H Αθήνα μέσα από τα μάτια εκείνων που δεν την έχουν δει ποτέ

H Αθήνα μέσα από τα μάτια εκείνων που δεν την έχουν δει ποτέ

Εσύ πως θα ζωγράφιζες την Αθήνα ή μια πρωτεύουσα του κόσμου αν δεν την είχες επισκεφθεί ποτέ στη ζωή σου; Το "παράξενο" και πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (Pics+Vids)

Σαν να στέλνεις καρτ ποστάλ από το άγνωστο.

Ή αλλιώς, πώς θα μπορούσες να σχεδιάσεις, να ζωγραφίσεις ή να αποδόσεις οπτικά μια πόλη που δεν έχεις επισκεφθεί ποτέ;

Το “στοίχημα” και η πρόκληση έχουν από μόνα τους το δικό τους ενδιαφέρον και πλέον υλοποιούνται και παρουσιάζονται σε μια έκθεση για το αθηναϊκό κοινό που έχει την ευκαιρία να δει την πόλη που ζει μέσα από τα μάτια ενός “ξένου”.

Εικαστικοί καλλιτέχνες από όλο τον πλανήτη κλήθηκαν από τους ανθρώπους της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών να αποδώσουν τη δική τους εικόνα για την Αθήνα, με μία και μόνη προϋπόθεση.

Να μην την έχουν δει ποτέ.

Τσέχοι, Καναδοί, Ιάπωνες, Αμερικάνοι, Σουηδοί, Γερμανοί, Αγγλοι, Γάλλοι, Ολλανδοί, 23 συνολικά καλλιτέχνες που δεν έχουν έρθει ποτέ στην πρωτεύουσα της χώρας μας, φαντάστηκαν την πόλη μας και δημιούργησαν πρωτότυπα έργα, με μόνη βοήθεια ένα “κουτί έμπνευσης”.

Το οποίο περιείχε: Το τραγούδι “Μια πόλη μαγική” του Μάνου Χατζιδάκι, ένα μουσικό απόσπασμα από την παράσταση “2” του Κωνσταντίνου Βήτα, μία συνταγή για γεμιστά, ένα απόσπασμα από βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη (Η Αθήνα της μιας διαδρομής), ορισμένους ήχους από την πόλη και το ποίημα “Γιασεμί” του Σεφέρη.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι το εξής:

“Ποιοι είναι οι πιο έντονοι συνειρμοί που δημιουργούνται σε κάποιον αν δεν έχει αντικρίσει ποτέ ούτε μια γωνιά της Αθήνας; Όταν απλώς έχει ακούσει μια μελωδία του Χατζιδάκι, ή του Κωνσταντίνου Βήτα, έχει διαβάσει ένα κείμενο του Μάρκαρη και ένα ποίημα του Σεφέρη;”.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν στη Διπλάρειο Σχολή της πλατείας Θεάτρου στου Ψυρρή την Δευτέρα 20 Απριλίου, και το NEWS 247 ήταν εκεί.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, ότι η πλατεία Θεάτρου άλλωστε στην οποία δεσπόζει και το εντυπωσιακό κτίριο όπου και θα βρίσκονται τα έργα των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών, αποτελεί ένα μοναδικό κομμάτι του πολυεθνικού οικιστικού περιβάλλοντος της “νέας” πόλης. Κοινώς, η ιδανική γειτονιά για ένα εγχείρημα σαν αυτό.

Τα ερεθίσματα που δόθηκαν στους καλλιτέχνες αλλά ενδεχομένως και οι διαδικτυακές τους εικόνες και οι αναπαραστάσεις που φέρουν για την Αθήνα, οδήγησαν εν τέλει σε έργα που ολοκληρώθηκαν μέσα από τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, το σχέδιο, αλλά και τις νέες τεχνολογίες.

Έργα που με τη σειρά τους μπορούν να μας “προβληματίσουν” ή να μας κάνουν να γελάσουμε κατανοώντας το πώς ο “ξένος” φαντάζεται έναν τόπο που δεν έχει βιώσει ποτέ με την έννοια της εντοπιότητας και της φυσικής παρουσίας στον χώρο.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Eva Roovers, φωτογράφος (Ολλανδία)

Adam Dix, ζωγράφος (Μεγάλη Βρετανία)

Alexander Egger, graphic artist (Γερμανία)

Amy Friend, φωτογράφος (Καναδάς)

Ekta / Daniel Götesson, εικαστικός (Σουηδία)

Jesse Treece, εικαστικός (ΗΠΑ)

Kako, εικονογράφος (Βραζιλία)

Michael Mann, φωτογράφος (Γερμανία)

Peter Judson, εικονογράφος (Μεγάλη Βρετανία)

Thomas Robson, graphic artist (Μεγάλη Βρετανία)

John Diebel, εικαστικός (ΗΠΑ)

Jarmila Mitríková & David Demjanovic, εικαστικοί (Τσεχία)

Emma Löfström, εικονογράφος και animation artist (Σουηδία)

Kit Miles, σχεδιαστής υφασμάτων (Αγγλία)

Angela Moore, φωτογράφος (Αγγλία)

Seb Jarnot, graphic artist και εικονογράφος (Γαλλία)

Tom Radclyffe, graphic artist και εικονογράφος (Μεγάλη Βρετανία)

Craig Redman & Karl Maier, graphic artists (Μεγάλη Βρετανία)

Fernanda Rappa, φωτογράφος και εικαστικός εγκαταστάσεων (Βραζιλία)

Joris Vandecatseye, φωτογράφος (Βέλγιο)

Ryan Russo, γλύπτης (ΗΠΑ)

Amana (Kazuhiro Hashimoto), ομάδα ψηφιακής τέχνης, Ιαπωνία

Eva Stenram, φωτογράφος (Σουηδία)

Φωτογραφίες του NEWS 247 από την έκθεση, με μέρος των έργων:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι παράλληλες δράσεις

Πέραν από τα παραπάνω έργα όμως, στην έκθεση φιλοξενούνται και παράλληλες δράσεις:

Μέχρι τις 28 Ιουνίου που θα διαρκέσει η έκθεση, προβλέπονται ξεναγήσεις στην Αθήνα με οδηγό έναν πωλητή του περιοδικού “Σχεδία”, συζητήσεις με πρέσβεις ξένων χωρών για το πώς τους φάνηκε η πόλη, εργαστήρια μαγειρικής με τον σεφ Βασίλη Καλίδη, δράσεις για τα αδέσποτα ζώα, στρογγυλό τραπέζι για την Αθήνα των περιηγητών. Πολύ ενδιαφέρον υλικό βρίσκει κανείς και στην ιστοσελίδα του ιδρύματος www.stg.gr.

Λίγα λόγια για τη Διπλάρειο Σχολή:

Η Ελληνική Βιοτεχνική Εταιρεία (Ε.Β.Ε.) ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1892, με σκοπό την προαγωγή και ανάπτυξη της δωρεάν τεχνικής διδασκαλίας.

Ο Αριστείδης Διπλάρης, μέλος της Ε.Β.Ε., με την διαθήκη του όρισε την ίδρυση της ομώνυμης Σχολής, για δωρεάν διδασκαλία Σχεδίου και Τεχνών. Μέχρι το 2010  εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 65.000 τεχνίτες όλων των ειδικοτήτων.

Σήμερα λειτουργούν δωρεάν το ΙΕΚ ΔΙΠΛΑΡΕΙΟΣ (με ειδικότητες Πληροφορικής και Τουριστικών επιχειρήσεων), καθώς και Κέντρο Διά Βίου Μάθησης με σεμινάρια πληροφορικής.

20 Απριλίου – 28 Ιουνίου 2015

Καθημερινά 12:00-21:00 Διπλάρειος Σχολή (πλ. Θεάτρου 3)

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερα για την έκθεση εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα