Επανάληψη συνομιλιών για εκεχειρία στη Συρία
Στις 7 Μαρτίου στη Γενεύη θα επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία. Ο συνολικός αριθμός των σύρων προσφύγων στον κόσμο εκτιμάται σε 4,6 εκατ. Σφοδροί ρωσικοί βομβαρδισμοί σε προπύργια ανταρτών πριν από την εκεχειρία
- 26 Φεβρουαρίου 2016 14:19
Οι διεθνείς ειρηνευτικές διαβουλεύσεις για την επίλυση της κρίσης στη Συρία θα επαναληφθούν στις 7 Μαρτίου στη Γενεύη, ανακοίνωσε αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
“Οι διαπραγματεύσεις προγραμματίζονται αρχικά για τις 7 Μαρτίου στη Γενεύη”, δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, “ο συνολικός αριθμός των σύρων προσφύγων στον κόσμο εκτιμάται σε 4,6 εκατομμύρια. Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων είναι πολύ μεγαλύτερος και ξεπερνά τα 7,6 εκατομμύρια. Πρόκειται για αυτούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να κατευθυνθούν σε ασφαλέστερες περιοχές στη Συρία”, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε σχόλιό του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία.
Στις 29 Ιανουαρίου, συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης στη Συρία και εκπροσώπων της συριακής αντιπολίτευσης άρχισαν στην ελβετική πόλη. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε στις 3 Φεβρουαρίου ότι οι συνομιλίες θα διακόπτονταν προσωρινά, αλλά ότι επρόκειτο να επαναληφθούν στις 25 Φεβρουαρίου.
Εκπρόσωπος της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης δήλωσε χθες ότι οι συνομιλίες επρόκειτο να μετατεθούν για την 1η Μαρτίου λόγω της απειλής με μποϋκοτάζ ομάδας της αντιπολίτευσης. Αυτή την εβδομάδα Μόσχα και Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν μια συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και οργανώσεων της ένοπλης αντιπολίτευσης. Η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα (00.00 τοπική ώρα) Σαββάτου 27 Φεβρουαρίου.
Στο πεδίο των μαχών, η ρωσική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε σήμερα σφοδρότατες επιδρομές εναντίον προπυργίων των ανταρτών, μερικές ώρες πριν από την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
“Από τη νύχτα και μέχρι σήμερα το πρωί, πραγματοποιούνται πολύ σφοδρές αεροπορικές επιδρομές εναντίον προπυργίων ανταρτών, κυρίως στην ανατολική Γούτα ανατολικά της Δαμασκού, στο βόρειο τμήμα της κεντρικής επαρχίας Χομς και στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου, δήλωσε ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.
Στις επιδρομές αυτές σκοτώθηκαν τη νύχτα οκτώ μέλη της ίδιας οικογένειας, μεταξύ τους τρία παιδιά, στην περιοχή Κιμπτάν αλ-Τζαμπάλ που ελέγχουν οι αντάρτες, όχι τζιχαντιστές στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου.
Η ρωσο-αμερικανική συμφωνία εκεχειρίας είναι μερική καθώς περιλαμβάνει τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες αλλά αποκλείει τις τζιχαντιστικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος και Μέτωπο Αλ-Νόσρα (συριακή πτέρυγα της Αλ-Κάιντα).
“Υπήρξαν τουλάχιστον 25 ρωσικές επιδρομές στην ανατολική Γούτα”, ένα από τα μεγαλύτερα προπύργια των ανταρτών με μεγαλύτερη την οργάνωση Τζάις αλ-Ισλάμ (σύροι ισλαμιστές). Τουλάχιστον 10 από τις επιδρομές έπληξαν τη Ντούμα, τη μεγαλύτερη πόλη της Γούτα, σύμφωνα με τον σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών σε όλη τη Συρία.
“Ταυτόχρονα, οι κυβερνητικές δυνάμεις σφυροκοπούν την πόλη αυτή. Οι βομβαρδισμοί είναι σφοδρότεροι σε σχέση με αυτούς που πραγματοποιούνται συνήθως. Είναι σαν (οι Ρώσοι και το καθεστώς) να θέλουν να υποτάξουν τους αντάρτες στις περιοχές αυτές ή να κερδίσουν σημεία πριν από την εκεχειρία”, διευκρίνισε ο Ραχμάν.
Περιοχές του δυτικού Χαλεπίου όπως η Ντάρετ ‘Εζα ή ακόμη η Ταλμπισέ στην επαρχία Χομς αποτέλεσαν επίσης στόχο αεροπορικών επιδρομών. Στις περιοχές αυτές όπως στη Γούτα, η οργάνωση Αλ-Νόρσα είναι μειοψηφία σε σχέση με τους αντάρτες.
Η εφαρμογή της εκεχειρίας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, δεδομένου ότι η Αλ-Νόσρα και οι αντάρτες, ισλαμιστές και μη, έχουν συμμαχήσει σε ορισμένες περιοχές. “Τα εδάφη είναι πολύ ανάμικτα, κυρίως στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλεπίου. Αυτό θα είναι πολύ πολύπλοκο”, εξήγησε ο Αμπντέλ Ραχμάν.