Νέος πονοκέφαλος στην Google: Η Γαλλία ζητά 1,6 δισ. ευρώ για ‘ξεχασμένους’ φόρους

Νέος πονοκέφαλος στην Google: Η Γαλλία ζητά 1,6 δισ. ευρώ για ‘ξεχασμένους’ φόρους

Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανακαλύπτουν τις πρακτικές της Google. Πως αντέδρασε ο αμερικανικός κολοσσός

Μετά από την ταπεινωτική παραδοχή στην Μεγάλη Βρετανία, πριν από λίγες εβδομάδες, τα άσχημα μαντάτα για την Google πέρασαν την Μάγχη καθώς ήταν η σειρά της Γαλλικής κυβέρνησης να ψάξει στα βιβλία της εταιρείας και να δει ότι οι φόροι που εισέπρατε δεν δικαιολογούνταν για το μέγεθος της εταιρείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείτε πηγές του υπουργείου Οικονομικών της χώρας η Γαλλία ζητάει από την Google, 1,6 δισ. ευρώ για φόρους προηγούμενων ετών που δεν έχουν καταβληθεί.

Εκπρόσωπος της Google Γαλλίας αρνήθηκε να σχολίασει την πληροφορία, τονίζοντας όπως ότι η εταιρεία συμμορφώνεται στα φορολογικά συστήματα των χωρών στις οποίες δραστηριοποιειται. Την πληροφορία αρνήθηκε να την σχολιάσει και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι νωρίτερα μέσα στον Φεβρουάριο, ο Μισέλ Σαπέν, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών,  είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο συμφωνίας με την Google στα πρότυπα της συμφωνίας στην Βρετανία.  Η συγκεκριμένη συμφωνία – η οποία δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης ως ιδιαίτερα χαμηλό – αφορά μόνο 130 εκατ. λίρες για την περίοδο από το 2005.

Τόσο η κυβέρνηση της Γαλλίας όσο και της Bρετανίας όσο και άλλων χωρών στην Ευρώπη διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για τον τρόπο με τον οποίο η Google, η Yahoo και άλλα μεγάλα ονόματα του χώρου της τεχνολογίας έχουν μεγάλα κέρδη στις χώρες τους, αλλά διατηρούν τις φορολογικές τους βάσεις σε χώρες όπως η Ιρλανδία, όπου η φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι κατά πολύ χαμηλότερη.

Την ίδια ώρα που γνωστοποιούνταν η απαίτηση της Γαλλικής κυβέρνησης η Google από το Παρίσι  κοινοποιούσε ότι θα ενισχύσει με 27 εκατ. ευρώ 128 ειδησιογραφικούς οργανισμούς  σε 23 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ποσό θα κατευθυνθεί στην Γερμανια (4,9 εκατ. ευρώ) ενώ στην χώρα μας θα δοθούν κάτι λιγότερο από 900 χιλ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα