Συνάντηση Τσίπρα – Τσακαλώτου ενόψει ΔΝΤ

Συνάντηση Τσίπρα – Τσακαλώτου ενόψει ΔΝΤ

Ενώ από την Ουάσιγκτον ήδη φτάνουν και αναμένονται καλά νέα και ενώ απομένουν λίγα μόνο 24ωρα μέχρι την κρίσιμη για την Ελλάδα εαρινή σύνοδο του Ταμείου, ο πρωθυπουργός έχει σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

Ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Παπαδημητρίου και ο κ. Χουλιαράκης, θα βρίσκονται από αύριο, Πέμπτη 20 Απριλίου, στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχουν επαφές για προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με το χρέος, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, που πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο, 21 και 22 Απριλίου.

Το χρονοδιάγραμμα

Την Παρασκευή στις 21 Απριλίου για πρώτη φορά η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 με συνέντευξη τύπου. Το νούμερο που θα ανακοινωθεί θεωρείται κομβικό  με στελέχη του υπουργείου των Οικονομικών, αλλά και της κυβέρνησης να εκτιμούν ότι θα ξεπερνά το 3,5%. Αυτό σημαίνει πως θα είναι 7 φορές μεγαλύτερο του στόχου.

– Την ίδια ημέρα μέχρι τις 23 Απριλίου, έχοντας αυτή την υπεραπόδοση στις αποσκευές τους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Χουλιαράκης θα μεταβούν στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Εκεί θα πραγματοποιηθούν και οι προκαταρκτικές συζητήσεις για το χρέος. Η ελληνική πλευρά στοχεύει στη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για μετά το 2023 στα επίπεδα 10% – 15% του ΑΕΠ και στο 20% από το 2040 – 2060. Στο πάγωμα των επιτοκίων εξακολουθεί να παραμένει αντίθετος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ φαίνεται να συζητείται η επαναγορά παλιού χρέους, η  διασφάλιση των χαμηλών επιτοκίων, καθώς και επέκταση της ωρίμανσης των δανείων μαζί με νέα αναβολή πληρωμής τόκων.

– 24 με 25 Απριλίου αναμένεται η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα προκειμένου να κλείσει το staff level agreement που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, τα εργασιακά, τα αντίμετρα, αλλά και την πώληση της ΔΕΗ. Τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδα ευελπιστούν πως οι συζητήσεις θα είναι σύντομες και οι θεσμοί, ειδικότερα η πλευρά του ΔΝΤ, δεν θα εγείρει νέες απαιτήσεις που δεν θα συνάδουν με τις πρόσφατες αποφάσεις της Μάλτας.

– Στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει ψηφισμένα όλα τα μέτρα. Το «μασάζ» στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 αναμένεται να είναι συνεχές προκειμένου το Μαξίμου να αποφύγει πιθανά «ατυχήματα» στη ψηφοφορία.

– Το καλό σενάριο θέλει τη σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup στις αρχές Μαΐου στο οποίο θα επικυρωθεί η τεχνική συμφωνία, αλλά και θα  δοθεί το πράσινο φως για την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ζητούμενο αποτελεί για πόσα χρόνια ακόμα θα ζητηθεί από  τη χώρα να πετυχαίνει πλεονάσματα 3,5%, με την 5ετία να έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες. Το Eurogroup θα δώσει το πράσινο φως για την αποδέσμευση της δόσης που θα φτάσει τα 7 δισ. ευρώ.

– Δεν αποκλείεται όλες οι λεπτομέρειες και οι τελικές εγκρίσεις να δοθούν στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 22 Μαΐου.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα