ΝΑΤΟ: Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης στο Αιγαίο

default image

To NATO θα συνεργαστεί με την Ελλάδα και την Τουρκία για τη μείωση της ροής προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ. Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης. Λύση στη Συρία ψάχνουν Αμερικανοί και Ρώσοι

Τα κράτη μέλη του NATO αποσαφήνισαν λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση του Συμφώνου στο Αιγαίο με στόχο να μειωθεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

“Θα συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για να αποκόψουμε τις γραμμές παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο Πέλαγος”, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι πλοία του NATO “θα διαβιβάζουν πληροφορίες στα λιμενικά σώματα και σε άλλες εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας”.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η δύναμη Standing Maritime Group 2 θα εκτελεί καθήκοντα αναγνώρισης, επιτήρησης και παρακολούθησης στην περιοχή και θα βρίσκεται σταθερά σε επαφή με τη FRONTEX.

“Το καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω. Θα διαβιβάζουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, ώστε να διευκολύνουμε τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως και τη FRONTEX, να εκτελούν την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά”, πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.

Ο Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι εάν πλοία της συμμαχίας διασώζουν ανθρώπους από πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία, θα τους μεταφέρουν στο έδαφος της Τουρκίας.

Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως το NATO θα εντείνει την επιτήρηση των συνόρων Τουρκίας-Συρίας για να βοηθήσει την Άγκυρα στη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η ροή των προσφύγων και των μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην ΕΕ και την Άγκυρα πέρυσι.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), πάνω από 78.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στην ελληνική επικράτεια μέχρι στιγμής το 2016.

Αμερικανοί και Ρώσοι θα συζητήσουν “σύντομα” για την επιτήρηση της εκεχειρίας (Τζον Κέρι). Σχέδιο απόφασης για την εκεχειρία συζητά το ΣΑ του ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας αρμόδιας για την επιτήρηση της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία ανάμεσα στον στρατό και τις οργανώσεις των ανταρτών, όπως γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ο Κέρι ανέφερε, μιλώντας σε Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς, πως συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με τα μέτρα επιτήρησης της εφαρμογής της εκεχειρίας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στη Συρία.

“Μίλησα το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ και έχουμε μια ομάδα που θα συναντηθεί αύριο ή σύντομα, μια ομάδα επιτήρησης της εκεχειρίας και της παύσης των εχθροπραξιών”, διευκρίνισε.

“Δεν εγγυώμαι ότι (η κατάπαυση του πυρός) θα εφαρμοστεί απολύτως, αλλά είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο”, συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

“Η εναλλακτική είναι ο πόλεμος να επιδεινωθεί, η Συρία να καταστραφεί εντελώς και να γίνει αδύνατο να σταθεί ξανά η χώρα στα πόδια της”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει επανειλημμένα ότι η εκεχειρία θα αποτελέσει δοκιμασία της πρόθεσης της Ρωσίας να διαπραγματευθεί το τέλος του πολέμου στη Συρία, στον οποίο αναμετρώνται από το 2011 το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ —συμμάχου της Μόσχας— και διαφόρων οργανώσεων ανταρτών.

Χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε “επιφυλακτικός” για το κατά πόσον η εκεχειρία θα εφαρμοστεί και υπογράμμισε ότι η κατάσταση επί του πεδίου συνεχίζει να είναι πολύ δύσκολη.

Εξάλλου διπλωμάτες είπαν ότι τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συζητούν επί ενός σχεδίου απόφασης το οποίο επικυρώνει την αμερικανορωσική συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Το σχέδιο απόφασης αυτό μπορεί να υιοθετηθεί αύριο Παρασκευή, όταν ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, θα ενημερώσει το ΣΑ για τις προσπάθειές του να σιγήσουν τα όπλα στη Συρία και να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τρεις εβδομάδες μετά την αναστολή τους στη Γενεύη.

Από την εκεχειρία θα εξαιρεθούν οι ισχυρές τζιχαντιστικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νόσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία), που ελέγχουν μεγάλα τμήματα της συριακής επικράτειας.

Σύμφωνα με διπλωμάτες κρατών μελών του ΣΑ, ο ντε Μιστούρα ελπίζει —εάν τηρηθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός— να συγκαλέσει έναν νέο γύρο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την επόμενη Παρασκευή (4η Μαρτίου). Αλλά η προσπάθεια αυτή θα είναι μάταιη εάν η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός αθετηθεί.

Η κατάπαυση του πυρός που είχε συμφωνηθεί από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα να τεθεί σε εφαρμογή την περασμένη Παρασκευή αγνοήθηκε εντελώς από τους αντιμαχόμενους στη Συρία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα