ΣτΕ: συνταγματικές οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

ΣτΕ: συνταγματικές οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ-ΣΤΕ.(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

Συνταγματική είναι - κατά το Συμβούλιο της Επικρατείας- η διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα που προβλέπει ότι μπορεί να απολυθεί δημόσιος υπάλληλος, στον οποίο έχει επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της παύσης σε περίπτωση που η προσφυγή του στη Δικαιοσύνη δεν εκδικαστεί μέσα σε 6 μήνες

Το πράσινο φως στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, στους οποίους έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή παύσης ακόμη κι αν αυτοί έχουν προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη, “άναψε” το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κι αυτό γιατί η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 3369/2015, έκρινε συνταγματική τη διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα η οποία προβλέπει ότι μπορεί να απολυθεί δημόσιος υπάλληλος που του έχει επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της παύσης σε περίπτωση κατά την  οποία η προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας  δεν εκδικαστεί μέσα σε 6 μήνες.

Στη Δικαιοσύνη είχε προσφύγει υπάλληλος του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, στην οποία το αρμόδιο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό δικαστήριο επέβαλε την ποινή της οριστικής παύσης για τα παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος, της αναξιοπρεπούς και ανάξιας για υπάλληλο διαγωγή εντός της υπηρεσίας και της χρησιμοποίησης της υπαλληλικής ιδιότητας της προς εξυπηρέτηση συμφερόντων της ίδιας ή τρίτων.

Η υπάλληλος προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί η σε βάρος της πειθαρχική απόφαση, όμως ο διοικητής του ασφαλιστικού φορέα απέλυσε την υπάλληλο επικαλούμενος το άρθρο 142  του Υπαλληλικού Κώδικα. Η διάταξη προβλέπει ότι στην περίπτωση κατά την οποία έχει κατατεθεί  προσφυγή στο ΣτΕ κατά αποφάσεως, που επιβάλλει ποινή προσωρινής ή οριστικής παύσης ή του υποβιβασμού  και η εκδίκαση της προσφυγής δεν γίνει μέσα σε 6 μήνες από την ημέρα κατάθεσης, τότε η πειθαρχική απόφαση της απόλυσης εκτελείται από την αρμόδια υπηρεσία που υπάγεται ο υπάλληλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα