Το 2018 η συζήτηση για πλεονάσματα και χρέος

default image

Ποια μηνύματα κομίζει ο Επίτροπος Μοσχοβισί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου

Προσδοκίες για την συζήτηση του κρίσιμου θέματος των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2018, γεννά η σημερινή επίσκεψη του Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα οικονομικής πολιτικής κ . Πιέρ Μοσχοβισί στην Αθήνα, την ώρα που ο Γάλλος αξιωματούχος έρχεται μάλλον να υπενθυμίσει ότι προς το παρόν ισχύει η συμφωνία της 24η Μαΐου.

“Εφαρμόστε πρώτα το πρόγραμμα και διαπραγματευόμαστε στην συνέχεια, τι μπορούμε να συζητήσουμε τι μπορεί να γίνει με χρέος και δημοσιονομικούς στόχους”. Περίπου αυτό αναμένεται να είναι το μήνυμα, που θα δώσει ο κ. Μοσχοβισί και το μεσημέρι στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και στο γεύμα εργασίας, που θα ακολουθήσει με τους υπουργούς οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, ανάπτυξης κ. Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ κ. Γιώργο Χουλιαράκη.

Στην συνάντηση αυτή, ο Γάλλος αξιωματούχος θα ενημερώσει κεκλεισμένων των θυρών για την πραγματική κατάσταση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας από τις επιπτώσεις του Brexit, την σοβαρότητα της Τραπεζικής Κρίσης του Ευρωπαϊκού Νότο , αλλά και την δημοσιονομική κατάσταση Ισπανίας και Πορτογαλίας .

Αναμένεται όμως να επαναλάβει ότι βάση για την δεύτερη αξιολόγηση θα αποτελέσει η απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο από τώρα να ανοίξει ένας κύκλος διαπραγμάτευσης σε κρίσιμα θέματα όπως οι δημοσιονομικοί στόχοι ή το χρέος.

Από την ελληνική πλευρά αναμένεται να τεθούν θέματα, που έχουν προκύψει με τον νόμο για την αξιολόγηση των διοικήσεων των εμπορικών τραπεζών και του ΤΧΣ ενώ θα υπάρξει και ενημέρωση για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Ο κ. Μοσχοβισί θα ενημερωθεί επίσης και τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις που αποτελούν διαρθρωτικά ορόσημα για το ελληνικό πρόγραμμα, όπως η σύμβαση για το Ελληνικό, η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η αξιοποίηση των μετοχών του δημοσίου στον ΟΤΕ και την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ .

Πάντως το θέμα που έχει θέσει εδώ και περίπου ένα μήνα η ελληνική πλευρά για αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, μετά το πρόγραμμα, δηλαδή τα χρόνια 2019 και 2020 δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση από την Commission και πολύ περισσότερο από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η πάγια θέση των εταίρων και δανειστών μας είναι ότι η Ελλάδα πρώτα να αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει όσα υπόσχεται . Στην συνέχεια μπορεί να συζητηθεί αν είναι εφικτό να έχει μια χώρα για μια 10ετία συνεχώς πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Ίδια είναι περίπου η θέση της Commission και για την ελάφρυνση του χρέους με δεδομένου ότι οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης επίσημα και ανεπίσημα έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους μια λύση για το χρέος της Ελλάδας στην παρούσα φάση είναι πολιτικά ανέφικτη .

Πράσινο φως για μεσοπρόθεσμο

Από την άλλη μεριά η επίσκεψη Μοσχοβισί θα ανάψει το «πράσινο φως» για την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου 2017 -2020 το οποίο θα έπρεπε να κατατεθεί από τα τέλη Ιουνίου αλλά καθυστερούσε, κυρίως από το θέμα που είχε θέσει η ελληνική πλευρά για τους δημοσιονομικούς στόχους .

Στην σημερινή συνάντηση με τους υπουργούς που χειρίζονται τα πλέον κρίσιμα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης , το πλαίσιο θα οριστικοποιηθεί και έτσι τις επόμενες μέρες, θα μάθουμε και τον «λογαριασμό» για κάθε έτος από φέτος μέχρι και το 2018 από τα μέτρα ύψους των 5,4 δις ευρώ που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι να θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα από το 2018 και μετά ώστε να επιτευχθεί εκτός από το 2018 και για το 2019 και για το 2020 για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα