι η απόφαση είναι να παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμη βάση για να προσθέσει « Να ξέρετε ότι στο Eurogroup δεν υπάρχει μια δύο ή τρεις αλλά 18 διαφορετικές απόψεις για το θέμα» και συνέχισε λέγοντας ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση των μεσοπρόθεσμών δημοσιονομικών στόχων θα ξεκινήσει από την στιγμή που θα οριστεί το τι σημαίνει… μεσοπρόθεσμα « υπάρχουν διαφορετικές απόψεις άλλες ερμηνεύουν την μεσοπρόθεσμη περίοδο στα 3 άλλες στα 5 άλλες στα 7 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νταϊσελμπούμ.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ
Σε σχέση με την συμμετοχή του ΔΝΤ τόνισε ότι είναι σημαντικό για όλους να συμμετέχει το ταμείο στο πρόγραμμα αλλά αυτό δεν συνδέεται με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης Η αξιολόγηση είναι θέμα της Ελλάδας και των θεσμών και θα πρέπει να κλείσει μέσα στο επόμενο διάστημα .
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκία για πολιτική συμφωνία σχετικά με τις αλλαγές στα εργασιακά τόνισε κατ αρχήν ότι δεν μπορούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών να ασχοληθούν με όλες τις λεπτομέρειες ενός θέματος της αξιολόγησης όπως για παράδειγμα οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας « Είμαστε δεσμευμένοι από τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για όποια αλλαγή αποφασιστεί αλλά το θέμα θα πρέπει να λυθεί στις διαπραγματεύσεις ώστε να έχουμε το ταχύτερο δυνατό την συμφωνία σε επίπεδο θεσμών ( Staff level agreement) είπε ο επικεφαλής του Eurogroup
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα
Έβαλε επίσης φραγμό στις προσδοκίες για ανακοίνωση και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τονίζοντας ότι το Eurogroup μένει σταθερό στην απόφαση της 25ης Μαΐου ότι τα μέτρα αυτά θα αποφασιστούν στην τελική τους μορφή μετά τα μέσα του 2018 όταν οι εταίροι της Ελλάδας θα δουν ότι πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία.
Σε ότι αφορά την σχετική απαίτηση του ΔΝτ είπε « «Το Ταμείο θα πρέπει να κάνει ένα προκαταρκτικό υπολογισμό με όσα προσφέρουμε τώρα. Μετά το τέλος του προγράμματος θα μπορεί να κάνει μια ολοκληρωμένη έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος» κλείνοντας έτσι το θέμα
Ελάφρυνση 20% του ΑΕΠ από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα
Ο επικεφαλής του ΕΜΣ κ. Κλάους Ρέγκλινγκ περιέγραψε σε γενικές γραμμές τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος η εφαρμογή των οποίων όπως είπε θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε μείωση του δημοσίου χρέους κατά 20% του ΑΕΠ Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ τα μέτρα αφορούν.
1. Την επιμήκυνση του συνόλου των 173 δις από όλα τα ευρωπαϊκά δάνεια από κάθε πηγή (GLF EFSF ESM) στα 32,5 χρόνια από 28 χρόνια που είναι σήμερα. Αυτό θα γίνει με την ανταλλαγή παλαιού δανείου με μικρότερη διάρκεια αποπληρωμής με νέο που θα έχει μακρύτερη διάρκεια αποπληρωμής ώστε σε πρώτη φάση ο μέσος χρόνος ωρίμανσης να φτάσει και πάλι τα 32,5 χρόνια . Αυτό θα γίνει μέσω της ανταλλαγής των παλαιότερων τίτλων μικρότερης διάρκειας του EFSF με άλλους τίτλους η λήξη των οποίων θα φτάνει τα 32,5 χρόνια.
2. Την κατάργηση από το 2017 της επιβάρυνσης του 2% στο επιτόκιο δανείων ύψους 10,2 δις ευρώ που είχε πάρει η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( EFSF) για την επαναγορά ομολόγων. Στην κατεύθυνση αυτή το ΕΜΣ προτίθεται να επαναγοράσει 11 δις ευρώ από το δάνειο που έκανε στην Ελλάδα το 2012 για την επαναγορά χρέους 33 δις ευρώ , Το δάνειο έγινε σε υψηλό επιτόκιο ( άνω το 3% ) και με την εξαγορά του με δάνειο χαμηλότερου επιτοκίου η Ελλάδα αναμένεται να έχει εξοικονόμηση περίπου 220.000 ευρώ σε υποχρεώσεις χρέους . O στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω της δραστικής ανταλλαγής μέρους των ομολόγων συνολικού ύψους 42,7 του EFSF με το υψηλό επιτόκιο που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες με άλλα σταθερού επιτοκίου που θα εκδώσει για τον λόγο αυτόν ο ESM.
Το κόστος της ανταλλαγής θα αφορά την Ελλάδα ώστε να μην επιβαρυνθούν όλοι οι δανειστές Τα νέα αυτά ομόλογα θα διακρατούνται από τις τράπεζες για διάρκεια όχι μεγαλύτερη από ένα μήνα και θα είναι συμβατά με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ Η επαναγορά αυτών των ομολόγων εκτιμάται ότι θα έχει περιορισμένη επίδραση στην χρηματοοικονομική θέση των ελληνικών τραπεζών αφού ούτως ενώ ένα μέρος των ομολόγων του EFSF έχει ήδη αγοραστεί από την ΕΚΤ με αντάλλαγμα ρευστότητα.
3. Την χρήση σύνθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων ώστε να μειωθεί στο διηνεκές ο επιτοκιακός κίνδυνος για το ελληνικό χρέος . Με άλλα λόγια θα αναληφθεί η δέσμευση για την ενεργοποίηση ανταλλαγών επιτοκίου όταν και όποτε είναι απαραίτητο ώστε η Ελλάδα να μην αναγκαστεί να πληρώνει πολύ υψηλά επιτόκια για τα δάνεια ύψους 171 δις ευρώ που έχει πάρει από τον ESM και το προκάτοχο σχήμα του τον EFSF.
Τα μέτρα αυτά που επεξεργάζεται εδώ και καιρό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή αμέσως μόλις έχουμε τεχνική και πολιτική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος γεγονός που σύμφωνα με το σχέδιο θα γίνει στις αρχές του 2017.
Πρώτη αντίδραση ΔΝΤ
Σύμφωνα με πληροφορίες και όπως αυτές έφτασαν από την έδρα του ΔΝΤ, το ταμείο επιμένει σε πλεόνασμα 1,5% και μετά το 2018, ενώ οποιοσδήποτε υψηλότερος στόχος είναι μη ρεαλιστικός. Οι ίδιες πηγές -και όπως τις μετέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου- σημείωναν ότι το Ταμείο με τη διαφαινόμενη συμφωνία είναι αντίθετο, σχολιάζοντας “δεν θέλουμε τη λιτότητα άλλοι την αποφασίζουν”.
Τσακαλώτος: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη
«Το 2018 κλείνει το χάσμα. Όλοι επιβεβαιώνουν ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Το άλλο καλό νέο είναι ότι θα ξεκινήσουν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Είναι πολλά υποσχόμενα τα μέτρα και πολύ πιο ευνοϊκά από αυτά που περιμέναμε τον περασμένο Μάιο. Ο κ. Ρένγκλινγκ ήδη ανακοίνωσε μείωση στο 20% του ελληνικού χρέους μέχρι το 2060», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
«Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη. Έχουμε δεύτερο τρίμηνο προόδου» ανέφερε και υπογράμμισε πως «είναι εντυπωσιακό αυτό που έχει γίνει στην Ελλάδα. «Το αναγνώρισαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι εντυπωσιακό αυτό που έχει πετύχει η χώρα στις μεταρρυθμίσεις και τώρα ήλθε η ώρα να αποκομίσουμε καρπούς», ανέφερε ο κ.Τσακαλώτος.
Το ανακοινωθέν του Eurogroup
Το Εurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα στην Ελλάδα και στους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.
Ειδικότερα, το Eurogroup καλωσορίζει την συμφωνία των ευρωπαϊκών θεσμών για τον προϋπολογισμό του 2017, που επιβεβαιώνει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ και που επιτρέπει να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που εξασφαλίζει ένα πραγματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας.
Το Eurogroup σημειώνει πως η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για επενδύσεις.
Συγκεκριμένα, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι η πρόσληψη των μελών του Συμβουλίου των Διοικητών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΗCAP) πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του Ιανουαρίου του 2017 για να τεθεί το ταμείο σε πλήρη λειτουργία.
To Εurogroup υπενθύμισε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί το 2018 πρέπει να διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Υπενθυμίσαμε επίσης τη σημασία μιας δημοσιονομικής πορείας που θα ευθυγραμμίζεται με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ορίζει το πλαίσιο της Ε.Ε.
Για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε ένα μηχανισμό και σε διαρθρωτικά μέτρα που θα το διασφαλίζουν αυτό.
Σήμερα το Eurogroup συζήτησε πάλι τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους με στόχο την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στη βάση των προτάσεων του ESM και των προπαρασκευαστικών εργασιών του EwG, που θα εφαρμοστούν από τον ESM μετά από αυτή τη συνάντηση.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:
*Την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF βάσει των υφιστάμενων μέσων σταθμισμένων ωριμάνσεων που φθάνουν τα 32,5 έτη.
*Την επιβολή ορίου στην άρση του επιτοκιακού περιθωρίου που αφορά την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017 στις 200 μονάδες βάσης.
*Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα.Το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί μέσω: α)της ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα β)το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές γ)την εισαγωγή αντίστοιχης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και την Ελλάδα να επανεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να έλθουν σε συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων το συντομότερο δυνατό με βάση τους κοινούς όρους που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο του 2015 και καλεί το EWG να το ελέγξει.
Το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την ολοκλήρωση μελλοντικών αξιολογήσεων υπό τον όρο ότι το πακέτο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου δημοσιονομικού μηχανισμού που συμφωνήθηκε στην πρώτη αναθεώρηση, εφαρμόζεται όπως έχει συμφωνηθεί.
Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος, όπως επίσης οι όροι και οι στόχοι, θα ελέγχονται συχνά με βάση τα δεδομένα από τους θεσμούς.
Η αποστολή του ΔΝΤ επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή της να προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο μια νέα χρηματοοικονομική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό από τη στιγμή που υπάρξει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, σε συνάφεια με τις πολιτικές του Ταμείου.
Η πλήρης εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων ενεργειών που σχετίζονται με την δεύτερη αξιολόγηση και η ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στη Βουλή θα ανοίξουν το δρόμο για τον ESM να εγκρίνει το συμπληρωματικό MoU.