Μπακογιάννης: Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει ταμειακό άλλοθι ρευστότητας στα ταμεία των Περιφερειών

Μπακογιάννης: Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει ταμειακό άλλοθι ρευστότητας στα ταμεία των Περιφερειών

Τα διαθέσιμα στους λογαριασμούς των ΟΤΑ δεν είναι χρήματα “παρκαρισμένα”, αλλά αναγκαία για υπηρεσίες και έργα, δηλώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Κάνει λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης της αυτοδιοίκησης από την από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και προαναγγέλλει συντονισμένες κινήσεις με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς Α και Β' βαθμού. Διαβάστε τι δήλωσε στο NEWS 247

“Είναι τραγικό και τουλάχιστον ανεύθυνο, οι κυβερνώντες, να θεωρούν ότι τα διαθέσιμα στους λογαριασμούς των ΟΤΑ είναι χρήματα “παρκαρισμένα” που άπλα βρίσκονται εκεί για να αξιοποιηθούν κάποια στιγμή στο μέλλον” δηλώνει στο NEWS 247 ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος ανακοίνωσε χθες την απόφαση του να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικράτειας και να ζητήσει την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης με την οποία υποχρεώνει τις περιφέρειες να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Ο κ. Μπακογιάννης κάνει λόγο για ολέθρια απόφαση που οδηγεί τους ΟΤΑ στη χρεοκοπία και κάνει λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης όλων των υπηρεσιών και έργων της αυτοδιοίκησης. “Όλη η λειτουργία των Περιφερειών καταρρέει μιας και τα πάντα σταματούν λόγω έλλειψης ρευστότητας και λόγω παντελούς αδυναμίας στοιχειώδους προγραμματισμού ελλείψει χρημάτων”, σημειώνει.

Κατηγορεί δε την κυβέρνηση ότι “ανήμπορη να ανταποκριθεί και να βρει λύσεις στα αδιέξοδα ρευστότητας που η ίδια δημιούργησε, ισοπεδώνοντας κάθε έννοια αυτοδιοικητικής αυτοτέλειας και ανεξαρτησίας και κυρίως αδιαφορώντας για τις ανεπανόρθωτες δυσλειτουργίες που θα δημιουργηθούν στην λειτουργία των ΟΤΑ και των πολιτών, προσπαθεί να βρει ταμειακό άλλοθι ρευστότητας στα ταμεία των Περιφερειών, και βάζει χέρι στα χρήματα των συνεπών φορολογούμενων Ελλήνων” και προαναγγέλλει συντονισμένες κινήσεις με τους υπόλοιπους αυτοδιοιητικούς.

Ποιοι κίνδυνοι θεωρείτε ότι υπάρχουν για τις Περιφέρειες από την απόφαση της κυβέρνησης;

“Τόσο σε επίπεδο δήμων, όσο και σε επίπεδο περιφερειών, η απόφαση της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη και καταστροφική. Η  μη ύπαρξη διαθεσίμων οδηγεί στην πλήρη κατάρρευση  και των δύο Βαθμών Αυτοδιοίκησης. Είναι τραγικό και τουλάχιστον ανεύθυνο, οι κυβερνώντες, να θεωρούν ότι τα διαθέσιμα στους λογαριασμούς των ΟΤΑ είναι χρήματα “παρκαρισμένα” που άπλα βρίσκονται εκεί για να αξιοποιηθούν κάποια στιγμή στο μέλλον. Τα αποθεματικά μας διαθέσιμα ποσά, αφορούν σε συμβασιοποιημένα έργα, υπηρεσίες και προμήθειες, που είναι σε εξέλιξη και έχουν προγραμματιστεί με ανάλογες δεσμεύσεις πιστώσεων από τα περιφερειακά συμβούλια. Χωρίς χρήματα στους λογαριασμούς τους με ποιες πιστώσεις θα προχωρήσουν τα έργα; Πως θα πληρωθούν οι λογαριασμοί των εργασιών τους; Πως θα πληρωθούν όσοι  μεταφέρουν τους 6.500 μαθητές μας στην Στερεά Ελλάδα; Πως θα πραγματοποιηθεί η κουνουποκτονία που άρχισε ήδη προχθές στην περιφέρειά μας και αφορά στην δημόσια υγιεινή και την προστασία του πολίτη;

Πως θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες δακοκτονίες που αφορούν στην προφύλαξη της παραγωγής του πρωτογενούς μας προϊόντος και την προστασία των αγροτών μας; Πως θα αποκατασταθούν οι δομές (δρόμοι, γεφύρια, υδροδοτήσεις) που πρόσφατα καταστράφηκαν και επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα και πως θα επανασυνδέσουμε αποκλεισμένα από κατολισθήσεις χωριά και κατοίκους; Για όλα αυτά υπάρχουν σε εξέλιξη εργολαβίες που πληρώνονται από τα χρήματα που είναι στα διαθέσιμα μας βάση συγκεκριμένων συμβάσεων. Όλη η λειτουργία των περιφερειών καταρρέει μιας και τα πάντα σταματούν λόγω έλλειψης ρευστότητας και λόγω παντελούς αδυναμίας στοιχειώδους προγραμματισμού ελλείψει χρημάτων. Για αυτό και η απόφαση είναι ολέθρια και οδηγεί τους ΟΤΑ της χώρας στην χρεωκοπία.

Δυστυχώς η κυβέρνηση δείχνει αμήχανη. Ανήμπορη να ανταποκριθεί και να βρει λύσεις στα αδιέξοδα ρευστότητας που η ίδια δημιούργησε, ισοπεδώνοντας κάθε έννοια αυτοδιοικητικής αυτοτέλειας και ανεξαρτησίας και κυρίως αδιαφορώντας για τις ανεπανόρθωτες δυσλειτουργίες που θα δημιουργηθούν στην λειτουργία των ΟΤΑ και των πολιτών, προσπαθεί να βρει ταμειακό άλλοθι ρευστότητας στα ταμεία των περιφερειών, και βάζει χέρι στα χρήματα των συνεπών φορολογούμενων Ελλήνων.”

Είναι εφικτό να μπλοκάρουν οι Περιφέρειες την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου; Τι θα κάνετε εάν δε σας δικαιώσει το ΣτΕ; Μέχρι που θα φτάσετε;

“Η απόφαση αυτή είναι τουλάχιστον αυταρχική και εμπεριέχει σοβαρότατα στοιχεία αντισυνταγματικότητας, μια και η αυτοτέλεια της τοπική αυτοδιοίκησης είναι κατοχυρωμένη από το ίδιο το Σύνταγμα της πατρίδας μας. Και δεν είναι απλά και μόνο θέμα βαθιά ηθικό αλλά- όπως σας εξήγησα- πάνω από όλα λειτουργικό. Η αφαίρεση των διαθέσιμων αποθεματικών μας σημαίνει κατάρρευση της λειτουργίας των ΟΤΑ και παύση κάθε έργου και υπηρεσίας προς τους πολίτες. Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο, δεν μπορούμε να γίνουμε συνεργοί σε αυτές της ανεκδιήγητες και πρωτοφανείς μεθοδεύσεις. Είμαι σίγουρος ότι τόσο με τους υπόλοιπους συναδέλφους του Α και Β βαθμού, όσο και με το σύνολο των δυνάμεων του περιφερειακού μας συμβουλίου, υπεύθυνα και συντεταγμένα, θα αντιταχθούμε και θα αντισταθούμε σε αυτή την απόφαση που αγγίζει τα όρια της  απόλυτης θεσμικής εκτροπής.

Άλλωστε οι πολίτες των περιοχών μας, δεν μας εξέλεξαν για να μένουμε απαθείς στις εξελίξεις και να κάνουμε τα χατίρια της κάθε κυβέρνησης, που δυστυχώς όλες, εδώ και χρόνια παίζουν διάφορα δημοσιονομικά παιχνίδια στην πλάτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,αλλά  μας εμπιστεύθηκαν για να είμαστε χρήσιμοι, για να προασπιστούμε το δικαίωμα τους σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και για να συμβάλλουμε στην διευκόλυνση και στήριξη της καθημερινότητας τους.

Αυτή είναι η υποχρέωση μας, και αυτό ακριβώς θα πράξουμε, όπως άλλωστε επιβάλλουν και οι σχετικοί νόμοι και διατάξεις. Θα προασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον, θα κατευθύνουμε την υλοποίηση των σχεδίων περιφερειακής ανάπτυξης των περιοχών μας και θα ασκήσουμε τα καθήκοντά μας με γνώμονα τις αρχές τις διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας, όπως ακριβώς  αναφέρει και το άρθρο 159 του Ν.3852/2010 που αφορά στη σύσταση του θεσμού των Περιφερειών στην Ελλάδα. Στην λογική της ισοπέδωσης έχουμε και αντιπαραθέτουμε επιχειρήματα. Γιατί στην Ελλάδα επιτέλους, τα αυτονόητα δεν μπορούν να είναι διεκδικούμενα.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα