Κρις Σπύρου στο News247: O Τραμπ είναι η τελευταία απόπειρα της ακροδεξιάς να καταλάβει το Λευκό Οίκο
Ο Ελληνοαμερικανός πρώην βουλευτής των Δημοκρατικών στο Νιου Χαμσάιρ, Κρις Σπύρου, αναλύει τις πιο παράξενες αμερικανικές εκλογές και εμφανίζεται βέβαιος πως τον Νοέμβριο θα εκλεγεί η πρώτη γυναίκα πλανητάρχης
- 20 Ιουλίου 2016 10:51
Μπορεί η διεθνής κοινότητα να είναι συγκλονισμένη με το νέο πολύνεκρο χτύπημα στη Γαλλία και την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική Τουρκία, ωστόσο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού το πολιτικό θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο καθώς Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ θα λάβουν τις προσεχείς ημέρες και επίσημα από τα συνέδρια των κομμάτων τους το χρίσμα για λογαριασμό των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών αντίστοιχα, ώστε να διεκδικήσουν την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Το News247 συνάντησε τον ομογενή Κρις Σπύρου, πρόεδρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και πρώην βουλευτή και πρόεδρο των Δημοκρατικών στην Πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ, που συνδέεται με στενή φιλία με την οικογένεια Κλίντον, ώστε να μας εξηγήσει ως πολύπειρος πολιτικός της αμερικανικής σκηνής, τι συμβαίνει σ΄αυτές τις εκλογές που δεν μοιάζουν με άλλες.
Ο Σπύρου από την πρώτη στιγμή ενθάρρυνε την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον και τώρα που η πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην Πρώτη Κυρία “τρέχει” την καμπάνια της, νιώθει πιο σίγουρος από ποτέ πως η κάλπη του Νοεμβρίου θα βγάλει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην Ιστορία των ΗΠΑ. Ο ίδιος θα δώσει τη μάχη κυρίως στις Πολιτείες που έχουν έντονο ελληνικό στοιχείο, συσπειρώνοντας την ομογένεια γύρω από την υποψηφιότητα της Χίλαρι.
Ήρθε η ώρα η Αμερική να αποκτήσει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο
“Όταν ανακοίνωσα επίσημα την πρώτη επιτροπή προτρέποντας την Χίλαρι Κλίντον να βάλει υποψηφιότητα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος είπα ότι ήρθε η ώρα η Αμερική να αποκτήσει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο. Το πίστευα τότε και το πιστεύω και σήμερα ακόμη πιο ακράδαντα. Η χώρα χρειάζεται μια γυναικεία παρουσία, η οποία να έχει την ικανότητα και την εμπειρία αλλά να έχει κάνει και την προετοιμασία που χρειάζεται. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος είπε ότι στην ιστορία της Αμερικής δεν υπήρξε υποψήφιος πιο ικανός και πιο προετοιμασμένος από την Χίλαρι”.
Πέραν όμως από την αισιοδοξία και τα ωραία συνθήματα για την Χίλαρι ο Κρις Σπύρου δε φαίνεται πως είναι ευχαριστημένος από το επίπεδο της προεδρικής καμπάνιας και στρέφει τα βέλη στον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο χαρακτηρίζει χυδαίο επιχειρηματία και όχι πολιτικό.
Διεξάγεται η χειρότερη καμπάνια στην ιστορία των ΗΠΑ
“Δυστυχώς η καμπάνια που θα διεξαχθεί θα είναι η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ γιατί ο αντίπαλος είναι ένας χυδαίος επιχειρηματίας, ο οποίος δεν έχει καμία ένδειξη αξιοπρέπειας και κατανόησης των κανόνων που διεξάγονται οι εκλογές. Και ειδικά αυτές οι εκλογές για τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Η εικόνα της εκστρατείας δε θα δώσει δυστυχώς τα μηνύματα που πρέπει στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Η “τρελομανιακή ακροδεξιά” έχει κυριεύσει όλο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Η ρητορική του Τραμπ κινείται στα όρια της ανοησίας και επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση αυτά που η Αμερική προσπαθεί να καταπολεμήσει. Δηλαδή, το ρατσισμό, τις φυλετικές διακρίσεις, και όλα αυτά που παραπέμπουν σε μια συζήτηση του 18 αιώνα. Για αυτό και η Χίλαρι πιστεύω ότι θα είναι η νικήτρια και με διαφορά και ο Τραμπ θα καταγραφεί στην ιστορία ως η τελευταία απόπειρα της ακροδεξιάς να διεκδικήσει το Λευκό Οίκο” λέει ο Κρις Σπύρου.
Πώς μπορεί όμως να παραβλέψει τα ποσοστά που κατάφερε να συγκεντρώσει ο Τραμπ στις προκριματικές εκλογές παρά τη ρητορική του; Πώς μπορεί να παραβλέψει τη λαϊκή αποδοχή που φαίνεται να απολαμβάνει και την υπέρμετρη προβολή του στα ΜΜΕ λόγω της εκκεντρικότητας του;
Ο Σπύρου δεν κάνει πως δεν τα βλέπει όλα αυτά έχει όμως τη δική του ανάλυση. “Το ποσοστό του Τραμπ αυξήθηκε στις προκριματικές εκλογές. Πρέπει να ξέρετε πως στις τελικές προεδρικές εκλογές η φιλοσοφία των Αμερικανών είναι τελείως διαφορετική. Θα δουν τα πράγματα με μεγαλύτερη σοβαρότητα. Σίγουρα θα μπορούσαν να ψηφίσουν έναν συντηρητικό πολιτικό αλλά όχι έναν παράγοντα πολιτικής ανωμαλίας” εξηγεί αναλύοντας περίπου την ψυχοσύνθεση των Αμερικανών ψηφοφόρων.
Έχει όμως και άλλο ένα επιχείρημα όχι τόσο θεωρητικό αλλά αμιγώς πολιτικό. “Μπορεί αυτή η ρητορική να κέρδισε κάποιους, απομάκρυνε όμως κάποιους άλλους από το εσωτερικό του κόμματός του. Έχει φέρει περίπου το διχασμό στους Ρεπουμπλικανούς. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο Ρεπουμπλικανοί εν ζωή πρώην πρόεδροι και ο υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές Μιτ Ρόμνεϊ δε θα παρουσιαστούν όταν ο Τραμπ πάρει επίσημα το χρίσμα στο συνέδριο. Επομένως όσα κέρδισε από τη μια μεριά, έχασε από την άλλη”.
Η Χίλαρι μπήκε στη μάχη για να κερδίσει
Το βασικό ερώτημα είναι αν η Χίλαρι μπορεί να αντιπαρατεθεί τον εκκεντρικό μεγιστάνα και να γίνει η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ. “Η Χίλαρι είναι από τα άτομα που θαυμάζεις αν συνεργαστείς μαζί τους. Σου υπενθυμίζει το λόγο που μπήκαμε όλοι στην πολιτική. Για να συμβάλλουμε στο δημόσιο συμφέρον και στην πρόοδο τη κοινωνίας. Βλέπω στη Χίλαρι ένα άτομο αυτοδημιούργητο, χωρίς πολιτική κληρονομιά που αγωνίζεται στα δύσκολα. Ξέρω αυτό είναι δύσκολο στην Αμερική να το πιστέψουν οι “εκ Θεού σταλμένοι κυβερνήτες”. Μην ξεχνάτε ότι η γυναίκα πήρε δικαίωμα ψήφου στις ΗΠΑ μόλις το 1920. Η Χίλαρι δεν μπήκε σ’ αυτή τη μάχη για να τη χάσει. Και για όσους κάνουν διάφορες συγκρίσεις με άλλους πολιτικούς έχω να πω το εξής: “Κανείς δεν ξέρει πόσο ζεστό είναι το νερό αν δε βάλει τα πόδια μέσα” επισημαίνει ο Κρις Σπύρου.
Η συζήτηση πηγαίνει στα περιβόητα e-mail της Χίλαρι που σίγουρα έχουν δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά και έχουν πλήξει το κύρος της πρώην υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ. “Ο επικεφαλής του FBI και η υπουργός Δικαιοσύνης έκαναν αυτά που έπρεπε να κάνουν και δεν προκύπτει θέμα παρανομίας. Όσοι γνωρίζουν πως λειτουργούν οι υπουργοί ξέρουν πως αυτή είναι μια συνήθης πρακτική που ακολουθείται και από άλλους. Το θέμα συντηρείται από το εργοστάσιο κακίας των ακροδεξιών που έχουν μένος κατά των Κλίντον. Αν περιμένουν να πάρουν ψήφους από την ιστορία αυτή είναι γελασμένοι. Το θέμα για μένα είναι λήξαν και αφορά πλέον αναλυτές και δημοσιογράφους και όχι πολιτικούς”.
Πώς μπορεί όμως να επηρεάσει τη χώρα μας μια πιθανή εκλογή της Χίλαρι Κλίντον στο Λευκό Οίκο; Μπορούν να προωθηθούν ψηλά στην ατζέντα τα ελληνικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής;
“Η Χίλαρι Κλίντον όπως και ο Μπιλ Κλίντον είναι φιλέλληνες και γνωρίζουν πολύ καλά τα ελληνικά θέματα. Προτρέπω τους πάντες να ανατρέξουν και να διαβάσουν την ομιλία του Μπιλ Κλίντον όταν ήρθε στην Αθήνα και θα το καταλάβουν. Η Ελλάδα και η Αμερική έχουν πολύ καλές σχέσεις και δε νομίζω ότι σε κάποιο σημείο χρειάζονται ιδιαίτερη βελτίωση. Η Ελλάδα είναι μια από τις συμμάχους που οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι πάντα έχουν στο πλευρό τους χωρίς κανένα πρόβλημα όποια κυβέρνηση και να είναι στην Ελλάδα” σημειώνει ο Σπύρου χωρίς να θέλει να μπει σε λεπτομέρειες για κάποιο από τα μεγάλα θέματα. Ωστόσο, προτρέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει πρωτοβουλίες και να προωθήσει τα ελληνικά ζητήματα όπως πρέπει.
Για παράδειγμα όσον αφορά το θέμα της Κύπρου μας λέει: “Η Ευρώπη αναγνώρισε ολόκληρη την Κύπρο ως μέλος της ΕE. Επομένως είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα. Αν υπάρχουν κατοχικά στρατεύματα αυτά είναι στην Ευρώπη” σημειώνει με νόημα.
Ο Σπύρου παίρνει στο σημείο αυτό την ευκαιρία να αναφερθεί στα εσωτερικά πράγματα της Ελλάδας καταλογίζοντας ευθύνες και στις ελληνικές κυβερνήσεις για την στασιμότητα των εθνικών θεμάτων και της οικονομίας λέγοντας “Η Ελλάδα πρέπει να βάλει σε τάξη τα του οίκου της και να μην περιμένει καμία παρέμβαση. Στο μακεδονικό βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν το 1991 και η λέξη Μακεδονία υπάρχει στο τραπέζι εξαιτίας της θολής στάσης της τότε ελληνικής κυβέρνησης”. Αλλά και στα οικονομικά ζητήματα πάλι επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα που δεν εκμεταλλεύτηκε επενδυτές από την Αμερική. “Το 1999 έδιωξαν από την πίσω πόρτα κεντρικού ξενοδοχείου 17 δισεκατομμυριούχους που συνόδευαν τον Κλίντον” λέει εμφανώς ενοχλημένος.
Οι Έλληνες εκτός χώρας πρέπει να διεκδικήσουν την άσκηση των δικαιωμάτων τους
Επίσης, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο στη χώρα μας καθώς ένα μέρος των κομμάτων ζητούν τη θέσπιση της ψήφου των Ελλήνων μεταναστών του εξωτερικού με τον Κρίς Σπύρου να είναι υπέρμαχος αυτής της ιδέας.
“Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει ασχοληθεί με τα δικαιώματα των Ελλήνων εκτός Ελλάδας. Αλλά και οι Έλληνες εκτός της χώρας δεν έχουν επιβάλλει ποτέ στην Ελλάδα να ασχοληθεί μ’ αυτούς. Ίσως να ήρθε η ώρα εμείς οι Έλληνες εκτός να απαιτήσουμε την άσκηση των δικαιωμάτων μας. Γιατί οι Έλληνας εκτός είναι εντελώς εκτός, εκτός χώρας, εκτός δικαιωμάτων, εκτός όλων. Οι απόδημοι που πήγαν πρόσφατα στο Ντουμπάι πρέπει να έρθουν εδώ για να ψηφίσουν; Επειδή δουλεύουν στο Ντουμπάι και στη Γερμανία;” αναρωτιέται ελπίζοντας πως το θέμα κάποια στιγμή θα ανοιχτεί.
Τέλος, κλείνοντας τη συζήτησή μας, ο Κρίς Σπύρου αναφέρεται και στην Αγιά Σοφιά, καθώς έχει συστήσει την παγκόσμια ενορία της Αγιάς Σοφιάς με βασική διεκδίκηση την επαναλειτουργία της ως χριστιανικού ναού. Πώς σχολιάζει την απόφαση του προέδρου Ερντογάν να διατάξει μουφτή της Ισλαμικής θρησκείας να αναγνώσει αποσπάσματα του Κορανίου σε χριστιανική εκκλησία; “Ο φαντασιόπληκτος χαλίφης του σουνιτικού ισλαμικού δόγματος, Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε να αποδεχθεί ότι η μεγάλη εκκλησία της Αγίας Σοφίας δεν μπορεί να μετατραπεί σε τζαμί. Η μετατροπή για να ισχύει, πρέπει να γίνει από τον σημερινό ηγέτη της θρησκείας του Ισλάμ. Ο οποίος όμως, δεν μπορεί να μετατρέψει χριστιανική εκκλησία σε τζαμί, διότι αυτό είναι ανεπίτρεπτο από τις εντολές του Μεγάλου Προφήτη Μωάμεθ. Και ασφαλώς, η Αγιά Σοφία δεν είναι μουσείο, όπως το ανακήρυξε το 1934 ο Κεμάλ Ατατούρκ. Είναι χριστιανική εκκλησία και το σύμβολο της Ορθοδοξίας” τονίζει ο Κρις Σπύρου που συνεχώς με παρεμβάσεις του κρατά το θέμα ψηλά στην επικαιρότητα.