Τα Logistics στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για το υπουργείο Μεταφορών

Τα Logistics στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για το υπουργείο Μεταφορών

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης στον Ασπρόπυργο

Η διαδικασία αδειοδότησης των εγκασταστάσεων των εταιρειών Logistics αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι της άτυπης επιτροπής των εταιρειών του κλάδου στον Ασπρόπυργο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Νίκου Μαυραγάνη. Από την πλευρά του ο κ. Μαυραγάνης εξέθεσε την άποψη ότι τα Logistic Centers δεν είναι απλά χώροι αποθήκευσης, αλλά “χώροι πλήρους διαχείρισης εμπορευμάτων” και γι αυτό πρέπει να τύχουν ανάλογων διευκολύνσεων, όπως είναι η εφαρμογή, κατά την κατασκευή τους, των όρων δόμησης του ΓΟΚ για τα ειδικά κτήρια, καθώς αποτελούν εξειδικευμένες κατασκευές.

Κατά την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις ορισμένων από τις εταιρείες, ο κ. Μαυραγάνης ενημερώθηκε για τα προβλήματα των επιχειρηματιών του κλάδου, ενώ ο ίδιος εξέθεσε τις δράσεις και τις ενέργειες από πλευράς Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που θα διευκολύνουν τον τρόπο λειτουργίας των εταιριών, με στόχο να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους.

Σε σχέση με τη διαδικασία αδειοδότησης, το πιο σημαντικό θέμα είναι να αλλάξει ο τρόπος αδειοδότησης και να μπορούν οι εγκαταστάσεις, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως αποθηκευτικοί χώροι, να μπορέσουν να λειτουργούν και ως κέντρα διανομής, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, αναμένεται να συντελέσει στην αύξηση του κύκλου εργασιών με αντίστοιχη αύξηση έως και 4% του ΑΕΠ.

Ο υφυπουργός, από την πλευρά του, ανέλυσε την θέση του Υπουργείου για τα Logistic Centers, που θέλει να έχουν ολιστικό προσανατολισμό, καλύπτοντας την τυποποίηση, πιστοποίηση, ελαφρά συναρμολόγηση, διασυνδεόμενα, ταυτόχρονα, με διεθνή Δημοπρατήρια αναφορικά με τα Agrologistics. Σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη, τα Logistic Centers δεν είναι απλά χώροι αποθήκευσης, αλλά “χώροι πλήρους διαχείρισης εμπορευμάτων” και γι αυτό πρέπει να τύχουν ανάλογων διευκολύνσεων, όπως είναι η εφαρμογή, κατά την κατασκευή τους, των όρων δόμησης του ΓΟΚ για τα ειδικά κτήρια, καθώς αποτελούν εξειδικευμένες κατασκευές. Υπό αυτές τις νέες προοπτικές, τα κέντρα Αποθήκευσης- Διανομής μπορούν, εκμεταλλευόμενα την Άριστη Γεωπολιτική Θέση της Ελλάδας, να αυξήσουν το ελληνικό ΑΕΠ κατά 4%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα