Τι σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ για αντικειμενικές αξίες ακινήτων-Δήλωση Σκυλακάκη στο NEWS 247

Τι σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ για αντικειμενικές αξίες ακινήτων-Δήλωση Σκυλακάκη στο NEWS 247
Η πόλη της Αθήνας όπως φαίνεται από ψηλά,Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) eurokinissi

Το περιθώριο που έχει η κυβέρνηση, οι συνέπειες στους δημοσιονομικούς στόχους και τα “εύκολα υποζύγια”

Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με απόφασή της, ζητά από το υπουργείο Οικονομικών, μέσα σε έξι μήνες, να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της χώρας.

Της Βίκυς Σαμαρά

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όσον αφορά στις αντικειμενικές αξίες κατόπιν προσφυγής του πρόεδρο της Δράσης Θόδωρου Σκυλακάκη, στελεχών του κόμματος και πολιτών, με δικηγόρο τον Αντιπρόεδρο της Δράσης Τάσο Αβραντίνη, βάζει βόμβα στα δημοσιονομικά θεμέλια.

Η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ είναι προδικαστική και δίνει περιθώριο έξι μηνών για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Αυτό σημαίνει ότι το ανώτατο δικαστήριο κρατάει τη δυνατότητα μίας τελικής απόφασης περί αντισυνταγματικότητας σε περίπτωση που το κράτος δε συμμορφωθεί.

“Η Δράση κατάφερε με ελάχιστα μέσα κάτι που θα ανακουφίσει οικονομικά εκατομμύρια ιδιοκτήτες, οι οποίοι φορολογούνται με παράλογο τρόπο για περιουσία που δεν έχουν. Είναι η κορύφωση μίας πολύμηνης εκστρατείας και ασφαλώς εάν είχαμε περισσότερη δύναμη και μέσα θα μπορούσαμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα για τους πολίτες” δήλωσε στο NEWS 247 ο κ.Σκυλακάκης.

Σε ερώτημα όσον αφορά στις συνέπειες για τους δημοσιονομικούς στόχους, ο πρόεδρος της Δράσης απάντησε: “Να περικόψει η κυβέρνηση τις δαπάνες όπως λέγαμε από την αρχή και να μην καταφεύγουν μονίμως στα εύκολα υποζύγια, τα οποία όμως βρήκαν και κάποιον που αντέδρασε.”

Το σκεπτικό της απόφασης

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη, έκρινε ότι: «Υφίσταται παράνομη παράλειψη της διοίκησης να προβεί στην επιβαλλόμενη από το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982 έκδοση απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της χώρας. Η παράλειψη αυτή συντελέστηκε με την πάροδο εύλογου χρόνου από την παρέλευση διετίας από την αναπροσαρμογή των τιμών του έτους 2007».

Στη συνέχεια, η Ολομέλεια αναφέρει στην επίμαχη απόφασή της:

«Η παράλειψη της διοίκησης να προβεί στην επιβαλλόμενη από το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982 έκδοση απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της χώρας θα ήταν ακυρωτέα, κατ’ αποδοχή προβαλλόμενου λόγου και μάλιστα από τον χρόνο συντέλεσης αυτής».

Το ΣτΕ, όμως, εκτιμώντας τις συνθήκες της υπόθεσης και σταθμίζοντας αφενός τα έννομα συμφέροντα των πολιτών που προσέφυγαν στο ΣτΕ και αφ’ ετέρου το έντονο δημόσιο συμφέρον, «συνιστάμενο στην αποφυγή αιφνίδιας διαταραχής των φορολογικών εσόδων του Κράτους υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες, κρίνει ότι πρέπει, αντί αναδρομικής ακυρώσεως, να αναβληθεί η έκδοση οριστικής απόφασης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στη διοίκηση να προβεί στην άνω οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια».

Ακόμη, αναφέρεται στην απόφαση ότι «κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και ιδίως από το 2011, οι τιμές των ακινήτων της χώρας μειώνονται» και επικαλούνται έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με την οποία η πτώση των τιμών των ακινήτων το δ΄ τρίμηνο του 2012 έφθασε στο 27,9% και το 2013 στο 33,4%.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει 13 φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας και ζητούν να ακυρωθεί η άρνηση της κυβέρνησης για έκδοση -ανά διετία, όπως είχε υποχρέωση από τον νόμο 1249/1982- απόφασης για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα