Django Girls: Reset γένους θηλυκού

Django Girls: Reset γένους θηλυκού

Η παγκόσμια ανδροκρατούμενη πραγματικότητα

«Τα πεδία STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) είναι ανδροκρατούμενα». Η παραπάνω φράση θα μπορούσε να παίξει σαν τίτλος προς προβληματισμό σε οποιαδήποτε εφημερίδα στον πλανήτη.

Αλλά και σαν θλιβερή διαπίστωση σε κάποιο διεθνές επιστημονικό συνέδριο. Από τον κανόνα δε θα μπορούσε να ξεφύγει ο συνεχώς αναπτυσσόμενος κλάδος της πληροφορικής, με το γυναικείο φύλο να έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τον ισχυρό ανταγωνισμό, στερεότυπα και παρωχημένες αντιλήψεις δεκαετιών. Τι είναι, όμως, αυτό που θα μπορούσε να πατήσει ένα F5 στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη;

Η επανάσταση των Django Girls

Καλοκαίρι του 2014. Δύο νεαρές κοπέλες, η Ola Sitarska και η Ola Sendecka μοιράζονται εκτός από το ίδιο όνομα και το ίδιο όραμα: να εισάγουν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες στον κόσμο της τεχνολογίας, διδάσκοντάς τους προγραμματισμό και κώδικα. Μέσα σε λίγους μήνες, χιλιάδες γυναίκες από όλο τον κόσμο μαθαίνουν ότι Python και Django δεν είναι τα ονόματα κάποιων δημοφιλών ισπανικών χωριών, αλλά δύο από τις σημαντικότερες γλώσσες προγραμματισμού παγκοσμίως. Οι βάσεις έχουν μπει! Η πρωτοβουλία ταξιδεύει με ταχύτητα φωτός σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με το ένθερμο γυναικείο κοινό να εξερευνά δειλά έναν καινούριο κόσμο, να επωφελείται από αυτόν και σιγά σιγά να χτίζει τις δικές του ιδέες πάνω του. Επανάσταση. Όπως και το δωρεάν εγχειρίδιο διδασκαλίας που κυκλοφόρησε λίγο καιρό αργότερα και οδήγησε κάποιες δεκάδες χιλιάδες γυναίκες παγκοσμίως στο να εμπλουτίσουν. Πρώτα την αυτοπεποίθηση και μετά το βιογραφικό τους.

Το παράδειγμα της Ελλάδας

Το φαινόμενο των Django Girls δε θα μπορούσε να μην ταξιδέψει και στη χώρα μας, με μία ομάδα Ελληνίδων επιστημόνων να αναλαμβάνει ειδικά εργαστήρια εκμάθησης Django και Python για γυναίκες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που συρρέουν στην Αθήνα χωρίς την παραμικρή πρότερη γνώση πάνω στο αντικείμενο, αλλά με μοναδικά εφόδια ένα λάπτοπ και μπόλικη θέληση.

Κι αυτό γιατί τα μαθήματα απευθύνονται σε γυναίκες που είναι αρχάριες στο αντικείμενο, αλλά επιθυμούν να λάβουν μία ουσιαστική γνώση πάνω σε αυτό και γιατί όχι να επενδύσουν πάνω του.

Η ίδια η φύση των εργαστηρίων, άλλωστε, που προάγει το μη ανταγωνιστικό πνεύμα και ξεδιπλώνεται στα πρότυπα του εξωτερικού, βοηθάει τις συμμετέχουσες να λάβουν ουσιαστική γνώση πάνω στο φαινομενικά αχανές και δύσβατο πεδίο του προγραμματισμού, να εξοικειωθούν μαζί του και να αντιληφθούν τις δυνατότητές του.

Όνειρα χτισμένα σε… κώδικα

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που συμμετέχουσες κατάφεραν μέσα από τα μαθήματα και την καθοδήγηση των εισηγητών να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, να εκμεταλλευτούν τις τεράστιες δυνατότητες που γεννά η σύγχρονη τεχνολογία και να μετουσιώσουν σε πραγματικότητα όνειρα που ντρέπονταν ακόμα και να ονειρευτούν.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά, πολύ περισσότερο, απέδειξαν σε όλους ότι ο προγραμματισμός έχει πάψει να είναι ανδρική υπόθεση και πως η παγκόσμια κοινότητα της τεχνολογίας χρειάζεται επειγόντως ένα reset. Από γυναικείο χέρι.

Στο  Athens Tech,το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα προσανατολισμένο σε σπουδές πληροφορικής & τεχνολογίας μπορείς να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα και να χαράξεις τη δική σου πορεία στον κόσμο της τεχνολογίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα