Κέρι: Οι συνομιλίες με το Λονδίνο για εμπορική συμφωνία θα μπορούσαν να είχαν προηγηθεί του Brexit

default image

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κέρι δηλώνει πως οι συνομιλίες με το Λονδίνο για μια εμπορική συμφωνία θα μπορούσαν να αρχίσουν πριν από το Brexit. Oι οικονομικές επιπτώσεις είναι ζοφερές τόσο για την ευρωζώνη, όσο και για τη Βρετανία

Είναι σημαντικότερο από ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνάψει μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα από το Λονδίνο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τρόπος η Βρετανία να συνάψει μια χωριστή συμφωνία με την Ουάσινγκτον πριν αποχωρήσει από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα αρχίσει τις επίσημες διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, μετά την ψήφο υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Ιούνιο.

Στις δηλώσεις που έκανε στο Λονδίνο ο Κέρι επισήμανε ότι θα ήταν «αδύνατον» να συναφθεί μια συμφωνία Ουάσινγκτον-Λονδίνου πριν το ΗΒ εγκαταλείψει την ΕΕ, ανέφερε πάντως μετά τις συνομιλίες που είχε με τον νέο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ότι θα μπορούσαν να αρχίσουν νωρίτερα άτυπες διαπραγματεύσεις.

Ζοφερές για την ευρωζώνη και την Βρετανία οι οικονομικές επιπτώσεις από το Brexit

Ζοφερές για την ευρωζώνη και ιδιαίτερα για το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να είναι οι οικονομικές επιπτώσεις από το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Επιτροπής, η ψήφος των Βρετανών υπέρ του Brexit ενδέχεται να μειώσει το ΑΕΠ της ευρωζώνης μεταξύ 0,25% και 0,5% σε σχέση την αρχική πρόβλεψη της Επιτροπής για το 2017 (από 1,8% ανάπτυξη στις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής να μειωθεί μέχρι και στο 1,3% μετά το δημοψήφισμα), ενώ ο ρυθμός πληθωρισμού θα μπορούσε να είναι χαμηλότερος κατά 0,25 % το 2017.

«Το δημοψήφισμα έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά αβέβαιη κατάσταση» αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσθέτοντας ότι η «αστάθεια» στις αγορές και η«αναμενόμενη παρατεταμένη περίοδος διαπραγματεύσεων για την έξοδο» μπορούν να βλάψουν την «ανάκαμψη» στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, η Επιτροπή εκτιμά πως οι επιπτώσεις στην οικονομία της θα είναι ακόμα πιο σημαντικές, καθώς η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1,3% με 1,6% το 2016, ενώ το 2017, εάν επικρατήσει το πιο ζοφερό σενάριο, η οικονομία της χώρας θα υποστεί ύφεση 0,3%.

«Το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου θα επηρεάσει όχι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την υπόλοιπη οικονομία της ΕΕ, μέσω διαφόρων διαύλων μετάδοσης, κυρίως της αβεβαιότητας, των επενδύσεων, του εμπορίου και της μετανάστευσης», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής, ενώ υπογραμμίζει πως «στο εγγύς μέλλον, ο κύριος αντίκτυπος θα είναι μια μεγάλη αύξηση της αβεβαιότητας, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα