Προοδευτικό μέτωπο μέσω Συντάγματος
Ως εφικτή βλέπει πλέον το Μαξίμου την συγκρότηση μίας ευρύτερης προοδευτικής πλειοψηφίας των 180 στη Βουλή στην βάση ενός πλαισίου θεσμικών τομών
- 02 Απριλίου 2018 07:05
Πρώτα θα συζητήσει για το Σύνταγμα και μετά θα επιδιώξει συγκλίσεις και σε άλλα θέματα. Η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να αξιοποιήσει πολιτικά το παράθυρο συνεννόησης των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου που άνοιξε μετά την πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά να ζητήσει διάλογο για την αναθεωρητική διαδικασία.
Ο πρωθυπουργός χαιρετίζοντας δημοσίως την παραδοχή της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής πως η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από την παρούσα Βουλή άφησε με σαφή τρόπο να εννοηθεί ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση θα είναι μόνο η αρχή. Το στίγμα δόθηκε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Αττικής όπου μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για την αναγκαιότητα διαμόρφωσης μίας πλειοψηφίας των 180 βουλευτών σε ένα πλαίσιο προοδευτικών τομών. “Ας μην τη χάσουμε, λοιπόν αυτήν την μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο” σημείωσε κάνοντας το ακροατήριό του να αναρωτιέται μέχρι ποιο σημείο είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τα ανοίγματα προς τα κόμματα της κεντροαριστεράς.
Τα αντανακλαστικά του Μαξίμου στην “κινητικότητα” της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής δείχνουν συγχρόνως μία διάθεση να απομονωθούν οι δυνάμεις εκείνες που αφορίζουν ακόμη και τον διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διόλου τυχαία ο Αλ. Τσίπρας δεν βάζει στο στόχαστρο μόνο την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη που απέρριψε την πρόταση Γεννηματά για διάλογο επί της συνταγματικής αναθεώρησης, σχολιάζοντας πως “αντιδρούν στις θεσμικές τομές όσοι είναι απόλυτα ταυτισμένοι με το χθες και έχουν ισχυρές δεσμεύσεις με συμφέροντα”.
Στο κάδρο της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά μπαίνει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην αντίδραση του οποίου ούτως ή άλλως το Μαξίμου είδε σύμπτωση απόψεων με την Πειραιώς. Εκ των πραγμάτων οι χθεσινές διαρροές κυβερνητικών κύκλων για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μετά την αρθρογραφία του τελευταίου στο face book όπου επέκρινε και πάλι την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής γιατί συνδιαλέγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μία προσπάθεια του Μαξίμου να “ενισχύσει” την απομόνωση στελεχών του ΠΑΣΟΚ που εκπροσωπούν τον λεγόμενο “αντισυριζαϊσμό”.
“Η προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να μάς πείσει πως ο Νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν έχει την σφραγίδα του και δεν προστατεύει σκόπιμα τους υπουργούς είναι αξιόλογη” σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες που πιστεύουν ότι οι απειλές του δεν είναι τίποτα άλλο από την επιβεβαίωση πως η απόφαση της ΝΔ για απόσυρση από τον διάλογο συνδέεται με την αποφυγή διαλεύκανσης των μεγάλων σκανδάλων.
Η απομόνωση κάποιων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που για πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται “βαρίδια” θα μπορούσε να ευνοήσει έναν ευρύτερο διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων εκτιμούν στο Μαξίμου. Για παράδειγμα εφόσον υπάρξει συμφωνία στο Μακεδονικό με την ΠΓΔΜ- κάτι που δεν αποκλείεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Βιέννη- η κυβέρνηση θα επιδιώξει-και δεν το κρύβει- μία ευρύτερη πλειοψηφία στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας. Θεωρητικώς το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη θα ψήφιζε μία λύση στο Σκοπιανό. Εφόσον έως τότε θα έχουν ξεπαγώσει οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής, υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη να υπερψηφίσει μία συμφωνία.
Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι τα βήματα πρέπει να γίνουν σιγά σιγά και με ψυχραιμία με κεντρικό στόχο να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη ανάμεσα στους δύο χώρους. “Όλα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους” σημειώνουν.