‘Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση’ από τους δανειστές

‘Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση’ από τους δανειστές
The represantatives of the European Institutions (European Central Bank, European Commission, IMF and EMS) visit the Bank of Greece, in Athens, July 31, 2015 / , , 31 , 2015 Sooc

Σιγήν ιχθύος για την ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα. Που έχει "κολλήσει" η διαπραγμάτευση. Γόρδιος Δεσμός το δημοσιονομικό

Στον “αέρα” εξακολουθεί να βρίσκεται η ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ακόμη κι αν ο Φεβρουάριος τείνει προς το τέλος του και παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από την τηλεδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση, που για μια ακόμη φορά βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Η Αθήνα δεν στη διάθεσή της παρά έναν μήνα – έως το Πάσχα των Καθολικών στις 27 Μαρτίου – για το στοίχημα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, κι όμως οι δανειστές… ούτε φωνή, ούτε ακρόαση!

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τα τεχνικά κλιμάκια των ξένων, που βρίσκονται ήδη επί ελληνικού εδάφους, να εργάζονται πυρετωδώς, συλλέγοντας στοιχεία από το δημοσιονομικό μέτωπο. Κι όμως, όπως αποκαλύπτουν καλά πληροφορημένες πηγές, η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να έχει καταθέσει επαρκή στοιχεία προς τους τεχνικούς “υπαλλήλους” των δανειστών, ικανά να φέρουν πίσω στην Αθήνα και το κουαρτέτο. Για να “κλειδώσει” η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, θα πρέπει αυτό πρώτα και να προσδιοριστεί, αφού πρωτίστως επιτευχθεί συμφωνία Αθήνας και δανειστών στα δύο μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Χωρίς επαρκή στοιχεία για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση, κάθε απόπειρα προσδιορισμού του δημοσιονομικού κενού για την επόμενη τριετία φαντάζει αδύνατη.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις για την Αθήνα, η εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ακόμη 500 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στη φορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων.

Κι όμως το χάσμα για το δημοσιονομικό κενό παραμένει. Την ώρα που η Αθήνα εκτιμά πως για την κάλυψή του δεν θα απαιτηθούν πάνω από 3 δισ. ευρώ, οι Ευρωπαίοι μιλούν για 5,5 έως 6 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ – δια στόματος Τόμσεν – ακόμη και για μέτρα – σοκ 9 δισ. ευρώ.

Όσο πιο γρήγορα κλειδώσουν τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση αυτή, τόσο πιο άμεσα θα επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης οι επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με το θετικό σενάριο, εάν οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο προχωρήσουν γρήγορα και σημειωθεί πρόοδος εντός των επόμενων 3-4 ημερών, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί μια συνεδρίαση των επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euro Working Group) στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή του κουαρτέτου επί ελληνικού εδάφους τα επόμενα 24ωρα. Το θετικό αυτό σενάριο μένει να επιβεβαιωθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα