Δημοψήφισμα στην Ιταλία: Το λάθος Ρέντσι πριν από την κάλπη
Τρεις Ιταλοί μεταφέρουν στο NEWS 247 την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στη χώρα πριν τις εκλογές και συμφωνούν στο γεγονός πως ο Ιταλός πρωθυπουργός έκανε τουλάχιστον ένα 'στρατηγικό' λάθος στο δρόμο προς τις κάλπες για το δημοψήφισμα
- 04 Δεκεμβρίου 2016 16:42
Οι Ιταλοί προσέρχονται στις κάλπες προκειμένου να αποφανθούν για το δημοψήφισμα που θα επικυρώσει ή θα απορρίψει τη συνταγματική αναθεώρηση που έχει προτείνει και εγκρίνει στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι. Εν μέσω έντονης πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό, το στοίχημα του Ματέο Ρέντσι ίσως αποδειχθεί και κίνηση “ματ” – είτε θετικά, είτε αρνητικά – στην πολιτική σκακιέρα της Ιταλίας.
Το NEWS 247 δίνει το λόγο σε τρεις Ιταλούς πολίτες, προκειμένου να έχει τη δική τους οπτική για το θέμα που φαίνεται πως έχει στρέψει τα βλέμματα της Ευρώπης στην Ιταλία. Πώς κρίνουν τις αλλαγές που προτείνονται για την ιταλική δημοκρατία; Τι γνώμη έχουν σχηματίσει αναφορικά με το χαρακτήρα πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει δώσει ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός στο αποτέλεσμα; Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί στην Ιταλία και υπάρχει όντως τάση των πολιτών να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες;
Ποια η γνώμη τους για τις προτεινόμενες αλλαγές
Ο Ρομπέρτο Κότσια, 33 ετών, είναι νομικός σύμβουλος που διαμένει στην ιταλική πρωτεύουσα. Για εκείνον, οι αλλαγές στο ιταλικό Σύνταγμα κρίνονται επιβεβλημένες.
Ίσως ήταν καλύτερο, να διεξαγόταν δημοψήφισμα για ένα μέρος αυτών (ας πούμε αναφορικά με τη μεταρρύθμιση στη Γερουσία)
“Νομίζω πως οι αλλαγές που προτείνονται είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για όλη τη λειτουργία του κράτους. Πιθανότατα για ένα σύνταγμα τόσο περίπλοκο, όσο το ιταλικό – είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν αναθεωρήσεις – οι αλλαγές που προτείνονται είναι πολλές και σε πολλούς τομείς ταυτόχρονα” σχολιάζει και εξηγεί πως θα ήταν ίσως προτιμότερο το δημοψήφισμα να μην αφορούσε όλα τα ζητήματα. “Ίσως ήταν καλύτερο, να διεξαγόταν δημοψήφισμα για ένα μέρος αυτών (ας πούμε αναφορικά με τη μεταρρύθμιση στη Γερουσία)” σημειώνει.
Εκτιμώ πως όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις αντιτίθενται στο δημοκρατικό μας σύστημα
Από την πλευρά του, ο Τζιουζέπε Ντι Γκάντζι, 32 ετών, από τη Σικελία εκτιμά πως οι αλλαγές που προτείνονται δεν είναι ιδιαίτερα κατανοητές. “Ακόμη κι ένας μαθητής θα μπορούσε να τις γράψει με πιο κατανοητό τρόπο” αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: “Εκτιμώ πως όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις αντιτίθενται στο δημοκρατικό μας σύστημα, αφού δεν θα έχουμε πλέον τη δυνατότητα να εκλέγουμε τους Γερουσιαστές ή ακόμη θα είναι πιο δύσκολο να προτείνουμε νομοσχέδια με πρωτοβουλία πολιτών”.
Η αναθεώρηση του συντάγματος επιβάλει, από την ίδια της τη φύση, τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ιδιαίτερα όταν οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να επηρεάσουν πολύ σημαντικούς πυλώνες των δημοκρατικών θεσμών
Η Μαρία Κάρλα, 31 ετών, διαμένει στη Ρώμη και εστιάζει κατά κύριο λόγο στο γεγονός πως δεν υπάρχει η απαραίτητη συναίνεση για τόσο σημαντικές αλλαγές. “Πιστεύω πως η αναθεώρηση του συντάγματος επιβάλει, από την ίδια της τη φύση, τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ιδιαίτερα όταν, όπως εν προκειμένω, οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να επηρεάσουν πολύ σημαντικούς πυλώνες των δημοκρατικών θεσμών” και προσθέτει: “Για το λόγο αυτό, νομίζω πως μια κυβέρνηση όπως εκείνη του Ρέντσι, δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην αναθεώρηση, αφενός γιατί δεν εκλέχτηκε από το λαό (ο πρωθυπουργός ανέλαβε μετά τις εκλογές) και αφετέρου καθώς το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο έχει κρίνει την παρούσα κοινοβουλευτική σύνθεση αντισυνταγματική, καθώς εκλέχτηκε στα πλαίσια ενός αντισυνταγματικού εκλογικού νόμου”. Όπως εξηγεί, “ακόμη και υπάρχουν στην αναθεώρηση θετικά σημεία (όπως η διάλυση του συμβουλίου CNEL), ήταν επιβεβλημένη μεγαλύτερη και ειλικρινής συναίνεση από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και όχι απλά από την κυβέρνηση”.
Πώς βλέπετε την πολιτική στάση Ρέντσι;
Ο Ματέο Ρέντσι έχει συνδέσει πολλές φορές την πολιτική του καριέρα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, γεγονός που έχει προκαλέσει πολιτική ένταση και πόλωση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτή είναι και η επιλογή που και οι τρεις συνομιλητές μας, ανεξαρτήτως της τελικής τους επιλογής πίσω από το παραβάν, καταδικάζουν απερίφραστα. Το γεγονός πως μια ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία, όπως η λαϊκή ετυμηγορία για τη συνταγματική αναθεώρηση μετατρέπεται σε πολιτικό μπρα ντε φερ ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Πιο συγκεκριμένα, ο Ρομπέρτο δηλώνει “αντίθετος με τη σύνδεση του αποτελέσματος με την πολιτική”. Όπως εξηγεί “η μεταρρύθμιση του συντάγματος είναι μια πολύ σημαντική επιλογή, με εφαρμογή για μακρό χρονικό διάστημα (10 με 15 έτη) και δεν μπορεί να συνδέεται με μια θητεία”.
Η μεταρρύθμιση του συντάγματος είναι μια πολύ σημαντική επιλογή, με εφαρμογή για μακρό χρονικό διάστημα (10 με 15 έτη) και δεν μπορεί να συνδέεται με μια θητεία
Αντίστοιχα και ο Σισιλιάνος Τζιουζέπε περιγράφει τις παλινωδίες του Ιταλού πολιτικού, που άλλαζε στάση ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις. “Αρχικά ο Ρέντσι συνέδεσε το αποτέλεσμα με την προσωπική του πορεία γιατί ήταν βέβαιος πως θα κερδίσει. Στη συνέχεια και ενώ οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως κινδύνευε να χάσει άλλαξε γνώμη (και έτσι ανέφερε πως δεν θα παραιτηθεί). Τελευταία, με δηλώσεις του επανέφερε το θέμα παραίτησης σε περίπτωση επικράτησης του ΟΧΙ” εξηγεί.
Το να μετατρέπει κανείς την αναθεώρηση σε μια πολιτική ψήφο είναι κάτι βαθιά αντιδημοκρατικό
“Η επιλογή του να συνδέσει το αποτέλεσμα με τη θητεία του, ήταν λανθασμένη. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα στη θητεία ενός πρωθυπουργού και την αναθεώρηση του συντάγματος. Το να μετατρέπει κανείς την αναθεώρηση σε μια πολιτική ψήφο είναι κάτι βαθιά αντιδημοκρατικό” κρίνει με τη σειρά της η Μαρία.
Νιώθουν οι Ιταλοί απειλή για τις καταθέσεις τους;
Ξένα και ντόπια ΜΜΕ έχουν συνδέσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με την ιταλική οικονομία. Το χρέος της χώρας διογκώνεται ανεξέλεγκτα τα τελευταία χρόνια, ενώ αρκετοί δηλώνουν έντονη ανησυχία για το τραπεζικό σύστημα μιας από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο, δημοσιεύματα που είδαν το φως πριν ανοίξουν τις κάλπες, έκαναν λόγο για φυγή καταθέσεων, κίνδυνο κατάρρευσης τραπεζών, ακόμη και κούρεμα.
Θεωρώ πως στην περίπτωση της επικράτησης του ΌΧΙ, η αντίδραση δεν θα είναι τόσο “τραγική” για την οικονομία
“Δεν πιστεύω πως οι Ιταλοί θα αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες. Θεωρώ πως στην περίπτωση της επικράτησης του ΌΧΙ, η αντίδραση δεν θα είναι τόσο “τραγική” για την οικονομία” μας εξηγεί ο Ρωμαίος, Ρομπέρτο. “Γενικά, έχω την αίσθηση πως πολλές φορές τα ΜΜΕ σπέρνουν τον πανικό” προσθέτει.
Συχνά ακούμε στην τηλεόραση πως κινδυνεύουν οι καταθέσεις με κούρεμα, όμως προς το παρόν, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά στη Σικελία, κανείς δεν αποσύρει τις καταθέσεις του από την τράπεζα
“Συχνά ακούμε στην τηλεόραση πως κινδυνεύουν οι καταθέσεις με κούρεμα, όμως προς το παρόν, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά στη Σικελία, κανείς δεν αποσύρει τις καταθέσεις του από την τράπεζα” συμπληρώνει από την πλευρά του ο Τζιουζέπε. “Νομίζω πως οι Ιταλοί έχουν τρομάξει από τις συνέπειες της ψήφου τους. Έχω την εντύπωση περισσότερο, πως υπήρξε στις προθέσεις της κυβέρνησης να προκαλέσει τον πανικό ώστε να τους οδηγήσει να ψηφίσουν ΝΑΙ” σημειώνει η Μαρία που ωστόσο σημειώνει πως “σε ό, τι αφορά στις καταθέσεις, προσωπικά δεν γνωρίζω κανέναν που να έχει αποσύρει τα χρήματά του από τις τράπεζες”.
Έχω την εντύπωση περισσότερο, πως υπήρξε στις προθέσεις της κυβέρνησης να προκαλέσει τον πανικό ώστε να τους οδηγήσει (του Ιταλούς) να ψηφίσουν ΝΑΙ
Ζητήσαμε από τους τρεις Ιταλούς πολίτες να μας εκμυστηρευτούν την πρόθεσή τους μπροστά στην κάλπη. “Θα ψηφίσω ΝΑΙ. Πιστεύω πως ένα μεγάλο μέρος των μεταρρυθμίσεων είναι θετικές” λέει ο Ρομπέρτο που διαφοροποιείται από τους δύο συμπολίτες του. “Προσωπικά θα ψηφίσω ΟΧΙ” αναφέρει ο Τζιουζέπε. “Σκέφτομαι να ψηφίσω ΟΧΙ” αναφέρει με τη σειρά της και η Μαρία Κάρλα. “Θα προτιμούσα να τοποθετηθώ σε μια σειρά από ερωτήσεις και όχι απλά με ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε ένα τόσο περίπλοκο και ετερογενές πλαίσιο θεμάτων” καταλήγει.