Καλοβλέπει τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Βόλου, η Ρωσία. Αμείωτο το ενδιαφέρον για ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Καλοβλέπει τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Βόλου, η Ρωσία. Αμείωτο το ενδιαφέρον για ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Θέματα επενδυτικού και ναυτιλιακού ενδιαφέροντος τέθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας, Μαξίμ Σοκόλοφ

Συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας, Μαξίμ Σοκόλοφ είχε την Παρασκευή (14/11) ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με την συζήτηση να επικεντρώνεται σε θέματα επενδυτικού και ναυτιλιακού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ξεκαθάρισε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει την αποκρατικοποίηση των μεγάλων λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι “πέραν του ότι αποτελεί προαπαιτούμενο που έχουν θέσει οι δανειστές μας, είναι και δική μας πεποίθηση ότι πρέπει να αναβαθμιστούν οι υποδομές τους, προσελκύοντας επενδύσεις και αξιοποιώντας το στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας”.

Και συνέχισε: “Γι αυτό το λόγο, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, η διαδικασία προχωράει ταχύτατα και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε ολοκληρώσει τη δεύτερη φάση της, παρουσιάζοντας στους υποψήφιους επενδυτές τόσο το επενδυτικό πλάνο όσο και το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης”.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι η χώρα του διατηρεί αμείωτο το επενδυτικό της ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κάνοντας παράλληλα αναφορά και για άλλα λιμάνια, όπως αυτό της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου. “Τα λιμάνια αυτά λόγω της στρατηγικής τους θέσης έχουν δυνατότητες που οφείλουμε πλέον να αναδείξουμε, μέσω της προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος”, ήταν το σχόλιο του Έλληνα υπουργού.

 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επανέλαβε, ακόμη, την πάγια πεποίθησή του ότι οι ρυθμίσεις στη ναυτιλία θα πρέπει να έχουν παγκόσμια και όχι περιφερειακή εφαρμογή. “Αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία προσπάθησα να περάσω και στην Ευρωπαϊκή Ένωση , κατά τη διάρκεια της 6μηνης Ελληνικής Προεδρίας. Επεσήμανα σε όλους τους τόνους ότι η υιοθέτηση περιφερειακών μέτρων που δεν εναρμονίζονται με το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό(ΙΜΟ) θα αποτελέσει πλήγμα για την ίδια την ευρωπαϊκή ναυτιλία και θα μειώσει τις προοπτικές της στην παγκόσμια κλίμακα”.

Ο κ. Σοκόλοφ συμφώνησε με τον κ. Βαρβιτσιώτη, εκφράζοντας την ανησυχία του για συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις που προωθούνται αυτή τη στιγμή σε επίπεδο Ε.Ε. και “οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας».

Στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Σοκόλοφ κάλεσε τον Έλληνα υπουργό να επισκεφτεί τη Ρωσία, με τον τελευταία να αποδέχεται την πρόσκληση, υπογραμμίζοντας: “Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης σας μεταφέρω σήμερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι εμάς μας ενδιαφέρει η Ρωσική παρουσία στη χώρα μας. Μας ενδιαφέρουν οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν και για τις δύο χώρες θα είναι πολλαπλά”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα